Amnesty: Viisi ihmistä tuomittu Iranissa kuolemaan osallistumisesta mielenosoituksiin – Teloitus uhkaa myös useita muita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Viisi ihmistä tuomittu Iranissa kuolemaan osallistumisesta mielenosoituksiin – Teloitus uhkaa myös useita muita

Iran yrittää pelotella protestiliikkeeseen osallistuneita kuolemantuomioilla. Ainakin 21 ihmistä on vaarassa joutua teloitetuksi.

Mielenosoittaja naista esittävän kyltin kera.

Mahsa Aminin kuolema on johtanut mielenosoituksiin ympäri maailmaa. Mielenosoitus Washington D.C:ssä marraskuussa. Kuva: Joe Flood / CC BY-NC-ND 2.0.

Iranissa on tuomittu viisi miestä kuolemaan osallisuudesta syyskuusta lähtien maassa levinneisiin mielenosoituksiin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. 

Virallisesti rikosnimikkeet ovat ”vihamielisyys Jumalaa vastaan” sekä ”korruptio maan päällä”, ja tekoja ovat tuhopoltto, omaisuuden tuhoaminen sekä kuolemaan johtanut hyökkäys turvallisuusjoukkojen jäsentä vastaan.

Yhteensä ainakin 21 ihmistä on kuolemantuomion vaarassa. On epäselvää, ovatko jo tuomitut viisi näiden joukossa.

”Iranin viranomaisten pitää välittömästi mitätöidä kaikki kuolemantuomiot, pidättäytyä niiden antamisesta ja luopua syytteistä rauhanomaisesti protesteihin osallistuneita vastaan”, sanoi Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Diana Eltahawy tiedotteessa eilen.

Iranissa on järjestetty laajoja protesteja siitä alkaen, kun huivin käytöstä kieltäytynyt 22-vuotias Mahsa Amini kuoli ollessaan poliisin hallussa. Turvallisuusjoukot ovat tappaneet satoja ihmisiä tukahduttaessaan mielenosoituksia.

Maan kansanedustajat vaativat viime viikolla lausunnossaan, ettei mielenosoittajia kohtaan osoiteta lempeyttä, ja oikeuslaitoksen johtaja Gholamhossein Mohseni-Ejei on toivonut nopeita tuomioita.

Amnestyn saamien tietojen mukaan oikeudenkäynnit ovat eri vaiheissa, ja jo tuomitut voivat yhä vedota korkeimpaan oikeuteen. Se kehottaa niitä valtioita, joilla on Iranissa suurlähetystö, lähettämään edustajia oikeudenkäynteihin, sillä Iran on luvannut niiden olevan julkisia. 

Kuolemanrangaistuksen uhassa olevien joukossa on aviopari sekä myös kurdivähemmistöön kuuluva mies, joka oli perheen tietojen mukaan vain seuraamassa mielenosoitusta, kun hänet pidätettiin, Amnesty kertoo. Yksi syytetyistä on kurdiräppäri Saman Yasin.

Monissa tapauksissa syyte ei sisällä lainkaan tappoa, vaan kyse on vain vandalismista, omaisuuden tuhoamisesta, tuhopoltosta ja yleisen järjestyksen häiritsemisestä. Osaa pidätetyistä on kidutettu tunnustuksen saamiseksi.

Yhteensä protestien aikana on pidätetty arviolta 15 000–16 000 ihmistä. Mukana on mielenosoittajia, toimittajia, ihmisoikeuspuolustajia, toisinajattelijoita, koululaisia ja opiskelijoita. Yli tuhatta vastaan on nostettu syyte, joten pelkona on, että kuolemantuomioita tulee lisää. Kansanedustajien lausunto sai liikkeelle myös huhuja, joiden mukaan kaikki pidätetyt teloitettaisiin, mutta huhut on sittemmin kumottu

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia