Uudistuksia esitellyt Saudi-Arabia pidättää nyt ihmisoikeusaktivisteja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uudistuksia esitellyt Saudi-Arabia pidättää nyt ihmisoikeusaktivisteja

Konservatiivinen Saudi-Arabia on viime aikoina ilmoittanut useista uudistuksista, kuten naisten ajokiellon kumoamisesta. Viime viikkoina maassa on pidätetty ainakin kymmenen ihmisoikeusaktivistia.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres esittelivät maaliskuussa 2018 sopimusta, jonka mukaan Saudi-Arabia tukee YK:n Jemenin avustusoperaatiota. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Saudi-Arabia on jatkanut ihmisoikeusaktivistien pidätyksiä, jotka alkoivat runsas viikko sitten. Viimeisin pidätetty on Mohammed al-Bajadi, joka tunnetaan viranomaisten sulkeman kansalaisoikeusjärjestön johtajana, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Saudi-Arabia pidätti toukokuun puolivälissä seitsemän naisten oikeuksien aktivistia, jotka ovat kampanjoineet muun muassa naisten ajokiellon poistamisen sekä holhoojajärjestelmän poistamisen puolesta. Saudi-Arabiassa naisilla on oltava miespuolinen holhooja.

Pidätettyjen joukossa oli muun muassa tunnettu naisten autoilun oikeuksien puolustaja Loujain al-Hathloul, joka on ollut pidätettynä aiemminkin. Viranomaisten mukaan aktivistit ovat muodostaneet ”solun”, joka asettaa valtion turvallisuuden vaaraan heidän ulkomaankontaktiensa vuoksi.

Viime viikolla pidätyksiä tehtiin lisää. Yhteensä 10–11 ihmistä on pidätetty. Tähän mennessä neljä on vapautettu. Amnesty vaatii heidän vapauttamistaan tai edes heidän olinpaikkansa paljastamista.

”Kruununprinssi Mohammad bin Salman esittää itsensä uudistajana, mutta hänen lupauksensa ovat merkityksettömiä, jos ne, jotka taistelivat naisten ajo-oikeuden puolesta, ovat nyt telkien takana kampanjoituaan rauhanomaisesti liikkumisen vapauden ja tasa-arvon puolesta”, sanoi Amnestyn Lähi-idän kampanjoija Samah Hadid viime viikolla.

Saudi-Arabia on viime aikoina ilmoittanut useista uudistuksista. Viime syksynä se ilmoitti kumoavansa naisten ajokiellon. Ajolupia on määrä alkaa myöntää kesäkuun 24. päivänä. Maa on tehnyt viime aikoina myös muita uudistuksia, kuten päästänyt naiset juhlimaan stadioneille itsenäisyyspäivää ja avannut elokuvateattereita.

Esimerkiksi uutistoimisto Reutersin mukaan pidätykset saattavatkin olla kesäkuussa tehtäväänsä nimitetyn kruununprinssin yritys liennyttää konservatiivisia tahoja sekä varoittaa aktivisteja siitä, ettei hallituksen agendaa pidä ylittää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia