Selvitys: Valtaosa ihmisistä G20-maissa kannattaa rikkaiden korkeampaa verotusta ja ilmastotoimien vauhdittamista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Valtaosa ihmisistä G20-maissa kannattaa rikkaiden korkeampaa verotusta ja ilmastotoimien vauhdittamista

Suurin osa G20 -maiden asukkaista kannattaa rikkaiden korkempaa verotusta ja vahvempia ilmastotoimia, selviää kyselytutkimuksesta. Talouden toivotaan priorisoivan luontoa ja ihmisen hyvinvointia talouskasvun ja varallisuuden kasvattamisen sijaan.

Ihmiset kantavat banderolleja mielenosoituksessa.

Mielenosoittajia G20-maiden kokouksessa Hampurissa vuonna 2017. Kuva: Daniel Bockwoldt / G20 Protestwelle / CC BY-SA 2.0.

Jopa 68 prosenttia G20 -maissa asuvista ihmisistä kannattaa rikkaiden nykyistä kovempaa verotusta. Yhtä moni kannatti ajatusta, että kansantaloudet priorisoisivat luontoa ja ihmisten hyvinvointia talouskasvun ja varallisuuden kasvattamisen sijaan. 71 prosenttia vastaajista kannatti nopeampia ja tehokkaampia ilmastotoimia seuraavan kymmenen vuoden aikana. Myös hiilidioksidiveron nostamista kannatettiin.

Earth4All ja the Global Commons Alliance -verkostojen teettämään kyselytutkimukseen osallistui 18 maata maailman suurimmista talouksista eli G20-maista. G20-maihin kuuluvat Argentiina, Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Indonesia, Intia, Italia, Iso-Britannia, Japani, Kanada, Kiina, Etelä-Korea, Meksiko, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Turkki, Venäjä, Yhdysvallat sekä edustukset Afrikan ja Euroopan unioneista. Venäjä jäi kyselyn ulkopuolelle ja Kiina vastasi selvityksen kysymyksiin vain osin.

Ilmastotoimien vauhdittamista kannatti jopa 91 prosenttia kyselyyn vastanneista meksikolaisista, 83 prosenttia etelä-afrikkalaisista ja 81 prosenttia brasilialaisista. Vähiten ilmastotoimia kannattivat saudi-arabilaiset (52 %), japanilaiset (53 %), amerikkalaiset (62 % ) ja italialaiset (62 %).

”Viesti poliitikoille ei voisi olla selkeämpi. Valtaosa maailman suurimpien talouksien ihmisistä uskoo, että ilmastonmuutoksen hidastaminen ja luonnon suojeleminen vaatii nopeita toimia. Samaan aikaan moni ajattelee, ettei talous toimi heidän hyväkseen ja he toivovat poliittisia ja taloudellisia uudistuksia, sanoo Earth4All -liikkeen johtoon kuuluva Owen Gaffney.

65 prosenttia toivoo isoja poliittisia uudistuksia ja 67 prosenttia isoja taloudellisia muutoksia yhteiskuntiinsa.

Jopa 62 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että kansantalouksien menestystä tulisi mitata ennemminkin kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin mittareilla, kuin sillä kuinka nopeasti talous kasvaa.

”Kyselytutkimuksemme viesti on selkeä: jakakaa varallisuutta. Taloudellinen tasa-arvo rakentaa vahvempia demokratioita ja vakaampaa planeettaa”, Gaffney jatkaa.

Taloudellisen tasa-arvon edistämiseksi toivottiin progressiivista verotusta eli rikkaiden ja suuryritysten verotuksen kiristämistä. Korkeammilla verotuloilla toivottiin aiempaa vahvempaa panostusta vihreän energian hankkeisiin, tasa-arvoiseen terveydenhuoltoon ja työntekijöiden oikeuksien vahvistamiseen. Myös perustuloa ja kansalaisdemokratian vahvistamista kannatti yli puolet vastanneista.

Eniten rikkaiden ja suuryritysten verotusten kiristämistä kannattivat indonesialaiset (86 %), turkkilaiset (78 %), englantilaiset (77 %) ja intialaiset (74 %). Vähiten verotuksen kiristämistä kannatettiin Saudi-Arabiassa (54 %) ja Argentiinassa (54 %).

Usko maiden hallitusten kykyyn tehdä isoja yhteiskunnallisia muutoksia oli kuitenkin niukempaa. Vain 39 prosenttia ihmisistä uskoi, että poliitikot tekevät päätöksiä ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Vain 37 prosenttia uskoi hallitusten kykyyn tehdä pitkän aikavälin päätöksiä, jotka hyödyttäisivät suurinta osaa ihmisistä 20-30 vuoden kuluttua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia