Järjestöjen osuus kehitysyhteistyörahoista uhkaa laskea entisestään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöjen osuus kehitysyhteistyörahoista uhkaa laskea entisestään

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan mukaan järjestöt ovat saamassa ensi vuonna ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen alle seitsemän prosenttia kehitysyhteistyömäärärahoista. Rauhanjärjestöille taas suunnitellaan uusia leikkauksia.

Vaikka Suomen kehitysyhteistyömäärärahat todennäköisesti kasvavat ensi vuonna, kehitysyhteistyöjärjestöjen osuus on jäämässä ennätyksellisen matalaksi, sanovat järjestöt.

Valtiovarainministeriö julkisti elokuun alussa budjettiesityksen, jonka mukaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahat nousevat 886,3 miljoonaan euroon eli noin 0,41 prosenttiin bruttokansantulosta.

Järjestöjen potti on kuitenkin jäämässä 65 miljoonaan euroon. Summa on sama kuin hallituskauden alussa vuonna 2016, jolloin kehitysyhteistyöbudjettiin tehtiin rajut leikaukset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että järjestöjen osuus kehitysyhteistyöstä jatkaa laskuaan ja on alimmillaan sitten vuoden 2002, laskee kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepa.

Vuonna 2015 kehitysyhteistyöjärjestöt saivat kehitysyhteistyöbudjetista 14,2 prosenttia. Ensi vuonna osuus tulee olemaan alle seitsemän prosenttia, mikäli budjettiesitys pysyy nykyisellään, tiedotteessa todetaan.

Kehitysyhteistyöjärjestöjen lisäksi tilanne on vaikea myös rauhanjärjestöille, jotka ovat perinteisesti saaneet rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Niiden rahoitusta on leikattu rajusti viime vuosina, ja ensi vuonna rahoitus aiotaan budjettiesityksen mukaan leikata tämänvuotisesta 410 000 eurosta 300 000 euroon. Tuki on neljässä vuodessa lähes puolittunut.

”Avustusta saavien järjestöjen ja ryhmien määrä – ja sitä kautta asiantuntijoiden määrä – on vähentynyt vuosi vuodelta. Toimimme aivan kipurajalla, ja olemme vedonneet hallitukseen, jotta se peruisi uudet leikkaukset”, sanoo Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius järjestöjen tiedotteessa.

Hallitus käy parhaillaan neuvotteluita ensi vuoden talousarviosta. Esitys on määrä julkistaa syyskuun 17. päivänä.

TÄSMENNYS 29.8. Täsmennetty järjestön nimeä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia