YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä

Iso osa Afrikan maista ja moni muu kehittyvä maa on saavuttanut kaikki kestävän kehityksen Agenda 2030 -ohjelman ilmastotavoitteet, käy ilmi YK:n tuoreesta kestävän kehityksen raportista. Surkeimmin ovat suoriutuneet länsimaat, Suomi mukaan lukien.

Ilmakuva valtavasti aurinkopaneelikentästä vehreällä maaseudulla

Aurinkopaneelikenttä Ruandassa Agahozo Shalomin kylässä Kigalin itäpuolella. Ruanda on yksi maista, jotka ovat saavuttaneet kaikki YK:n kestävän kehityksen ohjelma Agenda 2030:ssa määritellyt ilmastotavoitteet. Kuva: GPA Photo Archive / CC BY-NC 2.0.

YK:n tuoreen kestävän kehityksen raportin mukaan 43 Afrikan maata on saavuttanut kaikki kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelmassa määritellyt ilmastotavoitteet. Niihin kuuluu muun muassa kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ja ilmastonmuutoksen huomioiminen poliittisessa päätöksenteossa.

Tavoitteet saavuttaneiden maiden joukossa ovat melkein kaikki Afrikan maat pohjoisinta ja eteläisintä osaa lukuun ottamatta sekä parisenkymmentä muuta alhaisen ja keskitulotason maata Aasiasta, Karibialta ja Oseaniasta.

Heikoimmin ovat suoriutuneet rikkaat länsimaat, Suomi mukaan lukien.

Raportin ohessa julkaistuun interaktiiviseen karttaan on merkitty vihreällä kaikki ilmastotavoitteensa saavuttaneet maat. Keltaisella merkityillä kuten Kiinalla ja Brasilialla on vielä petrattavaa, oransseilla suuria haasteita ja surkeimmin onnistuneet on merkitty punaisella.

Punaisten joukossa on koko Länsi-Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Australia ja osa Lähi-Itää. Ainoat ilmastotavoitteensa saavuttaneet Euroopan maat ovat Albania ja Moldova.

Suurimmista päästäjistä vihreää väriä saa ainoastaan Intia. Maailmassa eniten hiilidioksidipäästöjä tuottava Kiina on saavuttanut osan tavoitteistaan, mutta ongelmina ovat edelleen muun muassa riippuvaisuus hiilestä ja kasvava energiantarve.

Toiseksi suurin päästäjä Yhdysvallat sen sijaan on kaukana tavoitteistaan, ja edistyksen sijaan maa on ottanut ilmastotoimissa viime vuosina takapakkia. Donald Trumpin johdolla Yhdysvallat on muun muassa vetäytynyt Pariisin ilmastosopimuksesta, löyhentänyt autojen päästörajoituksia ja helpottanut öljynporauslupien saamista.

Ilmastoa lukuun ottamatta Suomi ja muut Euroopan maat ovat saavuttaneet kestävän kehityksen tavoitteensa hyvin. Kokonaislistauksessa Suomi sijoittuu kolmanneksi parhaaksi Ruotsin ja Tanskan jälkeen.

Koronakriisin myötä Agenda 2030:n tavoitteiden saavuttaminen globaalisti vaikeutuu, raportissa pelätään. Esimerkiksi nälkää näkevien ja köyhien määrä on kasvamassa.

Ilmastolle pandemian aiheuttama taloudellisen toiminnan väheneminen on raportin mukaan kuitenkin tehnyt hyvää. Haasteena on, miten palata normaaliin ilman että päästöt alkavat jälleen kasvaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia