Leikkaukset järjestöjen työhön jatkuvat: Ulkoministeriö lopettaa viestintä- ja globaalikasvatustuen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Leikkaukset järjestöjen työhön jatkuvat: Ulkoministeriö lopettaa viestintä- ja globaalikasvatustuen

Hallituksen ei pitänyt leikata kehitysyhteistyöjärjestöjen tuesta, mutta nyt viestintä- ja globaalikasvatustuki aiotaan lopettaa. Tukea on saanut muun muassa Finnwatch.

Saksenterät kädessä.

- Kuva: saeed kebriya / Pixabay.

Ulkoministeriö lopettaa kansalaisjärjestöjen viestintä- ja globaalikasvatustyöhön tarkoitetun tuen eli VGK-tuen. Tuen hakukierrosta ei aiota toteuttaa enää tällä hallituskaudella. 

Kahden vuoden välein haettavaa viestintä- ja globaalikasvatustukea on myönnetty hankkeisiin, joiden tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta kehityskysymyksistä ja osallistaa kansalaisia kehitysyhteistyöhön. Seuraava hakukierros oli määrä käynnistää ensi syksynä.

Tuella on rahoitettu esimerkiksi järjestöjen kouluyhteistyötä, yritysvastuutyötä ja erilaisia viestintäkampanjoita. Vuonna 2023 tukea myönnettiin 2,2 miljoonaa euroa 19 järjestön hankkeisiin.

Rahat on myönnetty kehitysyhteistyövaroista. Tuen lopettaminen on järjestöille osittain yllätys, sillä vielä viime syksynä hallitus ei aikonut leikata järjestöjen kehitysyhteistyöstä. Kehysriihessä järjestöille luvattiin lisää rahaa.

”Hallitus päätti kehysriihessä lisätä kehitysyhteistyövaroilla katettavaa kansalaisjärjestöjen rahoitusta 10 miljoonalla kehyskaudella, ensi vuodesta alkaen. Siitä huolimatta pienille yritysvastuujärjestöille elintärkeä kahden miljoonan euron rahoitusikkuna jäädytetään. Päätös on ideologinen, ja sillä halutaan ajaa yritysvastuutyö alas”, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér tiedotteessa.

Finnwatch on ollut yksi tuensaajista. Myös Maailma.net kuuluu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuen saajiin. Tuella toteutetaan tällä hetkellä ammattikorkeakoulujen kanssa toteutettava Media eriarvoisuuden purkajana -hanketta.

Fingon globaalikasvatuksen asiantuntija Anna Kivimäki-Pelluz arvioi, että tuen lakkautus nakertaa pohjaa suomalaisten kyvyltä ymmärtää globaaleja syy-seuraussuhteita ja toimia aktiivisina maailmankansalaisina.

”Järjestöjen globaalikasvatus- ja viestintätyö olisi juuri nyt erittäin tärkeää. Suomalaiset tarvitsevat tietoa globaaleista kehityskysymyksistä ja mahdollisuuksista osallistua kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. YK:n kestävän kehityksen tavoitteet korostavat kaikkien maailman maiden vastuuta kestävän tulevaisuuden rakentamisessa”, Kivimäki-Pelluz sanoo tiedotteessa.

Ministeriö ilmoitti VGK-tuen lopettamisesta tänään. Sen mukaan tarkoituksena on lisätä suomalaisten järjestöjen mahdollisuuksia saada kansainvälistä rahoitusta esimerkiksi EU:lta ja YK:lta. Se aikoo käynnistää tänä vuonna pilottihaun, jonka turvin suomalaiset järjestöt voivat hakea avustusta muun kansainvälisen rahoituksen saamiseksi. 

Myös muilta järjestöiltä leikataan tällä hallituskaudella. Hallitus on aiemmin ilmoittanut mittavista leikkauksista sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksiin sekä myös opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksiin. Rauhajärjestöjen sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisten järjestöjen tuet lopetetaan.

Lisätty Fingon kommentit 10.6. klo 13.30.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia