Uutiset

Tutkijat: Haitalliset sukupuolistereotypiat omaksutaan luultua nuorempina ympäri maailman

Sukupuolinormit ovat ympäri maailman esiteineille pakkopaita, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Poika- ja tyttöpatsaat
Sukupuoliroolit omaksutaan yllättävän nuorena, käy ilmi tutkimuksesta. (Kuva: Jason Pratt / CC BY 2.0 )

Sukupuolistereotypiat ovat yllättävän samanlaisia ympäri maailman, ja ne omaksutaan jo esiteini-iässä. Siksi nuorten terveyteen vaikuttaminen pitäisikin aloittaa aiemmin, sanovat tutkijat.

Maailman terveysjärjestön WHO:n ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten sukupuoliodotukset ja -roolit vaikuttavat esiteini-ikäisiin.

Taustalla oli tieto siitä, että tiukat sukupuoliodotukset voivat olla esimerkiksi masennuksen, väkivallan, seksitautien ja itsemurhien taustalla.

Tutkijat haastattelivat satoja teini-ikäisiä ja heidän vanhempiaan 15 maassa, joiden joukossa oli niin matalan tulotason, keskitulotason kuin korkean tulotasonkin maita. Heidän mukaansa sukupuolistereotypiat ovat ”pakkopaita”, joka juurtuu nuoriin tiukasti jo 10–14-vuotiaina.

”Havaitsimme, että hyvin nuoret lapset niin konservatiivisissa kuin liberaaleissakin yhteiskunnissa sisäistävät nopeasti myytin siitä, että tytöt ovat haavoittuvia, pojat taas vahvoja ja itsenäisiä. Tätä viestiä vahvistetaan jatkuvasti lähes joka käänteessä”, sanoo Robert Blum, tutkimuksen johtaja Johns Hopkins -yliopistosta.

Esimerkiksi New Delhissä ja Shanghaissa pojat kertoivat, että heitä rohkaistaan viettämään aikaa kodin ulkopuolella tutkimassa ympäristöään. Tyttöjä taas neuvotaan pysymään kotona ja tekemään askareita. Tyttöjen ”suojeleminen” voi johtaa kuitenkin heidän suurempaan hyväksikäyttöönsä, tutkijat varoittavat.

Joissakin maissa kuitenkin havaittiin, että tyttöjen on helpompi venyttää sukupuolinormien rajoja ja käyttäytyä maskuliinisesti. Pojille taas on voimassa lähes nollatoleranssi.

Vaikka tutkimuksessa havaitut sukupuolinormit ovat sinänsä melko tavanomaisia, yllättävää on tutkijoiden mukaan se, että ne omaksutaan niin nuorina ja ne ovat niin samanlaisia kaikkialla maailmassa. Heidän mukaansa tämä tarkoittaa, että nuoriin kohdistetut terveyspalvelut pitäisi aloittaa jo aiemmin.

”Nuorten terveysriskien taustalla on sukupuolirooleihin palautuva käytös. Lapset voivat omaksua roolit 10–11-vuotiaiksi mennessä. Silti miljardeja dollareita maailmassa käytetään nuorten terveysohjelmiin, jotka eivät ala ennen kuin he ovat 15-vuotiaita. Silloin on todennäköisesti liian myöhäistä saada aikaan muutosta”, sanoo apulaisprofessori, tutkimuksessa mukana ollut Kristin Mmari.

Tutkimus tehtiin Boliviassa, Belgiassa, Burkina Fasossa, Kiinassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ecuadorissa, Egyptissä, Intiassa, Keniassa, Malawissa, Nigeriassa, Skotlannissa, Etelä-Afrikassa Yhdysvalloissa ja Vietnamissa. Se julkaistiin Journal of Adolescent Health -lehdessä.

genderlapsetnuoriso

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.