Uusi hanke: Journalismin ja media-alan opiskelijat pureutuvat Maailma.netin ja ammattikorkeakoulujen kurssilla eriarvoisuuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uusi hanke: Journalismin ja media-alan opiskelijat pureutuvat Maailma.netin ja ammattikorkeakoulujen kurssilla eriarvoisuuteen

Vuosina 2023–2024 järjestettävillä opintojaksoilla käydään läpi eriarvoisuutta kestävän kehityksen kysymyksenä ja pohditaan, mikä on median valta ja vastuu siihen puuttumisessa. ”Eriarvoisuus on niin syvällä globaaleissa rakenteissa, että emme edes tajua sitä. Toimittajaopiskelijan on syytä tiedostaa oma vastuunsa osana mediaa”, sanoo Turun ammattikorkeakoulun media-alan lehtori Johanna Ailio.

Banneri, jossa pallopyramidi oranssilla pohjalla, mustalla teksti Eriarvoisuus. Nyt.

Miksi maailmassa on rikkaita ja köyhiä? Millaisilla keinoilla syrjintää torjutaan parhaiten? Voiko toimittaja vähentää journalismin avulla eriarvoisuutta – vai onko media pikemminkin syypää esimerkiksi stereotyyppisten asenteiden pönkittämiseen?

Muun muassa näihin kysymyksiin pureudutaan Maailma.netin ja suomalaisten ammattikorkeakoulujen uudessa hankkeessa, joka käsittelee eriarvoisuutta globaalina kestävän kehityksen kysymyksenä. 

Hankkeessa järjestetään Turun ammattikorkeakoulun, Haaga-Helian ammattikorkeakoulun ja Metropolia-ammattikorkeakoulun journalismin ja media-alan opiskelijoille kurssi, jolla pureudutaan globaaleihin ihmisoikeus-, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymyksiin.

Ammattikorkeakoulujen opettajien mukaan kurssille on tilausta.

”Eriarvoisuus on niin syvällä globaaleissa rakenteissa, että emme edes tajua sitä. Esimerkiksi jos soitetaan aina samalle, enemmistöön kuuluvalle asiantuntijalle, tuotetaan sisältöä, joka ei ota saavutettavuutta huomioon tai vahvistetaan stereotypioita kehittyvien maiden ongelmista, rakennetaan vääristynyttä maailmankuvaa. Toimittajaopiskelijan on syytä tiedostaa oma vastuunsa osana mediaa”, sanoo Turun ammattikorkeakoulun media-alan lehtori Johanna Ailio.

”Demokratioiden asema on valitettavasti globaalisti heikentymässä, ja kaikenlainen polarisaatio kasvaa. Median tehtävänä on paljastaa eriarvoistavia rakenteita ja haitallista kehitystä”, toteaa puolestaan Metropolia-ammattikorkeakoulun radiotyön, journalismin ja yrittäjyyden lehtori Sami Huohvanainen.

Opintojaksolla käydään läpi eriarvoisuuden eri ulottuvuuksia ja pohditaan, miten media voi vähentää niitä. Kurssi tarjoaa opiskelijoille välineitä käsitellä ja purkaa eriarvoisuutta journalistisin keinoin ja lisätä erilaisten ihmisryhmien osallisuutta.

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun journalismin opettajan Kaija-Leena Runstenin mukaan tulevien toimittajien on tärkeä oppia tunnistamaan, keiden näkökulmat pääsevät uutisissa esiin ja keiden taas eivät.

”Toinen tärkeä asia on pohtia, miten ilmiöitä taustoitetaan. Usein suomalaisten toimittajien on todella hankala selvittää esimerkiksi globaalien kaupan ketjujen todellisia vaikutuksia kansalaisten elämään yhteiskunnassa, joka on täysin erilainen kuin Suomi.”

Opintojakso toteutetaan yhteensä neljä kertaa vuosina 2023–2024. Jaksot koostuvat korkeakoulusta riippuen vierailijapuhujien luennoista sekä erillisistä työpajoista, joissa opiskelijat työstävät eriarvoisuutta käsitteleviä juttuja Maailma.netiin. Jutut ovat kenen tahansa luettavissa. Osa kurssien sisällöistä on avoimia myös muiden oppilaitosten opiskelijoille sekä valmistuneille ja jo työelämässä oleville toimittajille.

Hanketta rahoitetaan ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella. Taustatietoa hankkeesta täällä.

Sininen ympyrälogo, jonka vieressä lukee Tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia