Uutiset Ihmisoikeudet

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Iranin lippuja
Iran on koventanut otteitaan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat voimakkaasti Iranin lauantaisten presidentinvaalien tulosta.

Voiton vei 62 prosentin äänten enemmistöllä oikeuslaitoksen johtaja Ebrahim Raisi. Vaaleja ei ole pidetty rehellisinä, sillä suurinta osaa vastaehdokkaista estettiin osallistumasta vaaleihin.

Raisi on myös syytä epäillä rikoksista ihmisyyttä vastaan, järjestöt sanovat.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vuonna 2018 julkaiseman raportin mukaan Raisi oli mukana nelijäsenisessä komiteassa, joka määräsi Iranissa tuhansien poliittisten vankien joukkoteloituksen vuonna 1988. Suurin osa heistä oli virunut vankiloissa epäreilujen oikeudenkäyntien seurauksena.

Valtio ei ole koskaan tunnustanut tapahtumia eikä antanut tarkkoja tietoja siitä, kuinka moni kuoli.

”Maan sortavan oikeuslaitoksen johtajana hän valvoi Iranin lähihistorian pahimpiin kuuluvia rikoksia, jotka pitäisi tutkia ja joista pitäisi joutua vastuuseen sen sijaan, että tulee valituksi korkeaan virkaan”, sanoo myös Human Rights Watchin Lähi-idän apulaisjohtaja Michael Page tiedotteessa.

Raeesi on työskennellyt Iranin oikeuslaitoksessa yli 30 vuoden ajan ja johtanut sitä vuodesta 2019. Oikeuslaitos tunnetaan toisinajattelijoiden mielivaltaisista pidätyksistä, katoamisista, tapoista ja kidutuksen käyttämisestä tunnustusten saamiseksi. Iran kuuluu myös maailman pahimpiin teloittajamaihin.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sorto on pahentunut viimeisten kolmen vuoden aikana, kun viranomaiset ovat tukahduttaneet protesteja väkivalloin. Marraskuun 2019 protestien yhteydessä kuoli ainakin 300 ihmistä. Ketään ei ole asetettu vastuuseen.

”On tärkeämpää kuin koskaan, että YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsen ottavat konkreettisia askelia puuttuakseen Iranin systemaattiseen rankaisemattomuuskriisiin. On perustettava puolueeton mekanismi, joka kerää ja analysoi todisteita vakavimmista kansainvälisen oikeuden rikkomuksista reilujen ja riippumattomien oikeudenkäyntien mahdollistamiseksi”, vaatii Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

Ihmisoikeudet ihmisoikeudetpolitiikkademokratiahallintolakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa istumassa pöydän takana.

Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Kansainvälinen rikostuomioistuin on tutkinut Filippiinien väkivaltaista huumesotaa vuodesta 2018 alkaen, mikä on johtanut maan eroamiseen tuomioistuimesta. Virallinen tutkintaprosessi voidaan silti aloittaa, sanoo tuomioistuimen pääsyyttäjä, virastaan pian väistyvä Fatou Bensouda.
Mies puolilähikuvassa.

”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin

Koronapandemian aikana valeuutiset ovat lisääntyneet, kansalaisvapauksia on rajoitettu ja autoritaaristen johtajien otteet ovat tiukentuneet. Demokratian säilyttäminen vaatii valppautta, myös Suomessa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija Maina Kiai.
Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.