Amnesty: Iran teloittanut tänä vuonna lähes sata ihmistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Iran teloittanut tänä vuonna lähes sata ihmistä

Iranissa on teloitettu tänä vuonna erityisesti etnisten vähemmistöjen edustajia, suurin osa huumerikoksista. Ihmisiä on tuomittu myös protesteista.

Iranin viranomaiset ovat teloittaneet tänä vuonna 28 etnisten vähemmistöjen edustajaa ja tuominneet kuolemaan ainakin tusinan muita, kertovat ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja iranilainen ihmisoikeusjärjestö Abdorrahman Boroumand Center.

Teloitettujen joukossa on ainakin yksi Ahwazin arabi, 14 kurdia ja 13 baluchia. He kuuluvat Iranin ei-persialaisiin vähemmistöihin. Esimerkiksi baluchit ovat pääosin sunnimuslimeja, toisin kuin valtaväestö.

Yhteensä Iranissa on järjestöjen mukaan teloitettu pelkästään tammi- ja helmikuussa on teloitettu 94 ihmistä, mikä on merkittävästi enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Tuomioihin on liittynyt seksuaalista väkivaltaa ja muita kidutussyytteitä. 

”Iranin viranomaiset panevat toimeen teloituksia pelottavan laajasti. Kyse on hyökkäyksestä oikeutta elämää kohtaan sekä häpeämättömästä yrityksestä paitsi sortaa etnisiä vähemmistöjä, myös levittää pelkoa siitä, että vastarintaan vastataan raa’alla voimalla”, sanoo Abdorrahman Boroumand Centerin johtaja Roya Boroumand tiedotteessa.

28:sta tänä vuonna teloitetusta etnisten vähemmistöjen edustajista 19 tuomittiin huumerikoksista, seitsemän murhasta ja kaksi epämääräisistä ”korruptio maan päällä”- tai ”vihamielisyys Jumalaa vastaan” -rikoksista. Ainakin osaa teloitetuista on kidutettu ja heidät on pakotettu tunnustamaan rikoksensa. 

Iran on yksi eniten teloituksia toimeenpanevista maista, ja viime vuosina se on teloittanut yhä enemmän ihmisiä. Vuonna 2021 maassa teloitettiin ainakin 314 ihmistä.

Viime aikoina tuomituista osa on saanut tuomion protesteista, joita Iranissa on järjestetty laajasti siitä lähtien, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli poliisin hoteissa syyskuussa, järjestöt kertovat.

”Maailman pitää painostaa Iranin viranomaisia jäädyttämään virallisesti teloitukset, perumaan epäreilut tuomiot ja kuolemanrangaistukset ja kumoamaan kaikki syytteet, jotka liittyvät rauhanomaiseen mielenosoittamiseen”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Diana Eltahawy tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia