Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia kuuluu eniten teloituksia toteuttaviin maihin. Kuva: Andrew Fackler / CC BY-NC 2.0.

Saudi-Arabia saattaa teloittaa nuoren miehen, joka on ollut pidätettynä 13-vuotiaasta asti. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii hänen ja muiden alaikäisenä pidätettyjen tuomion perumista.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN julkaisi viime viikolla videokuvaa Murtaja Qureirisista, joka osallistui vuonna 2011 mielenosoituksiin Saudi-Arabian itäisessä maakunnassa arabikevään jälkimainingeissa. Hän oli tuolloin vain 10-vuotias.

CNN:n mukaan Qureiris on saamassa kuolemanrangaistuksen. Myös Amnesty kertoo saaneensa selville, että syyttäjä on hakenut kuolemanrangaistusta Qureirisille viime elokuussa. Hän odottaa parhaillaan seuraavaa oikeusistuntoa.

”Ei pitäisi olla mitään epäilystä siitä, että Saudi-Arabian viranomaiset ovat valmiita tekemään mitä tahansa omia kansalaisiaan vastaan iskeäkseen toisinajattelijoita vastaan – mukaan lukien käyttämään kuolemanrangaistusta niitä vastaan, jotka olivat pidätyshetkellä vasta poikia”, sanoo Amnestyn Lähi-idän tutkimusjohtaja Lynn Maalouf tiedotteessa.

Qureiris pidätettiin hänen ollessaan 13-vuotias vuonna 2014. Häntä pidettiin eristyksissä, häntä pahoinpideltiin eikä hän saanut asianajajaa ennen kuin ensimmäisen oikeusistunnon jälkeen.

Syytteisiin kuuluu osallistuminen hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin, mielenosoituksissa kuolleen veljen hautajaisiin osallistuminen, ”terroristijärjestöön” liittyminen, Molotovin cocktailien heittely poliisiasemalle sekä turvallisuusjoukkojen tulittaminen. Osa teoista on tapahtunut hänen ollessaan vain kymmenvuotias.

Oikeutta käydään erityisessä, terroristeille tarkoitetussa tuomioistuimessa, jossa on tuomittu vuodesta 2014 alkaen yli sata Saudi-Arabian shiiamuslimiväestöön kuuluvaa ihmistä. Amnestyn mukaan syynä on usein ollut hallituksen vastustaminen. Oikeudenkäynnit ovat olleet epäreiluja ja tunnustukset perustuneet usein pakottamiseen tai kidutukseen.

Kansainvälinen oikeus sallii kuolemanrangaistuksen käytön vain kaikkein vakavimmista rikkomuksista eikä koskaan alaikäisten kohdalla. Saudi-Arabia kuuluu kuitenkin maailman pahimpiin teloittajiin ja on teloittanut ennenkin ihmisiä, jotka on tuomittu alaikäisinä tehdyistä rikoksista. Viime huhtikuussa maa teloitti 37 ihmistä osallistumisesta mielenosoituksiin, joukossa myös alaikäisenä pidätetty Abdulkareem al-Hawaji.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia