Tutkimus vahvistaa: Tutkijat samanmielisiä ihmisen osuudesta ilmaston lämpenemiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus vahvistaa: Tutkijat samanmielisiä ihmisen osuudesta ilmaston lämpenemiseen

Ilmastoskeptikot väittävät, että tutkijatkin kiistelevät ilmastonmuutoksen aiheuttajasta, mutta todellisuudessa lähes kaikki asiantuntijat ovat aiheesta samaa mieltä.

Ilmastoasiantuntijat eivät käy merkittävää väittelyä siitä, onko ilmastonmuutos ihmisen aiheuttama vai ei. Laskutavasta riippuen 90–100 prosenttia on sitä mieltä, että viimeaikainen ilmaston lämpeneminen on ihmisen vastuulla, käy ilmi Environmental Research Letters -tiedelehdessä julkaistusta tuoreesta artikkelista.

Tieto tutkijoiden yksimielisyydestä ei ole uusi, sillä julkisuudessa on jo pitkään siteerattu laajasti esimerkiksi John Cookin vuoden 2013 tutkimusta, jonka mukaan 97 prosenttia asiantuntijoista uskoo ilmastonmuutoksen olevan ihmisen aiheuttama. Cookin aineistona oli lähes 12 000 tutkimustiivistelmää, joista yli 4 000 otti kantaa ilmastonmuutokseen.

Asia haluttiin kuitenkin varmistaa, sillä monet ilmastoskeptikot väittävät edelleen, että tutkijat eivät ole asiasta yksimielisiä. Uuden artikkelin kirjoittajat kävivät läpi tukun ilmastokonsensustutkimuksia, ja heidän mukaansa 97 prosentin tulos pätee.

"Tämän tutkimuksen pitäisi olla viimeinen sana aiheesta", kirjoittaa tutkija Dana Nuccitelli The Guardian -lehdessä.

Artikkeli on myös vastaus myös taloustieteilijä Richard Tolille, jonka kritiikin mukaan Cookin tutkimuksessa ei otettu huomioon ilmastonmuutokseen neutraalisti suhtautuvia artikkeleita eikä myöskään niitä tutkijoita, jotka ovat erikoistuneet johonkin muuhun kuin ilmastonmuutokseen.

Uuden tutkimuksen mukaan mitä enemmän tutkijoilla on asiantuntemusta ilmastonmuutoksesta, sitä todennäköisemmin he pitävät ihmistä syypäänä ilmaston lämpenemiseen ja ovat aiheesta samanmielisiä. Aihetta vähemmän tuntevien erimielisyys taas on odotettavissa oleva asia.

Ilmastonmuutokseen kantaa ottamattomat tutkimukset taas eivät vastaa tutkimuskysymykseen lainkaan. Lisäksi niiden kasvava määrä osoittaa, ettei asiaan tarvitse erikseen ottaa kantaa, koska kaikki ovat siitä samaa mieltä, toteaa tutkija John Cook The Washington Post -lehdessä.

Tutkijat pitävät tulosta tärkeänä, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa vain 12 prosenttia ihmisistä tietää, että ilmastonmuutoksesta vallitsee tutkijoiden kesken yksimielisyys.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia