Raportti: Teloitusten määrä kasvoi viime vuonna lähes kolmanneksen – Syynä etenkin Iranin koventunut politiikka | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Teloitusten määrä kasvoi viime vuonna lähes kolmanneksen – Syynä etenkin Iranin koventunut politiikka

Viranomaiset teloittivat viime vuonna ainakin 16 maassa yli 1 100 ihmistä. Määrä on kasvanut merkittävästi, mutta samaan aikaan teloitukset keskittyvät käytännössä vain muutamaan maahan, kuten Kiinaan, Iraniin ja Saudi-Arabiaan, käy ilmi Amnestyn raportista.

Metallikalterit, joiden tausta epätarkka.

Kuva: skepticalview / Flickr.com / CC BY-NC 2.0 DEED.

Viranomaiset teloittivat viime vuonna ainakin 1 153 ihmistä, lähes kolmanneksen enemmän kuin edellisvuonna. Määrä oli korkein lähes vuosikymmeneen, mutta teloittavien maiden määrä oli ennätyksellisen alhainen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Amnesty julkaisee vuosittain tiedot kuolemanrangaistuksista ja teloituksista. Teloitusten määrä on todellisuudessa korkeampi, sillä esimerkiksi Kiina, Vietnam ja Pohjois-Korea eivät kerro tilastojaan julkisuuteen, mutta niiden tiedetään toteuttavan teloituksia laajasti.  

Kiinan jälkeen eniten ihmisiä teloitettiin Iranissa, Saudi-Arabiassa, Somaliassa ja Yhdysvalloissa. Yhteensä teloituksia tehtiin 16 maassa. Teloitusten lisäksi myös langetettujen kuolemantuomioiden määrä kasvoi.

Kuolemanrangaistus on kansainvälisen oikeuden mukaan sallittu vain kaikkein vakavimpien rikosten kohdalla. 

Teloitusten määrän kasvu johtuu pääosin Iranista. Maan viranomaiset teloittivat ainakin 853 ihmistä. Kuolemanrangaistusta käytettiin etenkin huumausainerikosten kohdalla sekä välineenä tukahduttaa protesteja. Maassa nähtiin viime vuonna rajuja mielenosoituksia, kun nuori nainen, Mahsa Amini, kuoli ollessaan poliisin hallussa.  Teloitetuista 20 prosenttia oli etnisen baluchivähemmistön edustajia.

Somaliassa puolestaan teloitusten määrä kuusinkertaistui kuudesta teloituksesta ainakin 38:aan.

Ainoa teloituksia tekevä länsimaa on Yhdysvallat, jossa teloitettiin 24 ihmistä. Maa on raportin mukaan mennyt takapakkia, sillä esimerkiksi Alabamassa otettiin käyttöön uusi julmana pidetty menetelmä, teloitus typpikaasulla. Idahossa ja Tennesseessä taas esitettiin lakiehdotuksia teloitusten toteuttamisesta ampumalla.

Myönteistä raportin mukaan on, että teloituksia tehtiin aiempaa harvemmassa maassa.

”Teloituksia toteuttavat maat ovat selkeästi yhä pienempi, yksittäisistä maista koostuva vähemmistö maailmassa. Itse asiassa 89 prosenttia kaikista vuonna 2023 kirjatuista teloituksista tehtiin Iranissa ja Saudi-Arabiassa”, toteaa Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson tiedotteessa.

Kuolemanrangaistuksen on kieltänyt kokonaan 112 maata, ja 144 maata on lopettanut sen käytön lailla tai käytännössä. Esimerkiksi Keniassa, Liberiassa ja Zimbabwessa on vireillä lakiehdotukset kuolemanrangaistuksen käytön lopettamiseksi, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia