Uutiset Tasa-arvo

Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta

Maassa on viime päivinä pidätetty myös naisaktivisteja, jotka pyrkivät jalkapallostadionille miehiksi pukeutuneina.
Iranin lippuun kietoutunut nainen katsomossa
Huivin käyttö on Iranissa naisille pakollista. (Kuva: Chris Marchant / CC BY 2.0)

Iran on tuominnut pitkiin vankeusrangaistuksiin kolme naista, jotka rikkoivat maassa voimassa olevaa naisten huntupakkoa.

Mojgan Keshavarz sai 23,5 vuoden tuomion, Monireh Arabshahi ja hänen tyttärensä Yasaman Aryani 16 vuoden tuomion, kertoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto.

Kuusi YK:n riippumatonta ihmisoikeusasiantuntijaa kritisoi tuomiota perjantaina.

”Muistutamme Iranin viranomaisia siitä, että naisten pukukoodin haastaneet ihmisoikeuspuolustajat puolustavat universaalisti taattuja ihmisoikeuksia. Sortava lainsäädännön käyttäminen ilmaisunvapautta ja kokoontumisen vapautta vastaan on ristiriidassa Iranin kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa”, lausunnossa todetaan.

Naisten huivin käytöstä tehtiin Iranissa pakollista vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen. Kolmen naisen pidätyksen syynä oli maaliskuussa julkaistu nettivideo, jossa naiset jakoivat kukkia Teheranin metrossa naistenpäivänä maaliskuussa. Kaikki protestoivat huntukieltoa vastaan ja olivat ilman huntua. Heidät pidätettiin huhtikuussa.

Tuomio annettiin kokoontumisesta ja juonittelusta kansallista turvallisuutta vastaan, valtion vastaisesta propagandasta sekä rohkaisemisesta korruptioon ja prostituutioon. Keshavarz tuomittiin lisäksi ”pyhän loukkaamisesta”.

Viime viikkoina on Iranissa pidätetty yhä enemmän naisten oikeuksia puolustavia aktivisteja ja maassa on varoitettu, että huntukiellonrikkojat voivat saada niskaansa syytteen kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvista rikkomuksista.

YK:n ihmisoikeusasiantuntijoiden mukaan tammikuusta 2018 alkaen ainakin 32 ihmistä on pidätetty ja ainakin kymmenen vangittu Iranissa siksi, että he ovat protestoineet huntukieltoa vastaan.

Viime vuonna naiset protestoivat huivikieltoa muun muassa kiipeämällä sähkökaappien päälle ja heiluttamalla sitä kepin nokassa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoi perjantaina, että tiistaina Iranissa myös otettiin kiinni ilmeisesti kuusi naista, koska nämä olivat pyrkineet jalkapallostadionille miehiksi pukeutuneina. Naisia ei päästetä Iranissa stadioneille kuin poikkeustapauksissa. Mukana oli muun muassa World Press Photo -kilpailun urheiluvalokuvasarjan voittanut Forough Alaei. Alaei ja kolme muuta naista kuitenkin vapautettiin HRW:n tietojen mukaan lauantaina.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgenderkansalaisoikeudetsukupuolten tasa-arvopolitiikkalakioikeus ja rikos Iran

Lue myös

Kaksi nyrkkeilevää tyttöä liikuntasalissa

Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan

YK:n tasa-arvojärjestön kampanja mainosten tasa-arvoistamiseksi lanseerataan tällä viikolla Suomessa. Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja Anne Korkiakoski uskoo, että mainostajilla on valtaa vaikuttaa sukupuolikäsityksiin etenkin maissa, joissa lainsäädäntö ei edistä tasa-arvoa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät