Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta on kritisoitu paljon etenkin toimittaja Jamal Khashoggin syksyllä 2018 tapahtuneen murhan jälkeen. Kuva: Stephen Downes / CC BY-NC 2.0.

Saudi-Arabian viranomaiset ovat peruneet aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetty Murtaja Quereiris. Sen sijaan hän saa 12 vuoden vankeustuomion, jota saatetaan kuitenkin lyhentää niin, että hän vapautuu jo vuonna 2022. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Nyt 18-vuotias Qureiris pidätettiin vuonna 2014. Syytteisiin kuuluu osallistuminen hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin, mielenosoituksissa kuolleen veljen hautajaisiin osallistuminen, ”terroristijärjestöön” liittyminen, Molotovin cocktailien heittely poliisiasemalle sekä turvallisuusjoukkojen tulittaminen. Osa teoista on tapahtunut hänen ollessaan vain kymmenvuotias.

Monet kansainväliset mediat ja ihmisoikeusjärjestöt kertoivat viime viikolla, että syyttäjä on vaatinut Qureirisille kuolemanrangaistusta. Asia herätti paljon huomiota, ja muun muassa Itävalta uhkasi sulkea Wienissä toimivan uskontodialogin keskuksen, jota Saudi-Arabia on rahoittanut.

”Uutiset siitä, ettei häntä teloiteta, ovat valtava helpotus hänelle ja hänen perheelleen, mutta on täysin pöyristyttävää, että Saudi-Arabian viranomaiset yrittivät saada kuolemanrangaistuksen ihmiselle, joka oli pidätetty 13-vuotiaana. Kuolemanrangaistuksen antaminen alle 18-vuotiaana tehdyistä rikoksista on räikeä kansainvälisen lain rikkomus”, sanoo Amnestyn Lähi-idän tutkimusjohtaja Lynn Maalouf tiedotteessa.
 
Saudi-Arabian laki sallii yhä teloituksen alaikäisenä tehdyistäkin rikoksista, hän muistuttaa. Hän vaati myös muiden samassa tilanteessa olevien teloituksen perumista.

Qureiris on kotoisin shiiaenemmistöisestä itäisestä maakunnasta, jossa on ollut hallituksen vastaisia mielenosoituksia vuodesta 2011 alkaen. Saudi-Arabia on tuominnut viime vuosina yli sata shiiaa terrorismirikoksista.

Viime keväänä maa teloitti 37 ihmistä mielenosoituksiin osallistumisesta. Joukossa oli myös alaikäisenä tuomittuja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia