Hlbti-oikeudet maailmalla
Viha seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan on kiihtynyt Irakissa. Uusi laki kävisi erityisesti transnaisten kimppuun.
24.8.2023
Mombasalainen PEMA Kenya -järjestö kouluttaa uskonnollisia johtajia kohtaamaan pelkonsa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Viime vuosina väkivalta onkin vähentynyt, mutta uusi lakiesitys uhkaa romuttaa hyvän kehityksen.
28.6.2023
Maailman tiukimmaksi kuvailtua lakia muutettiin presidentin pyynnöstä, mutta vain pintapuolisesti. Samaa sukupuolta olevien suhteista voi tietyissä tapauksissa saada yhä kuolemantuomion.
4.5.2023
Suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International tukee Ugandassa helluntaikirkko PCU:ta, jonka edustaja on sanonut homoseksuaalisuuden olevan Raamatun vastaista. Ulkoministeriön ohjeet kieltävät kaikenlaisen syrjinnän. Fida ja ulkoministeriö lupaavat selvittää asian.
27.4.2023
Ugandassa ajetaan läpi lakia, joka kriminalisoisi jo pelkästään seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisen. Presidentti Yoweri Museveni ei ole vahvistanut lakia, mutta pelkona on, että lakia tiukennetaan entisestään.
21.4.2023
Uganda on kriminalisoimassa homoseksuaalisuuden, Ghana suunnittelee samaa ja Keniassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen uhkailu ja häirintä on lisääntynyt. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lisääntyvän vihapuheen taustalla voi nähdä monien maiden sisäpolitiikkaa mutta myös kansainvälisesti toimivan anti-gender-liikkeen lonkerot.
13.4.2023
Irakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt joutuvat kidnappausten, raiskausten, kidutusten ja murhien uhreiksi usein valtion turvallisuuskoneiston kynsissä. Irakin Kurdistanissa sateenkaariyhteisön jäsenet uskaltavat tavata mutta eivät järjestää mielenosoituksia.
12.12.2022
Osa Pakistanin poliitikoista pitää transihmisten oikeuksien kunnioittamista Euroopan ja Amerikan agendana. He ehdottavat muun muassa lautakuntaa, joka päättäisi ihmisen ”oikean sukupuolen”. Transyhteisön mukaan kampanja on jo lisännyt syrjintää.
19.10.2022
Perussa transsukupuolisten on vaikea saada edes uutta henkilöllisyystodistusta ja hormonihoidot käydään läpi yleensä ilman lääkärin apua. Vaikeinta on saavuttaa tunnustettu oikeus hyvään elämään, sanoo Gretel Warmicha.
26.9.2022
Tilaa aihepiirin Hlbti-oikeudet maailmalla RSS-syöte