Vankilasta päässeen saudiaktivistin koettelemukset jatkuvat – Oikeus piti voimassa Loujain Al-Hathloulin tuomion | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vankilasta päässeen saudiaktivistin koettelemukset jatkuvat – Oikeus piti voimassa Loujain Al-Hathloulin tuomion

Naisten oikeuksien aktivisti Loujain Al-Hathloul vapautettiin helmikuussa vankilasta lähes kolmen vuoden jälkeen, mutta hän ei edelleenkään saa matkustaa maan ulkopuolelle, linjasi saudiarabialainen tuomioistuin.

Joukko mielenosoittajia kylttien kera.

Viime vuoden naistenpäivänä Pariisissa marssittiin Loujain Al-Hathloulin vapauttamisen puolesta. Kuva: Jeanne Menjoulet / CC BY 2.0.

Saudiarabialainen oikeusistuin on kieltäytynyt kumoamasta tunnetun naisten oikeuksien aktivistin Loujain al-Hathloulin tuomiota.

Al-Hathloul päästettiin helmikuussa vankilasta lähes kolmen vuoden vankeuden jälkeen, mutta hänen tuomiotaan ei ole kumottu ja hänelle on asetettu viiden vuoden matkustuskielto.

Al-Hathloul vetosi tuomiotaan vastaan, mutta tuomioistuin ilmoitti keskiviikkona pitävänsä sen voimassa, kertoo muun muassa France24-uutiskanava.

”Päätös on vain viimeisin esimerkki Saudi-Arabian aikomuksesta jatkaa kaikenlaisen toisinajattelun murskaamista maassa. Jättämällä Loujain al-Hathloulin tuomion perumatta Saudi-Arabian viranomaiset ovat selvästi osoittaneet, että he pitävät rauhanomaista aktivismia rikoksena ja aktivisteja pettureina tai vakoojina”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Lynn Maalouf tiedotteessa.

Loujain Al-Hathloul pidätettiin useiden muiden naisten oikeuksien aktivistien tavoin keväällä 2018. Hän oli kampanjoinut etenkin naisten ajokieltoa sekä naisiin kohdistuvaa miespuolisten holhoojien järjestelmää vastaan.

Al-Hathloulia pidettiin pitkään vangittuna ja häntä kidutettiin. Viime joulukuussa hänet lopulta tuomittiin terrorismituomioistuimessa vankeusrangaistukseen. Syynä oli muun muassa ”vakoilu ulkomaisten osapuolten kanssa” sekä ”juonittelu kuningaskuntaa vastaan”.

Tämän vuoden helmikuussa Al-Hathloul yllättäen päästettiin vankilasta. Syyksi on epäilty muun muassa Saudi-Arabian johdon pyrkimystä päästä väleihin Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin hallinnon kanssa.

Saudi-Arabia on viime vuosina kertonut useista uudistuksista, mutta samaan aikaan toisinajattelijoiden vaino on kiihtynyt. Suhteet Yhdysvaltoihin ovat kärsineet myös amerikkalaistaustaisen toimittajan Jamal Khashoggin vuonna 2018 tapahtuneesta murhasta.

Al-Hathloul itse ei medioiden mukaan ole antanut haastatteluja vapautuksensa jälkeen, sillä hänen vapautuksensa oli ehdollinen ja häntä on vannotettu pysymään hiljaa vankeusajastaan. Hänen puolestaan onkin puhunut hänen sisarensa Lina Al-Hathloul.

”Kansainvälisen yhteisön pitäisi olla raivoissaan tästä tuomiosta. Sisareni tuomion vahvistaminen on saudiviranomaisten vallan väärinkäytön vahvistamista”, hän sanoi brittilehti The Guardianin mukaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia