Iranin ihmisoikeustilanne
Iranissa nähtiin viime syksynä rajuja mielenosoituksia sen jälkeen, kun 22-vuotias Mahsa Amini oli kuollut poliisin hoteissa. Nyt poliisi valmistautuu vuosipäivään pidättämällä aktivisteja ja häiritsemällä protesteissa kuolleiden läheisiä.
22.8.2023
Iranissa on teloitettu tänä vuonna erityisesti etnisten vähemmistöjen edustajia, suurin osa huumerikoksista. Ihmisiä on tuomittu myös protesteista.
3.3.2023
Muun muassa Kiina ja Venäjä vastustivat Yhdysvaltain ehdottamaa päätöslauselmaa erottaa Iran YK:n tärkeimpiin kuuluvasta tasa-arvoelimestä.
15.12.2022
Iran yrittää pelotella protestiliikkeeseen osallistuneita kuolemantuomioilla. Ainakin 21 ihmistä on vaarassa joutua teloitetuksi.
17.11.2022
Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
21.6.2021
Mehrdad Oskouei käsittelee dokumenteissaan yhteiskunnallisesti herkkiä aiheita mutta ei halua tunnustautua aktivistiksi vaan paremminkin kanavaksi dokumenttiensa henkilöiden ja yleisön välillä. ”Halusin tehdä elokuvan heidän kanssaan, en heistä”, hän kuvailee uutta dokumenttiaan Sunless Shadows, joka kertoo murhasta tuomituista nuorista naisista.
29.1.2020
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
7.10.2019
Maassa on viime päivinä pidätetty myös naisaktivisteja, jotka pyrkivät jalkapallostadionille miehiksi pukeutuneina.
19.8.2019
Iran on viime vuosina antanut ihmisoikeusjuristeille yhä kovempia rangaistuksia, sanoo Amnesty International.
4.6.2019
Tilaa aihepiirin Iranin ihmisoikeustilanne RSS-syöte