Saudi-Arabia tuomitsi twiittaajan kuolemaan – Eläkkeellä olevalla opettajalla oli kymmenen seuraajaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabia tuomitsi twiittaajan kuolemaan – Eläkkeellä olevalla opettajalla oli kymmenen seuraajaa

Saudi-Arabia on viime vuosina antanut yhä enemmän tuomioita toisinajattelijoille, jotka ilmaisevat mielipiteitään sosiaalisessa mediassa. Nyt kuolemantuomion on saanut Muhammad al-Ghamdi, 54, joka tuomittiin ”terrorismirikoksista”.

Linnoitus, jonka edustalla vihreä lippu salossa.

Saudi-Arabian pääkaupunki Riad. Kuva: amanderson2 / Flickr.com / CC BY 2.0.

Saudi-Arabian terrorismin vastainen tuomioistuin on tuominnut eläkkeellä olevan opettajan Muhammad al-Ghamdin, 54, kuolemaan. Ainoana syynä on tämän aktiivisuus Twitterissä (nykyinen X) ja YouTubessa, kertovat ihmisoikeusjärjestöt.

Al-Ghamdi pidätettiin viime vuoden kesäkuussa kotipihaltaan Mekan kaupungin lähiöstä. Hänet vietiin neljäksi kuukaudeksi eristykseen, eikä hän saanut tavata asianajajaa ennen kuin lähes vuoden kuluttua pidätyksestä. Tuomio tuli viime heinäkuussa terrorismin vastaisen lain perusteella.

Al-Ghamdi tuomittiin useamman pykälän rikkomisen vuoksi. Ne liittyvät esimerkiksi kuninkaan tai kruununprinssin kuvailemiseen uskontoa ja oikeutta heikentävällä tavalla, terroristisen ideologian tukemiseen, viestimiseen terroristisen toimijan kanssa sekä valeuutisten julkaisuun aikomuksena tehdä terroristinen rikos. Tuomiota kovensi se, että rikokset oli tehty kansainvälisellä media-alustalla.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoo, että Al-Ghamdilla oli kaksi Twitter-tiliä, joista toisella oli kaksi ja toisella kahdeksan seuraajaa. Twiitit olivat pääosin tunnettujen hallituksen kriitikoiden twiittien uudelleentwiittauksia.

Todellisena syynä al-Ghamdin tuomioon pidetäänkin saudiviranomaisten halua kostaa tämän maanpaossa elävälle veljelle Saeed bin Nasser al-Ghamdille. Tämä on tunnettu uskonoppinut ja hallituksen kriitikko, joka elää maanpaossa Isossa-Britanniassa. 

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohamed bin Salman on viime vuosina yrittänyt kiillottaa maan imagoa esimerkiksi sallimalla naisille ajamisen ja avaamalla maata turismille. Samana aikaan toisinajattelijoiden vainoaminen on kiihtynyt. 

Kohteeksi on otettu yhä enemmän sosiaalisessa mediassa ja netissä toimivia toisinajattelijoita. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan viime vuonna ainakin 15 ihmistä tuomittiin 10–45 vuoden rangaistuksiin rauhanomaisen verkkoaktiivisuuden takia.

”Saudiviranomaiset ovat käyttäneet miljardeja dollareita yrittäen puhdistaa imagoaan, mutta mikään rahasumma ei voi valkopestä sitä, millainen sortovalta maasta on tullut”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.

Myös maanpaossa olevien toisinajattelijoiden perheille kostetaan yhä useammin, jotta paenneet palaisivat takaisin maahan, HRW kertoo.

Saudi-Arabia on myös yksi maailman aktiivisimmista teloittajista. Viime vuonna Amnesty dokumentoi maassa 196 teloitusta. Määrä on suurin 30 vuoteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia