Viime vuonna teloitettiin vähiten ihmisiä vuosikymmeneen – ”On vain ajan kysymys, milloin tämä julma rangaistus on siirtynyt historiaan” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Viime vuonna teloitettiin vähiten ihmisiä vuosikymmeneen – ”On vain ajan kysymys, milloin tämä julma rangaistus on siirtynyt historiaan”

Maailmassa on 142 maata, jotka eivät enää teloita ihmisiä. Amnestyn uuden raportin mukaan teloitusten määrä väheni tuntuvasti viime vuonna.

Hirttosilmukka, taustalla kerrostalo

Vuonna 2018 teloitettiin vähiten ihmisiä vuosikymmeneen. Kuva: Pascal Volk / CC BY-SA 2.0.

Viime vuonna teloitettiin 31 prosenttia vähemmän ihmisiä kuin vuonna 2018, selviää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tänään julkaisemasta raportista.

Vuosittain julkaistavan, kuolemanrangaistusta käsittelevän raportin mukaan määrä oli alin vuosikymmeneen. Teloituksia oli 690; vuonna 2017 määrä oli 993.

Luvut eivät sisällä tilastoja Kiinasta, jossa kuolemanrangaistukset luokitellaan valtionsalaisuudeksi. Amnesty arvioi, että Kiinassa on annettu ja pantu täytäntöön tuhansia kuolemantuomioita.

”Vaikka jotkut maat ottivat taantumuksellisia askelia, teloitusten määrä kaikkein eniten teloittavissa maissa laski merkittävästi. Tämä on toiveikas merkki siitä, että on vain ajan kysymys, milloin tämä julma rangaistus on siirtynyt historiaan, minne se kuuluukin”, toteaa Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo tiedotteessa.

Eniten teloituksia tapahtui Kiinassa. Muita eniten teloittavia maita olivat Iran 253 teloituksella, Saudi-Arabia, Vietnam ja Irak. Menneen vuoden aikana teloitukset kuitenkin vähenivät Iranissa ja Irakissa.

Teloituksia laitettiin täytäntöön aiempaa useammin Valko-Venäjällä, Japanissa, Singaporessa, Etelä-Sudanissa ja Yhdysvalloissa. Thaimaassa taas teloitettiin ensimmäinen ihminen sitten vuoden 2009. Niin ikään Sri Lankan presidentti Maithripala Sirisena ilmoitti, että teloitukset otetaan maassa takaisin käyttöön yli 40 vuoden tauon jälkeen.

Amnesty on huolissaan myös siitä, että muutamissa maissa langetettiin aiempaa enemmän kuolemantuomioita. Annettujen kuolemantuomioiden määrä onkin kokonaisuutena laskenut edellisvuodesta vain vähän. Esimerkiksi Irakissa annettujen kuolemantuomioiden luku nelinkertaistui.

Vuoden lopulla kaikkiaan 142 valtiota oli kieltänyt kuolemanrangaistuksen tai ei toteuttanut sitä käytännössä. Kuolemantuomiosta oli kokonaan luovuttu 106 maassa.

Esimerkiksi Burkina Fasossa kuolemanrangaistus poistui uuden rikoslain myötä viime kesäkuussa. Gambia ja Malesia ilmoittivat keskeyttävänsä kuolemantuomioiden täytäntöönpanon. Washingtonista tuli Yhdysvaltojen 20. osavaltio, joka luopui kuolemanrangaistuksesta, raportissa kerrotaan.

Vuonna 2018 ainakin 19 336 ihmistä oli vankilassa tuomittuna kuolemaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia