Irakissa harkitaan kuolemantuomiota samaa sukupuolta olevien suhteista, media ei saa enää käyttää termiä ”homoseksuaalisuus” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Irakissa harkitaan kuolemantuomiota samaa sukupuolta olevien suhteista, media ei saa enää käyttää termiä ”homoseksuaalisuus”

Viha seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan on kiihtynyt Irakissa. Uusi laki kävisi erityisesti transnaisten kimppuun.

Sateenkaarilippu.

- Kuva: Benson Kua / CC BY-SA 2.0.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vaino kiihtyy Irakissa. Maan parlamentissa on parhaillaan käsittelyssä laki, joka langettaisi jopa kuolemantuomion samaa sukupuolta olevien suhteesta. 

Virallisesti kyseessä on prostituution vastaisen lainsäädännön täsmentäminen. Kansanedustaja Raad Al-Maliki haluaisi siihen lisäyksen, joka tekisi samaa sukupuolta olevien suhteista sekä transsukupuolisen identiteetin ilmaisemisesta rikoksen. 

Toistuvasti intiimisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa oleva voisi saada elinkautisen tai kuolemantuomion. Homoseksuaalisuuden ”edistämisestä” voisi seurata seitsemän vuoden vankeustuomio ja sakko. 

Naisen ”matkiminen” johtaisi jopa kolmen vuoden vankeustuomioon ja sakkoihin. Käytännössä transnaiset eivät siis saisi meikata tai käyttää naisellisia vaatteita julkisella paikalla. Myös sukupuolenkorjaushoidot kiellettäisiin lukuun ottamatta intersukupuolisia, kertoo lainsäädäntöä analysoinut ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Homoseksuaalisuutta tai transsukupuolisuutta ei ole tähän asti yksiselitteisesti kriminalisoitu Irakissa, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan on hyökätty erilaisten löyhien moraalilakien varjolla. Myös väkivalta ja syrjintä heitä kohtaan on yleistä, eikä siitä yleensä rangaista. 

”Irakin lainsäätäjät lähettävät järkyttävän viestin hlbt-ihmisille siitä, että heidän puheensa on rikollista ja että heidän elämänsä on uhrattavissa”, sanoo ihmisoikeusjärjestö (HRW) hlbt-oikeuksien tutkija Rasha Younes tiedotteessa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä on viime aikoina lisääntynyt Irakissa. HRW:n mukaan lakiesitystä edelsi viranomaisten kuukausien viharetoriikka. Myös ihmisoikeusjärjestöjä on ratsattu. 

Shiiapappi Muqtqada al-Sadr puolestaan kutsui viime joulukuussa ihmisiä taisteluun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan. Kesäkuussa mielenosoittajat polttivat sateenkaarilippuja Ruotsin suurlähetystön edessä vastauksena Koraanin polttamiseen, kertoo Al-Monitor-uutissivusto.

Myös Kurdistanissa esiteltiin HRW:n mukaan viime syksynä aloite homoseksuaalisuuden edistämisen kieltämisestä. Irakissa on yritetty saada läpi myös muita rauhanomaisen kokoontumisen ja ilmaisunvapauden rajoittavia lakeja.

Elokuussa maan viestintä- ja mediakomissio ilmoitti, ettei median pitää enää käyttää termiä ”homoseksuaalisuus” vaan ”seksuaalinen poikkeavuus”. Gender-termin käyttö kiellettiin kokonaan. On epäselvää, ovatko säännöt jo voimassa.

HRW vaatii, että uusi lakiesitys vedettäisiin välittömästi pois. Uutistoimisto AFP:n mukaan laki on käynyt läpi ensimmäisen käsittelykierroksen, eikä toisen kierroksen ajankohtaa tiedetä vielä. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia