Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti, että Libyassa myydään siirtolaisia jopa vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Nyt asialle vaativat loppua sekä YK että tavalliset kansalaiset.

Jonottavien siirtolaisten jalkoja

EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0.

Yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n julkaisema videomateriaali Libyan orjahuutokaupoista on herättänyt järkytystä ja kritiikkiä ympäri maailman.

Muun muassa Pariisissa sekä Malin pääkaupungissa Bamakossa ja Guinean Conakryssa on järjestetty mielenosoituksia. Tällä viikolla on määrä järjestää protesti myös Lontoossa sekä sunnuntaina Helsingissä.

YK:n pääsihteeri António Guterres vaati maanantaina Libyan viranomaisia tutkimaan välittömästi tilanteen ja saattamaan tekijät oikeuteen. Samaa vaati myös Afrikan unionin komission puheenjohtaja Moussa Faki Mahamat.

”Orjuudella ei ole paikkaa maailmassamme, ja nämä toimet ovat törkeimpien ihmisoikeusrikkomusten joukossa. Monissa on kyse rikoksista ihmisyyttä vastaan”, Guterres sanoi.

Libya on ollut kaaoksessa sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi tapettiin arabikevään aikana vuonna 2011. Maasta on tullut vuosittain tuhansien siirtolaisten läpikulkukohde, ja siellä arvioidaan olevan satoja tuhansia siirtolaisia. Esimerkiksi YK-järjestöt ovat jo pitkään kertoneet, miten siirtolaisia kuolee nälkään ja tauteihin pidätyskeskuksissa.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM kertoi viime keväänä, että siirtolaisia kaupataan orjiksi erityisillä orjamarkkinoilla. Viime viikolla CNN julkisti asiasta videomateriaalia.

Se näytti, miten tusina miestä myytiin Tripolin ulkopuolella orjiksi huutokaupassa. Hinta oli jopa vain 400 dollaria, noin 340 euroa.

”Tarvitseeko kukaan kaivajaa? Tässä on kaivaja, iso ja vahva mies”, mainosti eräs kauppias videolla.

Kanava kertoi, että se on saanut tietoa yhdeksästä huutokaupasta, mutta todennäköisesti useita muitakin järjestetään joka kuukausia.

Ranska on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa koolle asian takia ja Burkina Faso kutsui Libyan-suurlähettiläänsä takaisin, kertoo uutistoimisto Reuters.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi tällä viikolla päätöslauselman, jossa vaaditaan maita tehostamaan ihmiskaupan vastaista toimintaansa, mutta Ranska haluaisi koolle vielä erillisen tapaamisen.

CNN:n mukaan Libyan viranomaiset ovat nyt aloittaneet muodollisen tutkinnan huutokaupasta.

Video on herättänyt järkytystä myös monissa julkisuuden henkilöissä. Siihen otti kantaa esimerkiksi jalkapallojoukkue Manchester Unitedin guinealaistaustainen pelaaja Paul Pogba, joka kritisoi asiaa muun muassa Instagramissa, Reuters kertoo.

Monien Libyaan saapuvien siirtolaisten määränpäänä on Eurooppa. EU on kuitenkin tukenut Libyan rannikkovartiostoa siirtolaisten tulon torjumiseksi. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad al-Hussein kutsui viime viikolla ennen videon julkistamista tukea epäinhimilliseksi, sillä käänytetyt päätyvät kurjiin oloihin pidätyskeskusiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia