Uutiset

Tutkijat: Haitalliset sukupuolistereotypiat omaksutaan luultua nuorempina ympäri maailman

Sukupuolinormit ovat ympäri maailman esiteineille pakkopaita, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
Poika- ja tyttöpatsaat
Sukupuoliroolit omaksutaan yllättävän nuorena, käy ilmi tutkimuksesta. (Kuva: Jason Pratt / CC BY 2.0 )

Sukupuolistereotypiat ovat yllättävän samanlaisia ympäri maailman, ja ne omaksutaan jo esiteini-iässä. Siksi nuorten terveyteen vaikuttaminen pitäisikin aloittaa aiemmin, sanovat tutkijat.

Maailman terveysjärjestön WHO:n ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten sukupuoliodotukset ja -roolit vaikuttavat esiteini-ikäisiin.

Taustalla oli tieto siitä, että tiukat sukupuoliodotukset voivat olla esimerkiksi masennuksen, väkivallan, seksitautien ja itsemurhien taustalla.

Tutkijat haastattelivat satoja teini-ikäisiä ja heidän vanhempiaan 15 maassa, joiden joukossa oli niin matalan tulotason, keskitulotason kuin korkean tulotasonkin maita. Heidän mukaansa sukupuolistereotypiat ovat ”pakkopaita”, joka juurtuu nuoriin tiukasti jo 10–14-vuotiaina.

”Havaitsimme, että hyvin nuoret lapset niin konservatiivisissa kuin liberaaleissakin yhteiskunnissa sisäistävät nopeasti myytin siitä, että tytöt ovat haavoittuvia, pojat taas vahvoja ja itsenäisiä. Tätä viestiä vahvistetaan jatkuvasti lähes joka käänteessä”, sanoo Robert Blum, tutkimuksen johtaja Johns Hopkins -yliopistosta.

Esimerkiksi New Delhissä ja Shanghaissa pojat kertoivat, että heitä rohkaistaan viettämään aikaa kodin ulkopuolella tutkimassa ympäristöään. Tyttöjä taas neuvotaan pysymään kotona ja tekemään askareita. Tyttöjen ”suojeleminen” voi johtaa kuitenkin heidän suurempaan hyväksikäyttöönsä, tutkijat varoittavat.

Joissakin maissa kuitenkin havaittiin, että tyttöjen on helpompi venyttää sukupuolinormien rajoja ja käyttäytyä maskuliinisesti. Pojille taas on voimassa lähes nollatoleranssi.

Vaikka tutkimuksessa havaitut sukupuolinormit ovat sinänsä melko tavanomaisia, yllättävää on tutkijoiden mukaan se, että ne omaksutaan niin nuorina ja ne ovat niin samanlaisia kaikkialla maailmassa. Heidän mukaansa tämä tarkoittaa, että nuoriin kohdistetut terveyspalvelut pitäisi aloittaa jo aiemmin.

”Nuorten terveysriskien taustalla on sukupuolirooleihin palautuva käytös. Lapset voivat omaksua roolit 10–11-vuotiaiksi mennessä. Silti miljardeja dollareita maailmassa käytetään nuorten terveysohjelmiin, jotka eivät ala ennen kuin he ovat 15-vuotiaita. Silloin on todennäköisesti liian myöhäistä saada aikaan muutosta”, sanoo apulaisprofessori, tutkimuksessa mukana ollut Kristin Mmari.

Tutkimus tehtiin Boliviassa, Belgiassa, Burkina Fasossa, Kiinassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ecuadorissa, Egyptissä, Intiassa, Keniassa, Malawissa, Nigeriassa, Skotlannissa, Etelä-Afrikassa Yhdysvalloissa ja Vietnamissa. Se julkaistiin Journal of Adolescent Health -lehdessä.

genderlapsetnuoriso

Pääuutiset

Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa vaatteiden kankaita väriä kankaiden värjäykseen.
Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa värimassaa, jolla vaatekankaat värjätään. Ohjaaja Ndèye Coumba Diop seuraa vierestä ja ohjeistaa.(Kuva: Tidiane Baldé / Naatangue art la)

Kehitysmaiden nuoriso tarvitsee töitä – Senegalissa opiskellaan vaatesuunnittelijoiksi ja sirkustähdiksi

Nuoria on kehitysmaissa enemmän kuin koskaan. Haaste on, löytyykö heille myös töitä. Senegalissa nuoria työllistetään taide- ja kulttuurialalle, jota etenkään vanhemmat eivät yleensä osaa nähdä tulevaisuuden alana.
Protesti asekauppaa vastaan Lontoossa
Suomen lisäksi monet muutkin Euroopan maat myyvät aseita Lähi-itään. Protesti Lontoossa syyskuussa.(Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0)

Suomi myi Lähi-itään viime vuonna ennätysmäärän aseita

Lähes kaksi kolmasosaa Suomen sotatuoteviennistä suuntautui viime vuonna Lähi-itään, selviää SaferGloben tilastoista. Rauhanjärjestöjen mielestä trendi on huolestuttava.
Intialainen matonkutoja
Järjestöt laskevat, paljonko esimerkiksi intialaiselle tekstiilityöntekijälle pitäisi maksaa, jotta palkka riittäisi elämiseen.(Kuva: Austin Yoder / CC BY-NC 2.0)

Intialainen matonkutoja tienaa puolet elämiseen riittävästä palkasta

Yrityksiltä vaaditaan usein elämiseen riittävän palkan maksamista kehitysmaiden työntekijöille, mutta kattavaa määritelmää ei ole. Nyt järjestöt yrittävät laskea, minkä verran se voisi eri alueilla olla.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa
Teresia Oloitai myy maissia Tansanian maasaimarkkinoilla. Tuoreen raportin mukaan köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti mutta maatalouden arvo on kasvanut.(Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY-NC 2.0)

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.