Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Uudistuksia esitellyt Saudi-Arabia pidättää nyt ihmisoikeusaktivisteja

Konservatiivinen Saudi-Arabia on viime aikoina ilmoittanut useista uudistuksista, kuten naisten ajokiellon kumoamisesta. Viime viikkoina maassa on pidätetty ainakin kymmenen ihmisoikeusaktivistia.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres esittelivät maaliskuussa 2018 sopimusta, jonka mukaan Saudi-Arabia tukee YK:n Jemenin avustusoperaatiota. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Saudi-Arabia on jatkanut ihmisoikeusaktivistien pidätyksiä, jotka alkoivat runsas viikko sitten. Viimeisin pidätetty on Mohammed al-Bajadi, joka tunnetaan viranomaisten sulkeman kansalaisoikeusjärjestön johtajana, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Saudi-Arabia pidätti toukokuun puolivälissä seitsemän naisten oikeuksien aktivistia, jotka ovat kampanjoineet muun muassa naisten ajokiellon poistamisen sekä holhoojajärjestelmän poistamisen puolesta. Saudi-Arabiassa naisilla on oltava miespuolinen holhooja.

Pidätettyjen joukossa oli muun muassa tunnettu naisten autoilun oikeuksien puolustaja Loujain al-Hathloul, joka on ollut pidätettynä aiemminkin. Viranomaisten mukaan aktivistit ovat muodostaneet ”solun”, joka asettaa valtion turvallisuuden vaaraan heidän ulkomaankontaktiensa vuoksi.

Viime viikolla pidätyksiä tehtiin lisää. Yhteensä 10–11 ihmistä on pidätetty. Tähän mennessä neljä on vapautettu. Amnesty vaatii heidän vapauttamistaan tai edes heidän olinpaikkansa paljastamista.

”Kruununprinssi Mohammad bin Salman esittää itsensä uudistajana, mutta hänen lupauksensa ovat merkityksettömiä, jos ne, jotka taistelivat naisten ajo-oikeuden puolesta, ovat nyt telkien takana kampanjoituaan rauhanomaisesti liikkumisen vapauden ja tasa-arvon puolesta”, sanoi Amnestyn Lähi-idän kampanjoija Samah Hadid viime viikolla.

Saudi-Arabia on viime aikoina ilmoittanut useista uudistuksista. Viime syksynä se ilmoitti kumoavansa naisten ajokiellon. Ajolupia on määrä alkaa myöntää kesäkuun 24. päivänä. Maa on tehnyt viime aikoina myös muita uudistuksia, kuten päästänyt naiset juhlimaan stadioneille itsenäisyyspäivää ja avannut elokuvateattereita.

Esimerkiksi uutistoimisto Reutersin mukaan pidätykset saattavatkin olla kesäkuussa tehtäväänsä nimitetyn kruununprinssin yritys liennyttää konservatiivisia tahoja sekä varoittaa aktivisteja siitä, ettei hallituksen agendaa pidä ylittää.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne genderkansalaisoikeudetaktivismi Saudi-Arabia Amnesty International

Lue myös

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres

Raportti: Saudi-Arabian kruununprinssi on luonut myönteisen imagon uudistuksilla, mutta samaan aikaan toisinajattelijoiden vaino kiihtyy

Saudi-Arabian kesäkuussa 2017 nimitetty kruununprinssi Mohammed bin Salman on vapauttanut viihdesektorin ja antanut naisille lisää oikeuksia. Maa on kuitenkin ottanut kaikessa hiljaisuudessa käyttöön uusia taktiikoita toisinajattelijoiden pitämiseksi aisoissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.