Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyön maaohjelmiin leikkauksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyön maaohjelmiin leikkauksia

Suomi leikkaa ensi vuonna etenkin kahdenvälisestä tuesta, mutta vielä on epäselvää, mitkä maat karsiutuvat. Kansalaisjärjestön rahoitus pysyy tämänvuotisella tasolla.

Sakset kädessä.

- Kuva: saeed kebriya / Pixabay.

Kehitysyhteistyömäärärahat laskevat ensi vuonna noin 12 prosenttia tämänvuotisesta tasosta, mikäli valtiovarainministeriön budjettiesitys hyväksytään. Budjettiesitys julkistettiin eilen.

Esityksen mukaan varsinaiseen kehitysyhteistyöhön varataan ensi vuonna noin 628,6 miljoonaa euroa. Tänä vuonna summa oli 713,2 miljoonaa euroa.

Esitys oli odotettu, sillä hallitusohjelman (pdf) mukaan Suomi leikkaa kehitysyhteistyöbudjettia asteittain tällä hallituskaudella. Painopistettä aiotaan erityisesti siirtää pois kahdenvälisistä maaohjelmista. 

Budjettiesityksen mukaan ensi vuonna suhteessa suurimmat leikkaukset kohdistetaankin maa- ja aluekohtaiseen työhön, josta leikataan 28 prosenttia, noin 54 miljoonaa euroa. 

Tällä hetkellä Suomen kumppanimaita ja -alueita ovat Afganistan, Etiopia, Syyria, Kenia, Keski-Aasia, Mosambik, Myanmar, Nepal, Palestiinalaisalue, Sambia, Somalia, Tansania, Vietnam ja Ukraina. Budjettiesityksen mukaan maaohjelmien määrä ja taso määritellään uudelleen vuoden 2024 aikana. 

Kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio (ps) kertoi viime viikolla, että maaohjelmia on jatkossa entistä vähemmän, mutta linjausta siitä, mitkä kumppanimaat karsiutuvat, ei vielä ole.

Apua ei myöskään aiota myöntää maille, jotka tukevat Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Epäselvää on, miten nämä maat määritellään, sillä Venäjän puolesta YK:ssa äänestäneitä maita on vähän.

Budjettiesityksen mukaan ensi vuonna leikataan myös monenkeskisestä avusta, noin kahdeksan prosenttia verrattuna tämänvuotiseen. Humanitaariseen apuun taas varataan vajaat kymmenen prosenttia vähemmän. Kansalaisjärjestöjen rahoitus taas pysyy samana kuin tänä vuonna. Ukrainaan suunnattava apu saa oman budjettimomenttinsa.

Se, kuinka paljon hallituskauden aikana leikataan kehitysyhteistyöstä kokonaisuudessaan, on vielä epäselvää. Summa riippuu myös siitä, verrataanko leikkauksia nykytasoon vai julkisen talouden suunnitelmaan.

Budjetin käsittely etenee seuraavaksi ministeriöiden ja valtionvarainministeriön kahdenvälisiin neuvotteluihin. Hallituksen budjettineuvottelut pidetään syyskuun loppupuolella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia