Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Uudistuksia esitellyt Saudi-Arabia pidättää nyt ihmisoikeusaktivisteja

Konservatiivinen Saudi-Arabia on viime aikoina ilmoittanut useista uudistuksista, kuten naisten ajokiellon kumoamisesta. Viime viikkoina maassa on pidätetty ainakin kymmenen ihmisoikeusaktivistia.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres esittelivät maaliskuussa sopimusta, jonka mukaan Saudi-Arabia tukee YK:n Jemenin avustusoperaatiota. (Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Saudi-Arabia on jatkanut ihmisoikeusaktivistien pidätyksiä, jotka alkoivat runsas viikko sitten. Viimeisin pidätetty on Mohammed al-Bajadi, joka tunnetaan viranomaisten sulkeman kansalaisoikeusjärjestön johtajana, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Saudi-Arabia pidätti toukokuun puolivälissä seitsemän naisten oikeuksien aktivistia, jotka ovat kampanjoineet muun muassa naisten ajokiellon poistamisen sekä holhoojajärjestelmän poistamisen puolesta. Saudi-Arabiassa naisilla on oltava miespuolinen holhooja.

Pidätettyjen joukossa oli muun muassa tunnettu naisten autoilun oikeuksien puolustaja Loujain al-Hathloul, joka on ollut pidätettynä aiemminkin. Viranomaisten mukaan aktivistit ovat muodostaneet ”solun”, joka asettaa valtion turvallisuuden vaaraan heidän ulkomaankontaktiensa vuoksi.

Viime viikolla pidätyksiä tehtiin lisää. Yhteensä 10–11 ihmistä on pidätetty. Tähän mennessä neljä on vapautettu. Amnesty vaatii heidän vapauttamistaan tai edes heidän olinpaikkansa paljastamista.

”Kruununprinssi Mohammad bin Salman esittää itsensä uudistajana, mutta hänen lupauksensa ovat merkityksettömiä, jos ne, jotka taistelivat naisten ajo-oikeuden puolesta, ovat nyt telkien takana kampanjoituaan rauhanomaisesti liikkumisen vapauden ja tasa-arvon puolesta”, sanoi Amnestyn Lähi-idän kampanjoija Samah Hadid viime viikolla.

Saudi-Arabia on viime aikoina ilmoittanut useista uudistuksista. Viime syksynä se ilmoitti kumoavansa naisten ajokiellon. Ajolupia on määrä alkaa myöntää kesäkuun 24. päivänä. Maa on tehnyt viime aikoina myös muita uudistuksia, kuten päästänyt naiset juhlimaan stadioneille itsenäisyyspäivää ja avannut elokuvateattereita.

Esimerkiksi uutistoimisto Reutersin mukaan pidätykset saattavatkin olla kesäkuussa tehtäväänsä nimitetyn kruununprinssin yritys liennyttää konservatiivisia tahoja sekä varoittaa aktivisteja siitä, ettei hallituksen agendaa pidä ylittää.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne genderkansalaisoikeudetaktivismi Saudi-Arabia Amnesty International

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolustajia

Saudi-Arabia vapautti muutama viikko sitten tilapäisesti kolme naisten ajokieltoa vastustanutta aktivistia. Nyt se on pidättänyt lisää toisinajattelijoita – joukossa muun muassa aiemmin vapautetun Aziza al-Yousefin poika.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
Italia langettaa nyt jopa miljoonan euron sakot Välimeren pelastusaluksille – YK:n pakolaisjärjestö huolissaan päätöksestä