Raportti: Saudi-Arabian kruununprinssi on luonut myönteisen imagon uudistuksilla, mutta samaan aikaan toisinajattelijoiden vaino kiihtyy | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Saudi-Arabian kruununprinssi on luonut myönteisen imagon uudistuksilla, mutta samaan aikaan toisinajattelijoiden vaino kiihtyy

Saudi-Arabian kesäkuussa 2017 nimitetty kruununprinssi Mohammed bin Salman on vapauttanut viihdesektorin ja antanut naisille lisää oikeuksia. Maa on kuitenkin ottanut kaikessa hiljaisuudessa käyttöön uusia taktiikoita toisinajattelijoiden pitämiseksi aisoissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres esittelivät maaliskuussa 2018 sopimusta, jonka mukaan Saudi-Arabia tukee YK:n Jemenin avustusoperaatiota. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on määrännyt monia tärkeitä yhteiskunnallisia uudistuksia, mutta ne ovat tapahtuneet samaan aikaan, kun toisinajattelijoita ja hallituksen kriitikoita kohtaan suunnattu sorto on kiihtynyt, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Se julkaisi tänään raportin, jossa tarkastellaan Saudi-Arabian kehitystä vuoden 2017 puolivälistä alkaen. Tuolloin kuningas Salman nimitti poikansa Mohammed bin Salmanin kruununprinssiksi ja samalla käytännössä hallitsijaksi.

Bin Salman on saanut kansainvälisesti myönteistä julkisuutta, sillä hän on muun muassa sallinut elokuvateatterit, antanut naisille ajo-oikeuden ja höllännyt naisiin kohdistuvaa matkustuskieltoa. Uudistuksia on pidetty merkittävinä, sillä Saudi-Arabia on absoluuttinen monarkia, jossa puolueet eivät ole sallittuja ja jossa vaaleja järjestetään vain harvoin. Toisinajattelijoiden ja hallituksen kriitikoiden vaino on ollut yleistä.

HRW:n mukaan bin Salmanin aikana tilanne on muuttunut osin huonompaan suuntaan. Kesällä 2017, bin Salmanin nimityksen aikaan, viranomaiset siirsivät syyttäjän toimiston ja turvallisuustoimielimet suoraan kuninkaallisen oikeuden valvontaan.

Sitten aloitettiin pidätyskampanjat, joita on toteutettu etenkin syyskuussa 2017, marraskuussa 2017 sekä toukokuusta 2018 alkaen. Kohteena on ollut pappeja, älymystöä, tutkijoita, ihmisoikeusaktivisteja, liike-elämän edustajia, korruptiosta syytettyjä kuninkaallisen perheen jäseniä ja naisaktivisteja.

Uutta on pidätettyjen suuri määrä ja skaala sekä uudet sortokäytännöt, raportissa kerrotaan. Pidätettyjä on esimerkiksi viety epävirallisiin pidätyspaikkoihin, joista on kantautunut syytöksiä kidutuksesta ja kaltoin kohtelusta. Ihmisiä on joissakin tapauksissa pidetty mielivaltaisesti pidätettyinä jopa kaksi vuotta ilman selkeää oikeusprosessia.

Vainon kohteeksi on otettu myös toisinajattelijoiden perheenjäseniä. Vapautusten vastineeksi on alettu vaatia rahaa ja kuolemanrangaistusta vaaditaan tapauksista, jotka eivät edes ole selkeitä rikoksia.

HRW:n mukaan kansainvälisesti Saudi-Arabian toimet eivät ole saaneet riittävää huomiota ennen kuin viime vuonna, kun toimittaja Jamal Khashoggi murhattiin julmasti Saudi-Arabian Turkin suurlähetystössä.

HRW vaatii mielivaltaisesti pidätettyjen vapauttamista ja perusihmisoikeuksien, kuten ilmaisunvapauden ja itsenäisen oikeuslaitoksen, toteuttamista.

”Aidosti uudistuva Saudi-Arabia ei alistaisi johtavia aktivistejaan häirinnälle, pidätyksille ja kaltoin kohtelulle”, toteaa järjestön Lähi-idän apulaisjohtaja Michael Page tiedotteessa.

Raportti perustuu saudiaktivistien ja toisinajattelijoiden haastatteluihin vuodesta 2017 alkaen, hallituksen lausuntoihin ja oikeusdokumentteihin sekä arvioihin Saudi-Arabian paikallisista mediajulkaisuista ja sosiaalisesta mediasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia