Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatisi eurooppalaisia vähentämään työntekoaan noin yhdeksään tuntiin viikossa. Laskelma perustuu tietoihin Ruotsin, Saksan ja Iso-Britannian kasvihuonekaasupäästöistä ja teollisuustuotannosta.

Tehtaanpiippuja joenrannalla

Kuvassa Encen sellutehdas Espanjan Pontevedrassa. Kuva: jorgegaygago / CC BY-NC-ND 2.0.

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan työtunteja pitäisi radikaalisti vähentää, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin pysäytettyä edes kahteen asteeseen. Sopiva työviikon pituus Euroopassa olisi noin yhdeksän tuntia, raportissa lasketaan.

Laskelma perustuu muun muassa OECD:n ja YK:n tietoihin Iso-Britannian, Saksan ja Ruotsin teollisuuden kasvihuonekaasupäästöistä ja tuottavuudesta sekä tutkimuksiin työajan, bruttokansantuotteen, hiilijalanjäljen ja kasvihuonekaasupäästöjen välisistä yhteyksistä.

Työn automatisoitumisen vuoksi työajan reipas lyhentäminen olisi hyvinkin mahdollista, raportissa todetaan. Jo 1880-luvulla sosialisti Paul Lafargue visioi teknologian kehityksen johtavan ennen pitkää kolmetuntisiin työpäiviin, ja taloustieteilijä John Maynard Keynes puhui 1930-luvulla viisitoistatuntisesta työviikosta.

Teknologia ja työn automatisaatio ovat sittemmin kehittyneet huimasti. Työntuntien radikaalin vähentämisen sijaan olemme kuitenkin päätyneet lisäämään kulutustamme ja luomaan nykyisen massakulutusyhteiskunnan, joka on johtanut ilmastokriisiin, tutkimusraportissa sanotaan.

Hiilidioksidipäästöjen lisäksi lyhyempi työviikko vähentäisi työttömyyttä ja lisäisi muun muassa hyvinvointia, tuottavuutta ja sukupuolten välistä tasa-arvoa.

”Vihreän, kestävän yhteiskunnan luominen edellyttää monenlaisia toimia, joista lyhyemmät työviikot ovat vain yksi”, sanoo Autonomyn johtaja Will Stronge Guardian-lehdelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia