Brasiliassa vuonna 2019 käyttöön otettu Belo Monte on maailman kolmanneksi suurin vesivoimala. Sen rakentaminen on vaatinut muun muassa joen luonnollisen korkeuden muuttamista. Alkuperäiskansa jurunat taistelevat voimalaa vastaan, ja hiljattain he ovat saaneet yllättävää tukea valtion ympäristövirastolta.
Chilessä tuotetaan runsaasti etenkin aurinkoenergaa. Eniten siitä ovat kuitenkin hyötyneet muun muassa suuret kaivosyhtiöt, joiden energialaskut ovat pienentyneet merkittävästi. Samaan aikaan slummeissa ja maaseudulla elää yhä ihmisiä, joilla ei ole sähköä.
Monissa viidakkokylissä on alettu pumpata vettä ja pitää jääkaapit kylminä aurinkoenergialla. Projektia pyörittävä järjestö on saanut jopa tappouhkauksia, sillä aurinkoenergian voittokulku haittaa diesel-kauppiaita.
Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Iso osa Afrikan maista ja moni muu kehittyvä maa on saavuttanut kaikki kestävän kehityksen Agenda 2030 -ohjelman ilmastotavoitteet, käy ilmi YK:n tuoreesta kestävän kehityksen raportista. Surkeimmin ovat suoriutuneet länsimaat, Suomi mukaan lukien.
Yrityksille ja kuluttajille on tarjolla yhä enemmän mahdollisuuksia kompensoida hiilidioksidipäästönsä esimerkiksi metsityshankkeiden avulla. Riskinä on vaihteleva laatu, jota ei juuri valvota.
Nepalista on tullut maailman johtaja paikallisesti suunniteltujen kotitalouksien biokaasukompostorien levittämisessä. Nyt maassa toimii teollisen kokoluokan biokaasutehdas, joka voi vähentää myös riippuvuutta tuontilannoitteista ja nestekaasusta.
Punan ylänköalueella 3 800 metrin korkeudessa kylät ja kaupungit ovat niin kaukana toisistaan ja maaston muodot niin hankalia, että alue on sähköverkon ulottumattomissa. Uuden projektin ansiosta yhdeksään kylään saadaan kuitenkin sähköt aurinkopaneelien ja litiumakkujen avulla.
Tulevaisuudessa eniten hiilidioksidipäästöjä aiheuttava kaivosteollisuus menettää kannattavuuttaan. Luonnonvaroistaan riippuvaisten Afrikan maiden on löydettävä korvaavia tulonlähteitä ja investoitava vihreään talouteen, sanoo YK-yliopiston luonnonvarainstituutin johtaja Fatima Denton.
Uusiutuvaan energiaan investoitiin viime vuonna kolme kertaa enemmän kuin fossiilisiin polttoaineisiin. Itsetyytyväisyyteen ei silti voida tuudittautua, muistuttaa YK:n ympäristöohjelma.
Oaxacassa on otettu käyttöön aurinkokeittimet, jotka mahdollistavat ruuanvalmistamisen ilman sähköä tai fossiilisia polttoaineita ja esimerkiksi veden kuumennuskäsittelyn juomakelpoiseksi. Ne ovat myös parantaneet naisten asemaa.
Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.
En Haccoren soppakeittiössä kaikki ruoka tuotetaan paikan päällä ja kaikki jäte käytetään uudelleen. Tarkoituksena on luoda vaihtoehto järjestelmälle, jossa ruoka ja polttoaine tuotetaan maaseudulla ja kulutetaan kaupungeissa ja jätteet kipataan takaisin maaseudulle.
Fossiilisten polttoaineiden saamat satojen miljardien eurojen tuet ovat suurin este siirtymiselle puhtaisiin energianlähteisiin, todetaan Global Subsidies Initiaven tuoreessa raportissa.
Guatemalan syrjäseuduilla monet alkuperäiskansojen asuttamista alueista ovat edelleen sähköverkkojen ulkopuolella. Nyt kylät rakentavat omin voimin vesivoimaloita, ja saavat sähkönsä lisäksi halvemmalla kuin suurten sähköyhtiöiden asiakkaat.
Kuuba haluaa vähentää riippuvuuttaan öljystä. Tavoitteena on tuottaa lähes neljännes energiasta uusiutuvilla vuonna 2030. Yksi keino on hyödyntää maan sokeriruokovarantoja.
Aurinko paistaa Ugandassa ympäri vuoden kuin Suomessa kesällä, mutta silti yli 80 prosenttia maaseudun asukkaista elää ilman sähköä. Suomalainen keksijä Janne Käpylehto opetti kolmessa päivässä ammattikoululaisille, miten asentaa aurinkovoimala. Kokeilua saatetaan laajentaa tulevaisuudessa.
Perun pääkaupungin vuorenrinteillä sijaitsee yli miljoonan asukkaan San Juan de Luriganchon alue. Ympäristöinsinööri Yeffel Pedreros suunnittelee hanketta, jossa asukkaille pumpattaisiin vettä aurinkosähköllä käyvien pumppujen avulla. Näin saataisiin toimitettua vettä ekologisella tavalla.
Pikkukylien sähköistäminen ei kiinnosta yksityisiä sähköyhtiöitä El Salvadorissa. La Joyan kylässä tehtiin läksyt kynttilänvalossa ja ladattiin kännykät naapurikylässä, kunnes kyläläiset päättivät rakentaa itse itselleen vesivoimalan.
Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.