Viime vuonna tilastoitiin lähes 900 teloitusta – Yhä useammassa tapauksessa syynä oli huumerikos | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viime vuonna tilastoitiin lähes 900 teloitusta – Yhä useammassa tapauksessa syynä oli huumerikos

Kuolemantuomio on kansainvälisen oikeuden mukaan sallittu vain kaikkein vakavimmista rikoksista. Siitä huolimatta jo yli kolmannes teloituksista liittyy huumerikoksiin, käy ilmi Amnestyn raportista.

Metallikalterit, joiden tausta epätarkka.

Kuva: skepticalview / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Viime vuonna teloitettiin ainakin 883 ihmistä 20 maassa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa raportissaan.

Määrä kasvoi edellisvuodesta 53 prosenttia ja oli suurempi kuin kertaakaan sitten vuoden 2017.

Kasvua selittää muun muassa kehitys Iranissa ja Saudi-Arabiassa. Iranissa teloitusten määrä kasvoi yli 80 prosenttia 576:een, Saudi-Arabiassa taas yli kaksinkertaistui 196 ihmiseen.

”Kynnys kuolemanrangaistusten toimeenpanoon on selvästi madaltunut. Saudi-Arabiassa viranomaiset teloittivat 81 ihmistä yhdessä päivässä. Iranissa teloituksen syyksi on riittänyt mielenosoitukseen osallistuminen. Tilanne on järkyttävä”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson tiedotteessa.

Todellisuudessa teloitettuja on paljon tilastoitua enemmän, sillä esimerkiksi Kiina, Vietnam ja Pohjois-Korea eivät kerro tilastojaan julkisuuteen, Amnesty muistuttaa.

Tiedossa olevien tilastojen perusteella eniten teloituksia pantiin toimeen Iranissa, Saudi-Arabiassa, Egyptissä ja Yhdysvalloissa. Viime vuonna teloituksia alkoivat toteuttaa uudelleen Afganistan, Kuwait, Myanmar, Palestiina ja Singapore. Euroopassa ainoa teloituksia toimeenpaneva maa oli Valko-Venäjä, jossa teloitettiin yksi ihminen.

Amnesty on huolissaan siitä, että huumausainerikoksiin liittyvät teloitukset yli kaksinkertaistuivat. Niiden osuus on jo yli kolmanneksen kaikista teloituksista. Huumerikoksista teloittaminen on kansainvälisen oikeuden vastaista, sillä kuolemantuomio on sallittu vain kaikkein vakavimpien rikosten kohdalla. Amnesty vastustaa kuolemantuomiota kaikissa olosuhteissa.

Myönteistä on se, että kuolemantuomioita langetettiin hieman viime vuonna hieman edellisvuotta vähemmän, 2 016. Kazakstan, Papua-Uusi-Guinea, Sierra Leone ja Keski-Afrikan tasavalta lakkauttivat kuolemanrangaistuksen kokonaan. Päiväntasaajan Guinea ja Sambia poistivat kuolemanrangaistuksen rauhanaikaisista rikoksista. 

Joulukuussa 2022 kaikkiaan 112 maata oli lakkauttanut kuolemanrangaistuksen kokonaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia