Loujain Al-Hathloul ja useita muita naisaktivisteja pidätettiin toukokuussa 2018, vain muutamaa viikkoa ennen kuin Saudi-Arabia salli naisten autoilun. Al-Hathloulia on pidetty eristyksissä eikä hän saa tavata perhettään.
Saudi-Arabia on ilmoittanut lopettavansa ruoskimisen sekä lasten teloittamisen, mutta uudistusten käytännön yksityiskohdat ovat epäselviä. Amnesty International ja Human Rights Watch vaativat Saudi-Arabiaa uudistamaan koko rikosoikeusjärjestelmänsä.
Kansalaisjärjestöillä on mahdollisuus vaikuttaa G20-kokouksen agendaan, mutta muun muassa Amnesty aikoo jäädä pois, sillä puheenjohtajamaana on Saudi-Arabia, jolla ei edes ole riippumatonta kansalaisyhteiskuntaa.
Saudi-Arabian kesäkuussa 2017 nimitetty kruununprinssi Mohammed bin Salman on vapauttanut viihdesektorin ja antanut naisille lisää oikeuksia. Maa on kuitenkin ottanut kaikessa hiljaisuudessa käyttöön uusia taktiikoita toisinajattelijoiden pitämiseksi aisoissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.
Saudi-Arabia vapautti muutama viikko sitten tilapäisesti kolme naisten ajokieltoa vastustanutta aktivistia. Nyt se on pidättänyt lisää toisinajattelijoita – joukossa muun muassa aiemmin vapautetun Aziza al-Yousefin poika.
Saudi-Arabia pidätti viime keväänä muun muassa naisten ajokiellon kumoamisen puolesta kampanjoineita aktivisteja. Todistajanlausuntojen mukaan osaa aktivisteista on kidutettu ja he ovat kohdanneet seksuaalista häirintää.
Autoteollisuus hyötyy siitä, että Saudi-Arabian naiset saavat nyt ajaa. Siksi sen pitäisi toimia myös vankilassa olevien naisaktivistien puolesta, vaatii ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Saudi-Arabia on saanut viime aikoina paljon kritiikkiä muun muassa Jemenin siviilien pommittamisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Asekauppa kuitenkin nostaa länsimaiden kynnystä puuttua maan toimiin.
Saudi-Arabian yleinen syyttäjä suosittaa kuolemantuomiota demokratia-aktivisti Israa al-Ghomghamille, 29. Jos tuomio vahvistetaan, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Saudi-Arabia teloittaa naispuolisen aktivistin.
Konservatiivinen Saudi-Arabia on viime aikoina ilmoittanut useista uudistuksista, kuten naisten ajokiellon kumoamisesta. Viime viikkoina maassa on pidätetty ainakin kymmenen ihmisoikeusaktivistia.
Muun muassa Saudi-Arabian ja Libanonin suhteista on kuulunut viime aikoina yllättäviä uutisia. Hannu Reimen mukaan Lähi-idässä käydään parhaillaan taistoa poliittisesta vaikutusvallasta, eikä roskatunkion päälle mahdu kuin yksi paikallinen kukko.
YK lisäsi odotetusti Saudi-Arabian johtaman liittouman raporttiinsa, joka käsittelee lasten oikeuksien rikkomuksia konflikteissa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan maa pääsee kuitenkin liian helpolla.
YK julkaisee pian vuotuisen listansa lasten oikeuksien rikkojista. Jemeniä pommittava Saudi-Arabian johtama liittouma on julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan joutumassa listalle. Viime vuonna maa turvautui painostukseen.
Saudi-Arabian päätöstä kumota naisten ajokielto pidetään historiallisena. Sitä se onkin, mutta samalla on helppo unohtaa maan muut ihmisoikeusrikkomukset, kirjoittaa Teija Laakso.