Uutiset Tasa-arvo

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
Iranin lippuja
Iran on koventanut otteitaan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Iranin naiset pääsevät poikkeuksellisesti seuraamaan jalkapallon MM-kisojen karsintaottelua Iranin ja Kambodžan välillä tämän viikon torstaina. 40 vuotta voimassa ollut kielto kumotaan kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan määräyksestä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan tasa-arvo ei kuitenkaan ole toteutumassa täydellisesti, sillä valtio on päättänyt, että Teheranissa sijaitsevan Azadin stadionin 100 000 katsojasta korkeintaan 4 600 saa olla naisia. Tähän mennessä yli 3 500 naista on ostanut lipun.

Iran on maailman ainoa maa, joka kieltää naisten osallistumisen jalkapallo-otteluihin edes katsojina. Kielto tuli voimaan 40 vuotta sitten islamilaisen vallankumouksen yhteydessä, mutta se ei ole laki tai kirjoitettu sääntö.

Viime vuosina naiset ovat pyrkineet stadioneille miehiksi pukeutuneina, ja heitä on tuomittu sen vuoksi jopa vankilaan. Syyskuussa jalkapallofani Sahar Khodayari kuoli sytytettyään itsensä tuleen oikeustalon ulkopuolella. Hän pelkäsi joutuvansa puoleksi vuodeksi vankilaan yritettyään päästä stadionille mieheksi pukeutuneena.

Fifan säännöt kieltävät sukupuolisyrjinnän, ja se on vaatinut Irania sallimaan naisten pääsyn stadioneille. Käytännössä se ei kuitenkaan ole noudattanut omia sääntöjään, HRW kritisoi perjantaina julkaistussa tiedotteessaan. Se vaatii jalkapalloliittoa nyt käyttämän vaikutusvaltaansa Iraniin.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino ylisti marraskuussa 2018 Irania, joka tuolloin salli vain valittujen naisten osallistumisen jalkapallo-otteluun. Hän myös oli maaliskuussa 2018 katsomossa, kun 35 naista pidätettiin stadionille livahtamisesta.

Syyskuussa Fifa teki Iranin stadionille tarkastuksen ja sanoi, ettei naisten osallistumiselle näytä olevan estettä. Silti stadionilla ei ole edes naisten vessoja, HRW kritisoi.

”Vuosien ajan Iranin jalkapalloliitto ja viranomaiset ovat uhmanneet Fifan sääntöjä syrjimättömyydestä häirinnällä, pidätyksillä ja suoranaisella petoksella. Fifan pitäisi olla vakavasti huolissaan iranilaisista jalkapallofaneista, jotka asettavat itsensä riskiin haastamalla syrjivät säännöt”, sanoo järjestön asiantuntija Minky Worden.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvo Iran

Lue myös

Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Kasvin taimi kädessä

Suurlahjoittajalta 300 000 euroa kehitysmaiden naisyrittäjiä tukevalle Naisten Pankille

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja haluaa vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa toimeentulon puutteen takia. Lahjoitusrahat aiotaan käyttää Ugandassa.
Kaksi nyrkkeilevää tyttöä liikuntasalissa

Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan

YK:n tasa-arvojärjestön kampanja mainosten tasa-arvoistamiseksi lanseerataan tällä viikolla Suomessa. Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja Anne Korkiakoski uskoo, että mainostajilla on valtaa vaikuttaa sukupuolikäsityksiin etenkin maissa, joissa lainsäädäntö ei edistä tasa-arvoa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.