Raportti: Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen vaatisi yli tuhat dollaria per henki vuosittain | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen vaatisi yli tuhat dollaria per henki vuosittain

Kestävän kehityksen tavoitteet ovat vastatuulessa, mutta maailman johtajat sitoutuivat niiden saavuttamiseen jälleen tällä viikolla. Hinta lasketaan biljoonissa.

Ihmisiä lehterillä kokoussalissa.

YK:n yleiskokouksen ja kestävän kehityksen tavoitteiden huippukokouksen lehdistötilaisuus New Yorkissa. Kuva: Daniel Getachew / UN Partnerships / CC BY-NC-ND 2.0.

Jos YK:n kestävän kehityksen tavoitteet halutaan saavuttaa, hintalappu on biljoonia dollareita vuodessa, sanoo YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD tuoreessa laskelmassaan.

Sen mukaan vuosittain tarvitaan 5,4–6,4 biljoonaa dollaria vuoteen 2030 asti. Henkeä kohti kustannukset olisivat 1 179–1 383 dollaria. 

Mukana laskelmassa on 90 maata ja vajaat 50 kestävän kehityksen tavoitteiden indikaattoria. 

YK:n kestävän kehityksen tavoitteista sovittiin vuonna 2015, ja ne on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Tärkein niistä on äärimmäisen köyhyyden poistaminen.

Arvioiden mukaan suurin osa tavoitteista on jäämässä kuitenkin saavuttamatta, joidenkin arvioiden mukaan jopa kaikki. Esimerkiksi nälkäisten määrä on kasvanut, kun sen piti vähentyä.

UNCTADin raportissa hahmotellaan kuusi osa-aluetta, joilla toimiminen voisi kuroa kuilua umpeen. Ne ovat sosiaaliturva ja kunnolliset työpaikat, koulutuksen uudistaminen, ruokajärjestelmät, ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, energiasiirtymä sekä inklusiivinen digitalisaatio. Näistä halvimmaksi tulisi edistää sosiaaliturvaa ja työpaikkoja.

Suurin osa kestävän kehityksen investoinneista, noin 80 prosenttia, tullaan käyttämään rikkaissa maissa, joissa on eniten kustannuksia. Vähiten kehittyneet maat taas joutuvat käyttämään kuitenkin eniten suhteessa bruttokansantuotteeseensa, UNCTAD arvioi.

Se kuitenkin muistuttaa, että investoinnit eri tavoitteisiin tukevat toisiaan. Esimerkiksi koulutukseen satsaaminen vähentää myös köyhyyttä. 

”Tällä on suuria vaikutuksia talouksiin, joilla on rajalliset resurssit. Niiden ei tarvitse venyttää jokaista dollaria kaikkien tavoitteiden saavuttamiseksi”, sanoo järjestön tilastoyksikön johtaja Anu Peltola tiedotteessa

Laskelma julkaistiin tällä viikolla New Yorkissa järjestetyn YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen alla. Kokous pidettiin yleiskokouksen yhteydessä.

Huippukokouksessa hyväksyttiin julistus, jossa maailman johtajat sitoutuivat uudelleen kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen. Sitoumuksessa luvattiin muun muassa rahoittaa kehittyviä maita tavoitteiden saavuttamisessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia