Uutiset Tasa-arvo

Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta

Maassa on viime päivinä pidätetty myös naisaktivisteja, jotka pyrkivät jalkapallostadionille miehiksi pukeutuneina.
Iranin lippuun kietoutunut nainen katsomossa
Huivin käyttö on Iranissa naisille pakollista. (Kuva: Chris Marchant / CC BY 2.0)

Iran on tuominnut pitkiin vankeusrangaistuksiin kolme naista, jotka rikkoivat maassa voimassa olevaa naisten huntupakkoa.

Mojgan Keshavarz sai 23,5 vuoden tuomion, Monireh Arabshahi ja hänen tyttärensä Yasaman Aryani 16 vuoden tuomion, kertoo YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto.

Kuusi YK:n riippumatonta ihmisoikeusasiantuntijaa kritisoi tuomiota perjantaina.

”Muistutamme Iranin viranomaisia siitä, että naisten pukukoodin haastaneet ihmisoikeuspuolustajat puolustavat universaalisti taattuja ihmisoikeuksia. Sortava lainsäädännön käyttäminen ilmaisunvapautta ja kokoontumisen vapautta vastaan on ristiriidassa Iranin kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa”, lausunnossa todetaan.

Naisten huivin käytöstä tehtiin Iranissa pakollista vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen. Kolmen naisen pidätyksen syynä oli maaliskuussa julkaistu nettivideo, jossa naiset jakoivat kukkia Teheranin metrossa naistenpäivänä maaliskuussa. Kaikki protestoivat huntukieltoa vastaan ja olivat ilman huntua. Heidät pidätettiin huhtikuussa.

Tuomio annettiin kokoontumisesta ja juonittelusta kansallista turvallisuutta vastaan, valtion vastaisesta propagandasta sekä rohkaisemisesta korruptioon ja prostituutioon. Keshavarz tuomittiin lisäksi ”pyhän loukkaamisesta”.

Viime viikkoina on Iranissa pidätetty yhä enemmän naisten oikeuksia puolustavia aktivisteja ja maassa on varoitettu, että huntukiellonrikkojat voivat saada niskaansa syytteen kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvista rikkomuksista.

YK:n ihmisoikeusasiantuntijoiden mukaan tammikuusta 2018 alkaen ainakin 32 ihmistä on pidätetty ja ainakin kymmenen vangittu Iranissa siksi, että he ovat protestoineet huntukieltoa vastaan.

Viime vuonna naiset protestoivat huivikieltoa muun muassa kiipeämällä sähkökaappien päälle ja heiluttamalla sitä kepin nokassa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kertoi perjantaina, että tiistaina Iranissa myös otettiin kiinni ilmeisesti kuusi naista, koska nämä olivat pyrkineet jalkapallostadionille miehiksi pukeutuneina. Naisia ei päästetä Iranissa stadioneille kuin poikkeustapauksissa. Mukana oli muun muassa World Press Photo -kilpailun urheiluvalokuvasarjan voittanut Forough Alaei. Alaei ja kolme muuta naista kuitenkin vapautettiin HRW:n tietojen mukaan lauantaina.

Tasa-arvo ihmisoikeudetgenderkansalaisoikeudetsukupuolten tasa-arvopolitiikkalakioikeus ja rikos Iran

Lue myös

Mies esittelee joukolle tyttöjä kuukautiskuppia.

Kuukautiset eivät ole enää vaiettu aihe – Itä-Afrikassa edistetään kuukautisterveyttä vähentämällä häpeää

Kuukautisten merkitys naisten terveyden kannalta ymmärretään yhä paremmin, mutta asiaan liittyvä häpeä ei ole kadonnut. Ongelmana on myös etelän naisiin ja tyttöihin kohdistuva toiseuttava viestintä, joka painottaa liikaa uusien kuukautistuotteiden merkitystä rakenteisiin puuttumisen sijasta, kirjoittaa joukko asiantuntijoita.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa.

Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion

Sudan tunnettiin aiemmin maana, jossa naiset eivät muun muassa saaneet käyttää housuja julkisella paikalla. Nyt maa ottaa tasa-arvoharppauksen, sillä väliaikainen hallitus on kieltämässä tyttöjen sukuelinten silpomisen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puunrankoja lumen keskellä, taustalla tunturi.

Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi

Ympäristötietoinen matkaaja voi nykyisin osallistua vaikkapa merikilpikonnien suojeluun. Keskivertoturistin on kuitenkin vaikea tietää, mikä on oikeaa ekomatkailua. Matkailututkimuksen tutkijatohtorin Tarja Salmelan mukaan kaikesta matkailusta pitäisi pyrkiä tekemään ekologista.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennuksia.

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa

Raskauskomplikaatiot ovat Keniassa yleinen nuorten naisten kuolinsyy. Heillä pitäisi olla samat oikeudet seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin, mutta käytännössä näin ei tapahdu, sanoo yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Hengityssuojaimella suojautunut asiakas ja huivilla suojautunut myyjä vihannestorilla.

Afrikan mailla on arvokasta kokemusta kriisinhallinnasta, mutta se unohtuu länsimaisessa koronauutisoinnissa

Kun koronavirus julistettiin maaliskuussa pandemiaksi, huolestuneet katseet kohdistuivat Afrikkaan. Länsimaiset mediat ylläpitävät koronauutisoinnillaan köyhyyden ja kurjuuden värittämää Afrikka-narratiivia. Todellisuudessa manner on pärjännyt koronan vastaisessa taistelussa varsin hyvin, kirjoittavat Essi Nordbäck ja Linda Lammensalo.

Tuoreimmat

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa
Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä
Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa
Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi
Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset
Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla