Uutiset

Kehitysmaiden innovaatioista lihantuotannon ongelmiin – maailma.netin vuoden 2017 luetuimmat jutut

Maailma.netin viime vuoden suosituimmat jutut käsittelivät muun muassa kehitysmaiden viimeisempiä edistysaskelia sekä kotimaan järjestöjen kokemia leikkauksia.
Lihakarjaa
Maailma.netin toiseksi suosituin juttu vuonna 2017 käsitteli lihantuotannon ongelmia. (Kuva: Alex Proimos / CC BY-NC 2.0)

Maailma.netin vuoden 2017 luetuimmat jutut käsittelivät kehitysmaita, ihmisoikeuksia ja kestävää kehitystä monesta eri näkökulmasta.

Suosituimpien juttujemme lista on kirjava: Niissä käsiteltiin myönteistä kehitystä, kuten sukuelinten silpomiseen liittyviä edistysaskeleita kehitysmaissa. Toisaalta monet luetuimmat jutut liittyivät myös surullisempiin ilmiöihin, kuten Libyan orjakauppaan, suomalaisjärjestöjen kokemiin leikkauksiin ja romanien ihmisoikeusongelmiin.

Luetuimpien uutisten listaltamme löytyy myös populaarimpia aiheita: lihantuotannon ongelmia, imetyssuosituksia ja sukupuolikysymyksiä.

Listasimme viime vuonna julkaistujen juttujen luetuimmat alkaen sijalta 15.

15. Älykkäästä viljelykontista rokotelennokkeihin – innovaatiot mullistavat kehitysmaita

Teknologisia innovaatioita ei synny vain teollisuusmaissa. Tutustuimme muun muassa viljelykonttiin ja aurinkovoimalla toimivaan mediareppuun.

14. Kurjuus myy paremmin kuin kehitys

Miksi uutisotsikoita hallitsevat kurjuus ja katastrofit, vaikka maailmassa moni asia on paremmin kuin aiemmin? Sitä pohtivat niin lukiolaiset kuin kehitysalan asiantuntijatkin.

13. Suomalainen Rami Kolehmainen suojelee siviilejä ilman aseita Etelä-Sudanissa – ”muistutamme inhimillisyydestä konfliktin keskellä”

Suomalainen Rami Kolehmainen kertoi jutussamme kokemuksistaan Nonviolent Peaceforcessa, jonka filosofiana on aseeton rauhanturvaaminen. Sen työntekijät tekevät ruohonjuuritason rauhantyötä paikoissa, jonne muut toimijat eivät uskaltaudu.

12. Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö ilmoitti marraskuussa lopettavansa nykymuotoisen viestintä- ja globaalikasvatustuen, joka on maailma.netin tärkein tulonlähde. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, maailma.netin toiminta loppuu ainakin nykymuodossaan.

11. Rauhantyöstä leikataan taas – ”pelkällä pyhällä hengellä ei voi toimia”

Rauhanjärjestöjen rahoitusnäkymät olivat syksyllä huonot. Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtajan Laura Lodeniuksen mukaan pelkona on, että rauhanjärjestöt muuttuvat pitkäjänteisen työn tekijöistä ”kivoiksi tapahtumajärjestäjiksi”.

10. Naisten sukuelinten silpominen on yhä tabu, mutta Somalimaassa siitä puhuvat myös nuoret miehet

Miesten uskotaan usein olevan niitä, jotka vaativat naisten sukuelinten silpomista. Somalimaassa nuoret opiskelijamiehet kuitenkin toivovat silpomatonta vaimoa ja haluavat säästää tyttärensäkin.

9. Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti marraskuussa, että Libyan orjamarkkinoilla myydään siirtolaisia vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Tieto herätti raivoa ja järkytystä ympäri maailman.

8. Ylikulutus on ylikansoitusta suurempi ongelma

Väestön vähentämistä tarjotaan usein ratkaisuksi luonnonvarojen hupenemiseen ja päästöjen kasvuun. Haastattelemiemme asiantuntijoiden mielestä todelliset ongelmat ovat muualla kuin väestönkasvussa.

7. Pakolaisneuvonta supistaa toimintaansa

Pakolaisneuvonta kertoi keväällä joutuvansa irtisanomaan henkilökuntaansa. Taustalla olivat turvapaikanhakijoiden oikeusapuun edellissyksynä tehdyt muutokset.

6. Tutkijat: Haitalliset sukupuolistereotypiat omaksutaan luultua nuorempina ympäri maailman

Sukupuolinormit ovat ympäri maailman esiteineille pakkopaita, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä, käy ilmi viime syksynä julkaistusta tutkimuksesta.

5. Romaneille rotuerottelu on arkipäivää Suomessa

Suomi on ottanut isoja askelia yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon saralla viime aikoina, mutta romanit ovat yhä suomalaisen rasismin sokea kohta, kirjoitti Leif Hagert Ihmisoikeusliiton blogissa, joka julkaistiin myös maailma.netin sivuilla.

4. Valtasiko bisneslogiikka maailmanparannuksen? – Uusi kirja perkaa järjestöjen kasvun syitä ja seurauksia

Amnestyn toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mielestä auttamisjärjestöjen maailmanparannuskutsumus on muuttunut jatkuvan kasvun tavoitteluksi. Vaikka avulla tehdään paljon hyvää, sillä ei hänen mukaansa puututa riittävästi eriarvoistaviin rakenteisiin.

3. Vihdoin poliittisia päätöksiä suitsimaan vaatetusalaa

Järjestöjen lobbaus on tuottanut tulosta, sillä Euroopan parlamentti on vihdoin ryhtynyt edistämään kunnolla vaatetusalan vastuullisuutta, kirjoitti tutkija Outi Moilala alun perin Kepan blogissa julkaistussa tekstissä.

2. Asiantuntijat vaativat WHO:ta puuttumaan teolliseen lihantuotantoon

Maailman terveysjärjestön pitäisi suhtautua lihankulutukseen samalla tavoin kuin sokeriin ja tupakkaan, vaati yli 200 kansainvälistä terveys- ja ympäristöalan asiantuntijaa viime keväänä.

1. YK-järjestöt patistavat tukemaan imetystä tehokkaammin – mikään maa ei noudata suosituksia täysin

Alle puolet maailman alle puolivuotiaista saa suositusten mukaisesti pelkkää äidinmaitoa ravinnokseen, kerrottiin alkusyksystä julkaistussa tutkimuksessa. Juttu oli maailma.netin viime vuonna julkaisemista jutuista suosituin.

kehitysmediatiedotusvälineet Suomi Maailma.net

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset