Tutkimus: Ylivoimainen enemmistö maailman väestöstä kannattaa ilmastotoimia – ”Tulokset ovat valtavan rohkaisevia” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ylivoimainen enemmistö maailman väestöstä kannattaa ilmastotoimia – ”Tulokset ovat valtavan rohkaisevia”

125 maassa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan selvä enemmistö ihmisistä vaatii valtioilta enemmän ilmastotoimia ja olisi valmis panostamaan myös omia tulojaan sen torjuntaan. Moni kuitenkin uskoo, että muut eivät halua toimia, ja se on lamaannuttavaa, sanovat tutkijat.

Mielenosoituskyltti, jossa lukee climate action now.

Ilmastotoimet saavat kyselyssä laajan tuen kansalaisilta. Kuva: Filmbetrachter / Pixabay.

Suurin osa maailman ihmisistä haluaa taistella ilmastonmuutosta vastaan, vaikka siitä olisi heille itselleen henkilökohtaisia kustannuksia, käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Bonnin ja Kööpenhaminan yliopistojen sekä Frankfurtissa toimivan Leibniz-instituutin kyselyn mukaan 86 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että ihmisten pitäisi taistella ilmastonmuutosta vastaan. 89 prosenttia sanoo, että hallitusten pitäisi tehdä enemmän ja 69 prosenttia olisi valmis panemaan ilmastotoimiin prosentin omista tuloistaan.

”Tulokset ovat valtavan rohkaisevia”, sanoo Bonnin yliopiston taloustieteen professori Armin Falk tiedotteessa.

Tuloksia pidetään globaalisti edustavina. Vastaajia oli vajaat 130 000. He asuvat 125 maassa, jotka yhdessä tuottavat yli 90 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä ja bruttokansantuotteesta ja joissa asuu noin 92 prosenttia maailman väestöstä.

Tutkijoiden mukaan rikkaissa maissa halukkuus toimia on hieman vähäisempi kuin muissa. Kannatus taas on erityisen korkeaa niissä maissa, joita ilmastokriisi jo koettelee. Myös Suomessa ilmastotoimien kannatus on osin globaalia keskiarvoa alhaisempi. Yli 80 prosenttia kannattaa ilmastotoimia, mutta hallitukselta lisätoimia vaatii vain yli 60 prosenttia ja omia rahojaan on valmis panemaan peliin runsas puolet.

Tutkimuksen mukaan ihmiset aliarvioivat sitä, minkä verran muut ihmiset haluavat taistella ilmastonmuutosta vastaan. Esimerkiksi ihmisten halukkuus käyttää omia tulojaan ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun arvioitiin kyselyssä väärin.

”Järjestelmälliset väärinkäsitykset muiden ihmisten halukkuudesta toimia voivat olla este menestyksekkäälle taistelulle ilmastonmuutosta vastaan. Ihmiset, jotka aliarvioivat yleisön tukea ilmastotoimille, ovat usein itsekin vähemmän halukkaita toimimaan”, Falk sanoo.

Tutkimuksessa suositellaankin, että ihmisten halukkuudesta tehdä ilmastotekoja viestittäisiin enemmän sen sijaan, että toistetaan ilmastotoimia vastustavan äänekkään vähemmistön huolenaiheita.

”Tämänhetkinen pessimismi on lannistavaa ja lamaannuttavaa. Löydöksemme viittaavat siihen, että suurempi optimismi ilmastontoimista voi laukaista positiivisen dynamiikan”, toteaa Leibniz-instituutin tutkija Peter Andre tiedotteessa.

Tulokset julkaistiin Nature Climate Change -lehdessä

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia