Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Ihmisoikeusjärjestöt: Saudi-Arabian uudistukset eivät riitä – Aktivistit viruvat yhä vankiloissa

Saudi-Arabia on ilmoittanut lopettavansa ruoskimisen sekä lasten teloittamisen, mutta uudistusten käytännön yksityiskohdat ovat epäselviä. Amnesty International ja Human Rights Watch vaativat Saudi-Arabiaa uudistamaan koko rikosoikeusjärjestelmänsä.
Saudi-Arabian pääkaupunki Riad
Saudi-Arabia on yksi harvoista lapsia teloittavista maista. Nyt maa on ilmoittanut luopuvansa teloituksista. Kuva pääkaupunki Riadista. (Kuva: Stephen Downes / CC BY-NC 2.0)

Saudi-Arabian pitäisi luopua kuolemanrangaistuksesta ja ruoskintarangaistuksista kokonaan ja uudistaa oikeusjärjestelmänsä, vaativat ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja Human Rights Watch (HRW).

Saudi-Arabia ilmoitti viime viikolla luopuvansa ruoskimisrangaistusten antamisesta sekä lasten kuolemantuomioista. Se on ollut yksi harvoista maista, joka yhä teloittaa lapsia. Viime vuonna se myös oli Amnestyn tilastojen mukaan yksi niistä harvoista maista, joissa teloitukset lisääntyivät.

Uudistusten yksityiskohdat ovat vielä epäselviä, eikä esimerkiksi Amnestyn tietojen mukaan kuolemaantuomittujen omaisille ollut vielä tiistaihin mennessä ilmoitettu asiasta. Lakiuudistuksissa saattaa olla myös poikkeuksia, joista ei vielä ole varmuutta. Esimerkiksi HRW:n tietojen mukaan ruoskintarangaistuksia voi saada yhä islamilaista lakia rikkovista teoista.

”Rikosoikeusjärjestelmän uudistaminen on tärkeää, mutta Saudi-Arabian on myös aloitettava kova työ koko oikeusjärjestelmän uudistamiseksi, jotta kaikki kansalaiset ja asukkaat voivat luottaa siihen, että he saavat reilun oikeudenkäynnin”, sanoo HRW:n Lähi-idän apulaisjohtaja Michael Page tiedotteessa.

Saudi-Arabia on absoluuttinen monarkia, jossa järjestetään vaaleja vain harvoin. Se teloittaa ihmisiä muun muassa murhasta, raiskauksesta, aseellisesta ryöstöstä, huumeiden salakuljetuksesta ja terrorismista. Oikeudenkäynnit ovat usein epäoikeudenmukaisia. Pidätettyjä kidutetaan ja heitä estetään tapaamasta asianajajaa.

”Ei myöskään pidä unohtaa, että kymmenet rauhanomaiset ihmisoikeusaktivistit ovat yhä pidätettyinä epäreilujen oikeudenkäyntien seurauksena vain siksi, että he ovat kampanjoineet rauhanomaisesti tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta erittäin sortavassa ympäristössä”, muistuttaa Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Heba Morayef tiedotteessa.

Muutamaa päivää ennen Saudi-Arabian ilmoituksia ihmisoikeusjärjestöt kertoivat seitsemän vuotta vangittuna olleen ihmisoikeusaktivisti Abdullah al-Hamidin kuolemasta. Tämä oli aiemmin huhtikuussa saanut sydänkohtauksen ja oli koomassa sairaalassa. Saudiaktivistien mukaan hän ei saanut riittävää hoitoa.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetkansalaisoikeudetlapsetlakioikeus ja rikos Saudi-Arabia Amnesty International

Lue myös

Pilvenpiirtäjiä taivaanrannassa

Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”

Kansalaisjärjestöillä on mahdollisuus vaikuttaa G20-kokouksen agendaan, mutta muun muassa Amnesty aikoo jäädä pois, sillä puheenjohtajamaana on Saudi-Arabia, jolla ei edes ole riippumatonta kansalaisyhteiskuntaa.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres

Raportti: Saudi-Arabian kruununprinssi on luonut myönteisen imagon uudistuksilla, mutta samaan aikaan toisinajattelijoiden vaino kiihtyy

Saudi-Arabian kesäkuussa 2017 nimitetty kruununprinssi Mohammed bin Salman on vapauttanut viihdesektorin ja antanut naisille lisää oikeuksia. Maa on kuitenkin ottanut kaikessa hiljaisuudessa käyttöön uusia taktiikoita toisinajattelijoiden pitämiseksi aisoissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.