Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Syrjintä ja stigma estävät homomiehiä käymästä hiv-testeissä Afrikassa, selviää tutkimuksesta. Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0.

Afrikan maiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin (hlbti) kohdistuva tiukka lainsäädäntö näyttää vaikuttavan siihen, uskaltavatko he mennä hiv-testeihin ja saavatko he hoitoa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkijat tarkastelivat 75:tä eri tutkimusta, jotka oli tehty 28 maassa. Niihin osallistui lähes 45 000 miestä, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa. Tutkimuksessa käytetään heistä lyhennettä MSM (men who have sex with men).

Globaalisti MSM-miehillä on noin 28 kertaa useammin hiv-tartunta kuin muulla väestöllä. Tutkijat havaitsivat, että mitä tiukempi ja rajoittavampi lainsäädäntö on, sitä harvemmin he käyvät hiv-testeissä. Taustalla voi olla esimerkiksi homouteen liittyvä stigma.

Tutkimuksen mukaan vuodesta 2011 alkaen noin puolet Afrikan MSM-miehistä on käynyt hiv-testissä vuoden sisällä. Osuus on suurempi kuin muun väestön keskuudessa, mutta toisaalta MSM-miehet saavat hoitoa harvemmin. Vain 19 prosenttia Afrikan hiv-positiivisista MSM-miehistä tietää tartunnastaan ja vain 24 prosenttia saa lääkkeitä.

Esimerkiksi kuuden Euroopan ja Keski-Aasian maan tutkimuksessa on selvinnyt, että 83 prosenttia MSM-miehistä tietää tartunnastaan ja 70 prosenttia saa lääkettä.

”Tulokset ovat tärkeitä, sillä MSM-miehet Afrikassa eivät ole saaneet riittävästi huomiota, vaikka hiv vaikuttaa heihin suhteettomasti. Tutkimus viittaa siihen, että kolme neljäsosaa hiv-positiivisista homomiehistä Afrikassa ei saa lääkitystä, mikä tarkoittaa, että suuri osa kuolee aidsiin tarpeettomasti ja voi tartuttaa viruksen kumppaneihinsa”, sanoo tutkimusta johtanut Imperial College London -yliopiston professori Marie-Claude Boily tiedotteessa.

Useimmat Afrikan maat kieltävät samaa sukupuolta olevien suhteet. Viime vuosina esimerkiksi Angola ja Botswana ovat löysänneet lainsäädäntöään. Homoliitot ovat kuitenkin edelleen sallittuja vain Etelä-Afrikassa. Tutkijoiden mukaan tarvitaan lisäselvityksiä, jotta saataisiin selville, vaikuttaisiko lainsäädännön muutos testaukseen ja hoitoon.

Viime vuonna noin 1,7 miljoonaa ihmistä sai hiv-tartunnan. YK:n tavoitteena on, että vuoteen 2020 menneessä 90 prosenttia hiv-positiivisista tietää tartunnastaan, 90 prosenttia heistä saa hoitoa ja 90 prosentilla hoito onnistuu niin, etteivät he enää tartuta virusta.

Tutkimus julkaistiin The Lancet HIV -lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia