Uutiset

Tutkijat: Haitalliset sukupuolistereotypiat omaksutaan luultua nuorempina ympäri maailman

Sukupuolinormit ovat ympäri maailman esiteineille pakkopaita, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Poika- ja tyttöpatsaat
Sukupuoliroolit omaksutaan yllättävän nuorena, käy ilmi tutkimuksesta. (Kuva: Jason Pratt / CC BY 2.0)

Sukupuolistereotypiat ovat yllättävän samanlaisia ympäri maailman, ja ne omaksutaan jo esiteini-iässä. Siksi nuorten terveyteen vaikuttaminen pitäisikin aloittaa aiemmin, sanovat tutkijat.

Maailman terveysjärjestön WHO:n ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten sukupuoliodotukset ja -roolit vaikuttavat esiteini-ikäisiin.

Taustalla oli tieto siitä, että tiukat sukupuoliodotukset voivat olla esimerkiksi masennuksen, väkivallan, seksitautien ja itsemurhien taustalla.

Tutkijat haastattelivat satoja teini-ikäisiä ja heidän vanhempiaan 15 maassa, joiden joukossa oli niin matalan tulotason, keskitulotason kuin korkean tulotasonkin maita. Heidän mukaansa sukupuolistereotypiat ovat ”pakkopaita”, joka juurtuu nuoriin tiukasti jo 10–14-vuotiaina.

”Havaitsimme, että hyvin nuoret lapset niin konservatiivisissa kuin liberaaleissakin yhteiskunnissa sisäistävät nopeasti myytin siitä, että tytöt ovat haavoittuvia, pojat taas vahvoja ja itsenäisiä. Tätä viestiä vahvistetaan jatkuvasti lähes joka käänteessä”, sanoo Robert Blum, tutkimuksen johtaja Johns Hopkins -yliopistosta.

Esimerkiksi New Delhissä ja Shanghaissa pojat kertoivat, että heitä rohkaistaan viettämään aikaa kodin ulkopuolella tutkimassa ympäristöään. Tyttöjä taas neuvotaan pysymään kotona ja tekemään askareita. Tyttöjen ”suojeleminen” voi johtaa kuitenkin heidän suurempaan hyväksikäyttöönsä, tutkijat varoittavat.

Joissakin maissa kuitenkin havaittiin, että tyttöjen on helpompi venyttää sukupuolinormien rajoja ja käyttäytyä maskuliinisesti. Pojille taas on voimassa lähes nollatoleranssi.

Vaikka tutkimuksessa havaitut sukupuolinormit ovat sinänsä melko tavanomaisia, yllättävää on tutkijoiden mukaan se, että ne omaksutaan niin nuorina ja ne ovat niin samanlaisia kaikkialla maailmassa. Heidän mukaansa tämä tarkoittaa, että nuoriin kohdistetut terveyspalvelut pitäisi aloittaa jo aiemmin.

”Nuorten terveysriskien taustalla on sukupuolirooleihin palautuva käytös. Lapset voivat omaksua roolit 10–11-vuotiaiksi mennessä. Silti miljardeja dollareita maailmassa käytetään nuorten terveysohjelmiin, jotka eivät ala ennen kuin he ovat 15-vuotiaita. Silloin on todennäköisesti liian myöhäistä saada aikaan muutosta”, sanoo apulaisprofessori, tutkimuksessa mukana ollut Kristin Mmari.

Tutkimus tehtiin Boliviassa, Belgiassa, Burkina Fasossa, Kiinassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ecuadorissa, Egyptissä, Intiassa, Keniassa, Malawissa, Nigeriassa, Skotlannissa, Etelä-Afrikassa Yhdysvalloissa ja Vietnamissa. Se julkaistiin Journal of Adolescent Health -lehdessä.

genderlapsetnuoriso

Kommentit

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.