Kestävän kehityksen tavoitteet
Energiaköyhyys keskittyy etenkin Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan, jossa 567 miljoonalla ihmisellä ei ole sähköä, kerrotaan tuoreessa raportissa.
7.6.2023
Köyhyys voi tarkoittaa yhtä lailla sähköttömyyttä kuin riittämätöntä ravintoakin. Moniulotteisen köyhyyden kaavoja pitää ymmärtää paremmin, jotta voidaan löytää tehokkaampia tapoja puuttua siihen, sanoo UNDP.
18.10.2022
Inhimillinen kehitys kääntyi viime vuonna taaksepäin, vuoteen 2016. Syynä on etenkin koronapandemia, mutta yhtäaikaiset kriisit uhkaavat kehitystä myös pidemmällä aikavälillä. Tulevaisuus ei kuitenkaan ole ennalta määrätty, muistuttaa YK:n inhimillisen kehityksen raportin tekoa johtava Pedro Conceição.
28.9.2022
Epävarma maailmantilanne ruokkii polarisaatiota, ja se näkyy siinä, että maailman inhimillinen kehitys on mennyt taaksepäin. Nyt ollaan vuoden 2016 tasolla, mutta pahempaa on edessä, jos suunta ei muutu, sanoo YK:n kehitysohjelma tuoreessa raportissaan.
8.9.2022
Vuoden 1994 kansanmurhasta surullisen tunnettu Ruanda niittää maailmalla mainetta hyvän hallinnon ja poikkeuksellisen kattavan sosiaaliturvan maana. 80 prosenttia kansasta on julkisen sairausvakuutuksen piirissä. Varjopuolena on autoritaarinen hallinto.
31.8.2022
Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
23.11.2021
Brittiläisen ajatushautomon luoma Happy Planet Index mittaa hyvinvoinnin ekotehokkuutta. Perinteisistä hyvinvointimittareista poiketen siinä eivät menesty parhaiten vauraat teollisuusmaat, sillä ympäristölle aiheutuva kuormitus laskee niiden kokonaispisteitä.
1.11.2021
Pohjoismaat ovat vuotuisen kestävän kehityksen raportin kärkimaita, mutta globaalia menestystä himmentävät koronapandemian vaikutukset. Myös vauraiden maiden kielteiset heijastusvaikutukset heikentävät niiden kestävän kehityksen saavutuksia. Heijastusvaikutusten perusteella Suomi kuuluu vasta sijalle 135.
14.6.2021
Bhutan kuuluu maailman vähiten kehittyneisiin maihin, mutta sen politiikka, joka korostaa onnellisuutta talouskasvun sijaan, kiinnostaa niin YK:ta kuin kansainvälisiä tutkijoitakin. Väitöskirjatutkija Päivi Ahonen ihastui Bhutanin puhtaaseen luontoon ja tutkii nyt, miten kestävän kehityksen filosofiaa toteutetaan maan opetusjärjestelmässä.
27.1.2021
Tilaa aihepiirin Kestävän kehityksen tavoitteet RSS-syöte