Naisten oikeuksien puolustaja nälkälakossa Saudi-Arabiassa – Naisaktivisteja on yhä vankilassa yli kaksi vuotta naisten autoilun sallimisen jälkeen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisten oikeuksien puolustaja nälkälakossa Saudi-Arabiassa – Naisaktivisteja on yhä vankilassa yli kaksi vuotta naisten autoilun sallimisen jälkeen

Loujain Al-Hathloul ja useita muita naisaktivisteja pidätettiin toukokuussa 2018, vain muutamaa viikkoa ennen kuin Saudi-Arabia salli naisten autoilun. Al-Hathloulia on pidetty eristyksissä eikä hän saa tavata perhettään.

Ilmakuva Riadista

Saudi-Arabia on esiintynyt viime vuosina uudistusten tekijänä, mutta esimerkiksi naisaktivisteja on yhä telkien takana. Kuva pääkaupunki Riadista. Kuva: jayvee / CC BY-NC-ND 2.0.

YK:n naisiin kohdistuvan syrjinnän vastainen komitea (CEDAW) vaatii Saudi-Arabiaa vapauttamaan välittömästi tunnetun naisten oikeuksien aktivistin Loujain Al-Hathloulin, joka on ollut nälkälakossa viime viikon maanantaista lähtien.

”Olemme -- vakavasti huolissamme hänen fyysisestä ja henkisestä terveydestään ja hyvinvoinnistaan etenkin nälkälakon valossa”, komitea sanoi eilisessä lausunnossaan, jossa vaadittiin Saudi-Arabian kuningas Salmania käyttämään valtaansa Al-Hathloulin vapauttamiseksi.

Al-Hathloul, 31, on Saudi-Arabiassa tunnettu aktivisti, joka on kampanjoinut muun muassa naisten ajokiellon poistamisen sekä naisiin kohdistuvan holhoojajärjestelmän poistamisen puolesta.

Hänet pidätettiin useiden muiden naisten oikeuksien aktivistien tavoin keväällä 2018, vain muutamaa viikkoa ennen kuin Saudi-Arabia lopulta salli naisten autoilun.

Al-Hathloulia pidettiin eristyksissä kolme kuukautta, ja hänen perheenjäsentensä mukaan häntä ruoskittiin, hän sai sähköshokkeja ja häntä häirittiin seksuaalisesti.

Osa aktivisteista on vapautettu, mutta Al-Hathloul sekä ainakin kolme muuta hieman myöhemmin pidätettyä on yhä telkien takana. Heidän syytteensä pohjautuvat käytännössä naisten oikeuksien puolustamiseen, Al-Hathloulin kohdalla muun muassa siihen, että hän oli aiemmin tavannut CEDAW-komitean ja kertonut naisten oikeuksien tilasta Saudi-Arabiassa.

Oikeudenkäynnin piti alkaa tämän vuoden helmikuussa, mutta sitä on lykätty useita kertoja. Toisin kuin muut vangit, CEDAWin tietojen mukaan Al-Hathloul ei saa myöskään tavata perhettään, ja häntä on kielletty kuntoilemasta.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on pyrkinyt viime vuosina tekemään maassa uudistuksia, mutta samaan aikaan käytännössä toisinajattelijoiden sorto on vain kiihtynyt. Lokakuussa maa järjesti G20-ryhmän tasa-arvokokouksen, mitä muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch paheksui.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia