Uutiset

Maailma.netin vuoden 2019 suosituimmat jutut: Etenkin maahanmuuttopolitiikka ja tasa-arvokysymykset kiinnostivat lukijoita

Maailma.netin vuoden 2019 luetuimmat jutut käsittelivät muun muassa lastenkulttuurifestari Kolibria, Kongon kobolttialueen ihmisoikeusongelmia ja Nigeriä metsittänyttä ”hullua valkoista viljelijää” Tony Rinaudoa.
Nainen säilyketölkkihyllyn edessä
Kolibri-festivaalin perustanutta Laura Gazzottia käsittelevä juttu oli yksi Maailma.netin vuoden 2019 suosituimmista. (Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net)

Maahanmuuttopolitiikkaan liittyvät jutut kuuluivat vuonna 2019 Maailma.netin luetuimpien juttujen joukkoon. Se ei ole yllätys, sillä vuonna 2019 Maailma.netissä julkaistiin uutta maahanmuuttoaiheista juttusarjaa, joka jatkuu tänä vuonna.

Jutut käsittelivät muun muassa maahanmuuttajien käsityksiä mediasta, alaikäisten perheenyhdistämisvaikeuksia sekä muita maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä aiheita.

Suosituimpien tekstien joukkoon kuului myös Kongon akkuteollisuutta käsittelevä juttu sekä artikkeli suomalaisjärjestöjen kehitysmaakuvasta. Se on gradunsa aiheesta tehneen Martta Kaskisen mukaan varsin stereotyyppinen.

Listasimme suosituimmat juttumme alkaen sijalta 10. Listassa ovat mukana ne jutut, jotka julkaistiin nimenomaan vuoden 2019 aikana.

10) Uusi YK-raportti: Ihmiskauppa saa ”kauhistuttavia” ulottuvuuksia – Lapsia on jo 30 prosenttia uhreista 

YK:n raportissa kerrottiin heti vuoden alussa, että lasten osuus ihmiskaupan uhreista on kasvanut.

9) Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”

Vierailimme vuoden alussa monikulttuurisessa päiväkeskus Mosaiikissa, jonne ovat tervetulleita myös paperittomat turvapaikanhakijat. Keskuksen työntekijä Nora Repo-Saeed kritisoi suomalaisten luottamusta viranomaisten erehtymättömyyteen turvapaikka- ja oleskelulupa-asioissa.

8) Uusi tutkimus: Suomen politiikka heikentänyt pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden asemaa, kotoutumiseen kiinnitetty liian vähän huomiota  

Siirtolaisuusinstituutin julkaiseman kokoomateoksen mukaan nykyinen turvapaikkapolitiikka vaikeuttaa turvapaikanhakijoiden elämää monin tavoin. Tutkijatohtori Eveliina Lyytinen peräänkuulutti enemmän laillisia väyliä tulla hakemaan turvaa.

7) Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Tapasimme Suomeen alaikäisenä yksin tulleita nuoria miehiä, jotka kertoivat, millaista on kasvaa yksin ilman vanhempien tukea. ”En ymmärrä, miksi Suomen hallitus tekee näin”, sanoi Shayegh Adeli.

6) Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Martta Kaskinen teki gradunsa suomalaisjärjestöjen kehitysmaakuvasta. Hänen mukaansa paine rahoituksesta johtaa yksinkertaisiin ja kyseenalaisiin ratkaisuihin.

5) Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Elokuussa haastattelimme Eettisen kaupan puolesta ry:n tutkijaa Anna Härriä, joka vieraili Kongossa katsomassa, millaisissa oloissa kobolttia louhitaan. ”Kolwezi oli köyhin kaupunki, jonka olen koskaan nähnyt”, hän kertoi.

4) ”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalainen media ei riittävästi haasta rasistisia näkemyksiä, kritisoi Enrique Tessieri haastattelussamme.

3) ”En uskaltanut puhua lapselleni espanjaa metrossa” – Äitien kohtaama rasismi sai Laura Gazzottin perustamaan monikielisyyttä juhlistavan lastenkulttuurifestivaalin  

Uuden juttusarjamme ensimmäinen juttu käsitteli Laura Gazzottia, joka perusti monikulttuurisen Kolibri-festivaalin.

2) ”Hullu valkoinen viljelijä” Tony Rinaudo epäonnistui Nigerin metsityksessä mutta sai sitten idean – Nyt maassa on 200 miljoonaa puuta lisää  

Tapasimme australialaisen Tony Rinaudon, joka kehitti nigeriläisviljelijöiden kanssa metsitysmenetelmän. Menetelmää käytetään nykyään yli 20:ssä Afrikan maassa, ja potentiaalia olisi levitä myös laajemmalle.

1) Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin  

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan työtunteja pitäisi radikaalisti vähentää, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä edes kahteen asteeseen.

ihmisoikeudetkehitysyhteistyökestävän kehityksen tavoitteetmediaviestintä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.