Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”

Kansalaisjärjestöillä on mahdollisuus vaikuttaa G20-kokouksen agendaan, mutta muun muassa Amnesty aikoo jäädä pois, sillä puheenjohtajamaana on Saudi-Arabia, jolla ei edes ole riippumatonta kansalaisyhteiskuntaa.

Pilvenpiirtäjiä taivaanrannassa

G20-maiden huippukokous järjestetään tänä vuonna Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa. Kuva: Bader Alotaby / CC BY-NC-ND 2.0.

Kolme kansalaisjärjestöä on jättäytynyt pois niin sanotusta C20-prosessista, joka on kansalaisjärjestöjen mahdollisuus vaikuttaa G20-maiden huippukokouksen agendaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, korruption vastainen Transparency International sekä kansalaisyhteiskuntaverkosto Civicus ilmoittivat eilen, etteivät ne osallistu prosessiin, koska sitä johtaa Saudi-Arabia.

”C20-maiden pitäisi luoda kansalaisyhteiskunnan äänille alusta ympäri maailman, jotta se voisi vaikuttaa G20-agendaan. Saudi-Arabia pannut telkien taakse suurimman osan omista riippumattomista aktivisteistaan, joten ainoat kotimaiset organisaatiot, jotka ovat paikalla, ovat yhteyksissä hallitukseen – mikä tekee pilkkaa koko prosessista”, sanoo Amnestyn tutkimus- ja vaikuttamistyön johtaja Netsanet Belay tiedotteessa.

Saudi-Arabiasta tuli G20-maiden puheenjohtajamaa joulukuussa, ja sen on tarkoitus järjestää tämän vuoden marraskuussa G20-huippukokous maan pääkaupungissa Riadissa.

Samalla se johtaa myös C20-prosessia, joka on vuodesta 2013 alkaen ollut kansalaisjärjestöjen mahdollisuus vaikuttaa kokouksen agendaan. Aloitustapaamiset ovat jo käynnissä.

Amnestyn mukaan kyseessä on kuitenkin ”farssimainen yritys” puhdistaa maan synkkää ihmisoikeusmainetta.

Poliittiset puolueet, ammattiliitot ja riippumattomat ihmisoikeusjärjestöt on Saudi-Arabiassa kielletty, joten käytännössä C20-prosessiin ei ole tulossa lainkaan maan omaa kansalaisyhteiskuntaa. Maan johtavat naisten oikeuksien aktivistit ovat vangittuina, ja myös monet muut ihmisoikeusaktivistit istuvat pitkiä vankilatuomioita. Mielivaltaiset pidätykset, kidutus ja kuolemanrangaistus ovat yleisiä.

Järjestöjen mukaan C20-prosessi on jo ollut epäonnistunut. Työryhmien johtajat on nimitetty ei-läpinäkyvästi, ja mielivaltaisilla päätöksillä on suljettu pois kokeneita kansainvälisiä ryhmiä. Prosessia johtaa King Khalid -säätiö, jolla on yhteyksiä kuningasperheeseen.

Vaikka keskusteluja saataisiinkin käytyä avoimesti, Saudi-Arabian tiukka median kontrollointi varmistaa, että niistä uutisointi saavuttaisi vain rajallisen yleisön, Transparency International muistuttaa.

Saudi-Arabia on saanut viime vuosina paljon kritiikkiä etenkin syksyllä 2018 Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa tapahtuneesta toimittaja Jamal Khashoggin murhasta sekä Jemenissä tekemistään ilmaiskuista.

Maan kesäkuussa 2017 nimitetty kruununprinssi Mohammed bin Salman on yrittänyt tehdä uudistuksia muun muassa sallimalla naisten ajo-oikeuden, höllännyt naisten matkustusvaatimuksia ja järjestämällä kansainvälisiä tapahtumia. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan toisinajattelijoiden vaino on samaan aikana kuitenkin vain pahentunut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia