Raportti: Ilmastohaittaverolla voitaisiin kerätä lähes miljardi dollaria vuosikymmenen loppuun mennessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Ilmastohaittaverolla voitaisiin kerätä lähes miljardi dollaria vuosikymmenen loppuun mennessä

Dubain ilmastokokouksessa perustetun korvausrahaston pääomaa voitaisiin kasvattaa suhteellisen nopeasti perimällä veroa fossiilisista polttoaineista, ehdotetaan järjestöraportissa.

Bensatankin kahvoja.

- Kuva: IADE-Michoko / Pixabay.

Jos rikkaat maat verottaisivat fossiilisten polttoaineiden hyödyntämistä nykyistä tiukemmin, voitaisiin kerätä noin 900 miljardin dollarin (836 miljardia euroa) veropotti vuosikymmenen loppuun mennessä. Suurin osa rahoista voitaisiin käyttää ilmastonmuutoksesta kärsivien maiden tukemiseen, lasketaan tuoreessa raportissa (pdf).

Raportin taustalla ovat muun muassa brittiläinen Stamp Out Poverty sekä ympäristöjärjestö Greenpeace.

Raportissa ehdotetaan, että OECD-maat, etenkin rikkaimmat, eli G7-maat, ottaisivat käyttöön veron, jota maksettaisiin hiilen, kaasun ja öljyn hyödyntämisestä hiilidioksiditonnia kohti.

Jos rahaa kerättäisiin aluksi viisi dollaria hiilidioksidiekvivalenttitonnilta, ja määrä kasvaisi joka vuosi saman verran, vuosikymmenen loppuun mennessä olisi kerätty 900 miljardia dollaria.

Siitä noin 720 miljardia dollaria pitäisi ohjata Dubain ilmastokokouksessa viime vuonna perustettuun rahastoon, jota on tarkoitus käyttää ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaamiseen köyhimmille maille, raportissa ehdotetaan.

Rahastosta kiisteltiin pitkään, ja sen perustamista pidettiin tärkeänä voittona. Rikkaat maat lupasivat alkumetreillä rahastoon 700 miljoonaa dollaria, mutta sitä ei pidetä riittävänä.

”-- Rahat ovat olemassa. Raportti osoittaa, että rikkaimpien, taloudellisesti voimakkaimpien maiden, joilla on suurin historiallinen vastuu ilmastonmuutoksesta, tarvitsee katsoa vain fossiiliteollisuuttaan kerätäkseen kymmeniä miljardeja vuodessa verottamalla yrityksiä paljon tiukemmin. Tämä on reiluin tapa lisätä rahaston tuloja sen varmistamiseksi, että se saa riittävästi rahoitusta täyttääkseen tarkoituksensa”, sanoo raportin teossa mukana olleen Stamp Out Poverty -kampanjan edustaja David Hillman tiedotteessa.

Loput kerätystä rahasta voitaisiin käyttää kotimaassa yhteisöjen tukemiseksi ilmastosiirtymässä, raportissa ehdotetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia