Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.

Iranin naiset pääsevät poikkeuksellisesti seuraamaan jalkapallon MM-kisojen karsintaottelua Iranin ja Kambodžan välillä tämän viikon torstaina. 40 vuotta voimassa ollut kielto kumotaan kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan määräyksestä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan tasa-arvo ei kuitenkaan ole toteutumassa täydellisesti, sillä valtio on päättänyt, että Teheranissa sijaitsevan Azadin stadionin 100 000 katsojasta korkeintaan 4 600 saa olla naisia. Tähän mennessä yli 3 500 naista on ostanut lipun.

Iran on maailman ainoa maa, joka kieltää naisten osallistumisen jalkapallo-otteluihin edes katsojina. Kielto tuli voimaan 40 vuotta sitten islamilaisen vallankumouksen yhteydessä, mutta se ei ole laki tai kirjoitettu sääntö.

Viime vuosina naiset ovat pyrkineet stadioneille miehiksi pukeutuneina, ja heitä on tuomittu sen vuoksi jopa vankilaan. Syyskuussa jalkapallofani Sahar Khodayari kuoli sytytettyään itsensä tuleen oikeustalon ulkopuolella. Hän pelkäsi joutuvansa puoleksi vuodeksi vankilaan yritettyään päästä stadionille mieheksi pukeutuneena.

Fifan säännöt kieltävät sukupuolisyrjinnän, ja se on vaatinut Irania sallimaan naisten pääsyn stadioneille. Käytännössä se ei kuitenkaan ole noudattanut omia sääntöjään, HRW kritisoi perjantaina julkaistussa tiedotteessaan. Se vaatii jalkapalloliittoa nyt käyttämän vaikutusvaltaansa Iraniin.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino ylisti marraskuussa 2018 Irania, joka tuolloin salli vain valittujen naisten osallistumisen jalkapallo-otteluun. Hän myös oli maaliskuussa 2018 katsomossa, kun 35 naista pidätettiin stadionille livahtamisesta.

Syyskuussa Fifa teki Iranin stadionille tarkastuksen ja sanoi, ettei naisten osallistumiselle näytä olevan estettä. Silti stadionilla ei ole edes naisten vessoja, HRW kritisoi.

”Vuosien ajan Iranin jalkapalloliitto ja viranomaiset ovat uhmanneet Fifan sääntöjä syrjimättömyydestä häirinnällä, pidätyksillä ja suoranaisella petoksella. Fifan pitäisi olla vakavasti huolissaan iranilaisista jalkapallofaneista, jotka asettavat itsensä riskiin haastamalla syrjivät säännöt”, sanoo järjestön asiantuntija Minky Worden.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia