Ulkoministeriö lakkauttaa järjestöjen ulko- ja turvallisuuspoliittiset tuet – ”Suomessa ajetaan systemaattisesti alas kansalaisyhteiskuntaa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ulkoministeriö lakkauttaa järjestöjen ulko- ja turvallisuuspoliittiset tuet – ”Suomessa ajetaan systemaattisesti alas kansalaisyhteiskuntaa”

Tällä hallituskaudella leikataan monen eri sektorin kansalaisjärjestöjen valtionavustuksia. Suomen YK-liitto menettää puolet rahoituksestaan tuen lakkauttamisen vuoksi.

Saksenterät kädessä.

- Kuva: saeed kebriya / Pixabay.

Ulkoministeriö on ilmoittanut lopettavansa kansalaisjärjestöjen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen toimintaan tarkoitetut valtionavut ensi vuodesta alkaen. Valtionapuja myönnettiin tänä vuonna runsaat miljoona euroa.

Momentilta ovat saaneet tukea esimerkiksi Suomen YK-liitto, Ihmisoikeusliitto, SaferGlobe, CMI sekä UN Women Suomi.

Isku on kova esimerkiksi Suomen YK-liitolle, joka menettää noin puolet rahoituksestaan. Samalla menetetään myös mahdollisuuksia vahtia vallanpitäjiä ja viestiä siitä, miten Suomi noudattaa kansainvälisiä sitoumuksia, järjestö sanoo.

”Päätös kertoo siitä, että Suomessa ajetaan systemaattisesti alas kansalaisyhteiskuntaa. Meneillään on iso rakenteellinen muutos, jota tehdään tietoisesti”, sanoo järjestön toiminnanjohtaja Helena Laukko tiedotteessa

YK-liitto on tarjonnut kestävän kehityksen koulutuksia ja viestinyt YK:n työstä suomalaiselle yleisölle. Se on myös mukana erilaisissa YK-asioita käsittelevissä yhteistyöelimissä ja on vaikuttanut näin Suomen YK-politiikkaan. Esimerkiksi kestävän kehityksen koulutukset joudutaan nyt lopettamaan, se kertoo.

UN Women Suomi puolestaan laskee tarvitsevansa tuen lopettamisen vuoksi 1 900 uutta kuukausilahjoittajaa.

”Kun tasa-arvo- ja ihmisoikeustyötä ja sen edellytyksiä heikennetään, se jättää tilaa niille toimijoille, jotka pyrkivät nimenomaan heikentämään ja kyseenalaistamaan tasa-arvotyötä ja naisten ja tyttöjen asemaa yhteiskunnassa. --- Tasa-arvo- ja ihmisoikeustyöstä ei tule tinkiä nyt, kun tämä työ on jo valmiiksi jatkuvan hyökkäyksen kohteena”, sanoo järjestön hallituksen puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen tiedotteessa.

Osa järjestöistä on menettänyt rahoitusta muutenkin, sillä hallitus ilmoitti huhtikuussa lopettavansa rauhantyön yleisavustukset kokonaan. Momentilta ovat saaneet tukea YK-liiton lisäksi esimerkiksi SaferGlobe, jotka kuuluvat myös nyt lopetettavan ulko- ja turvallisuuspoliittisen tuen saajiin.

Tällä hallituskaudella leikataan poikkeuksellisen monen sektorin kansalaisjärjestöjen tukea. Leikkauslistalla ovat ainakin sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuet sekä opetusministeriön myöntämät valtionavustukset. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia