Ihmisoikeusjärjestöt: Saudi-Arabian uudistukset eivät riitä – Aktivistit viruvat yhä vankiloissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt: Saudi-Arabian uudistukset eivät riitä – Aktivistit viruvat yhä vankiloissa

Saudi-Arabia on ilmoittanut lopettavansa ruoskimisen sekä lasten teloittamisen, mutta uudistusten käytännön yksityiskohdat ovat epäselviä. Amnesty International ja Human Rights Watch vaativat Saudi-Arabiaa uudistamaan koko rikosoikeusjärjestelmänsä.

Saudi-Arabian pääkaupunki Riad

Saudi-Arabia on yksi harvoista lapsia teloittavista maista. Nyt maa on ilmoittanut luopuvansa teloituksista. Kuva pääkaupunki Riadista. Kuva: Stephen Downes / CC BY-NC 2.0.

Saudi-Arabian pitäisi luopua kuolemanrangaistuksesta ja ruoskintarangaistuksista kokonaan ja uudistaa oikeusjärjestelmänsä, vaativat ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja Human Rights Watch (HRW).

Saudi-Arabia ilmoitti viime viikolla luopuvansa ruoskimisrangaistusten antamisesta sekä lasten kuolemantuomioista. Se on ollut yksi harvoista maista, joka yhä teloittaa lapsia. Viime vuonna se myös oli Amnestyn tilastojen mukaan yksi niistä harvoista maista, joissa teloitukset lisääntyivät.

Uudistusten yksityiskohdat ovat vielä epäselviä, eikä esimerkiksi Amnestyn tietojen mukaan kuolemaantuomittujen omaisille ollut vielä tiistaihin mennessä ilmoitettu asiasta. Lakiuudistuksissa saattaa olla myös poikkeuksia, joista ei vielä ole varmuutta. Esimerkiksi HRW:n tietojen mukaan ruoskintarangaistuksia voi saada yhä islamilaista lakia rikkovista teoista.

”Rikosoikeusjärjestelmän uudistaminen on tärkeää, mutta Saudi-Arabian on myös aloitettava kova työ koko oikeusjärjestelmän uudistamiseksi, jotta kaikki kansalaiset ja asukkaat voivat luottaa siihen, että he saavat reilun oikeudenkäynnin”, sanoo HRW:n Lähi-idän apulaisjohtaja Michael Page tiedotteessa.

Saudi-Arabia on absoluuttinen monarkia, jossa järjestetään vaaleja vain harvoin. Se teloittaa ihmisiä muun muassa murhasta, raiskauksesta, aseellisesta ryöstöstä, huumeiden salakuljetuksesta ja terrorismista. Oikeudenkäynnit ovat usein epäoikeudenmukaisia. Pidätettyjä kidutetaan ja heitä estetään tapaamasta asianajajaa.

”Ei myöskään pidä unohtaa, että kymmenet rauhanomaiset ihmisoikeusaktivistit ovat yhä pidätettyinä epäreilujen oikeudenkäyntien seurauksena vain siksi, että he ovat kampanjoineet rauhanomaisesti tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta erittäin sortavassa ympäristössä”, muistuttaa Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Heba Morayef tiedotteessa.

Muutamaa päivää ennen Saudi-Arabian ilmoituksia ihmisoikeusjärjestöt kertoivat seitsemän vuotta vangittuna olleen ihmisoikeusaktivisti Abdullah al-Hamidin kuolemasta. Tämä oli aiemmin huhtikuussa saanut sydänkohtauksen ja oli koomassa sairaalassa. Saudiaktivistien mukaan hän ei saanut riittävää hoitoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia