Saudi-Arabia käyttää teloituksia muun muassa poliittisena aseena. Monissa muissa maissa teloitukset vähenivät, mutta osa salaa tilastonsa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.
Iranin viranomaiset teloittivat Zeinab Sekaanvandin, joka tunnusti aviomiehensä murha epäreilussa oikeusprosessissa. Amnestyn mukaan maa teloittaa alaikäisenä tuomittuja yhä lyhyemmällä varoitusajalla.
Sri Lankan presidentti haluaa toistaa Filippiinien ”menestyksen” huumesodassa. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan maa vain pilaa maineensa, mikäli se ottaa kuolemanrangaistuksen taas käyttöön.
Ruotsin Karoliinisessa instituutissa opettanut Ahmadreza Djalali on saanut kuolemantuomion Iranissa. Iran osoittaa tuomiolla täydellistä oikeusvaltioperiaatteen halveksintaa, sanoo Amnesty International.
Saudi-Arabiassa on teloitettu tänä vuonna ainakin 85 ihmistä. Nyt teloitus uhkaa Abdulkareem al-Hawajia, jota on syytetty mielenosoituksiin osallistumisesta 16-vuotiaana.
Maan alahuone on hyväksynyt lakiesityksen, joka palauttaisi kuolemanrangaistuksen huumerikoksista. Aiemmin maa tunnettiin kuolemanrangaistuksen vastaisesta työstä.
Iran on jälleen teloittamassa huumerikoksista tuomittuja ihmisiä. Teloituksia lykkäsi Iranin entisen presidentin kuolema, mutta nyt ne aiotaan panna toimeen.