Ghanan parlamentti hyväksyi tiukan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastaisen lain – Sateenkaaritoiminnan tukemisesta jopa viiden vuoden vankeustuomio | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ghanan parlamentti hyväksyi tiukan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastaisen lain – Sateenkaaritoiminnan tukemisesta jopa viiden vuoden vankeustuomio

Presidentin pitää vielä allekirjoittaa laki ennen kuin se voi tulla voimaan. Muun muassa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk on kritisoinut lakia, joka voi hänen mukaansa lisätä myös syrjintää ja viharikoksia hlbtiq-ihmisiä kohtaan.

Sateenkaarilippu ja puhujannuija.

- Kuva: Jernej Furman / CC BY 2.0 DEED.

Ghanan parlamentti on hyväksynyt tiukan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbtiq) oikeuksien vastaisen lain, joka määrää kovat vankeusrangaistukset myös heidän tukemisestaan.

Presidentti Nana Akufo-Addon pitää vielä allekirjoittaa viime keskiviikkona hyväksytty laki, ennen kuin se voi tulla voimaan. Akufo-Addo on sanonut vahvistavansa lain, mikäli ghanalaisten enemmistö näin haluaa.

Samaa sukupuolta olevien seksisuhteet on jo kriminalisoitu laissa, mutta syytteitä sen nojalla ei ole nostettu, kertoo brittilehti The Guardian.

Uuden lain mukaan samaa sukupuolta olevien suhteista voi saada kolmen vuoden vankeustuomion. Sateenkaariryhmän perustamisesta tai rahoittamisesta voi saada jopa viiden vuoden vankeustuomion. Jos kampanjointi liittyy lapsiin, tuomio voi olla kymmenen vuotta.

Ihmisoikeustoimijat ovat kritisoineet lakia. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Ghanan maajohtajan Genevieve Partingtonin mukaan lain läpimeno on erityisen järkyttävää, koska Ghana valittiin hiljattain YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi. Hänen mukaansa laki on yksi Ghanan tiukimmista ja rankaisee myös kaikkia niitä, jotka yrittävät tukea heitä.

”Hlbti-ihmiset ovat jo kertoneet häädöistä, työpaikkojen menetyksistä, lisääntyvästä väkivallasta ja muista perustuslaillisten oikeuksien rikkomuksista sen jälkeen, kun aloite esiteltiin parlamentissa”,  hän sanoi tiedotteessa.

Lakia alettiin puuhata Ghanassa sen jälkeen, kun maan pääkaupungissa Accrassa avattiin sateenkaariyhteisön keskus tammikuussa 2021. Se suljettiin yleisön vastustuksen takia. Nyt esitellyllä lakiehdotuksella on maan kahden pääpuolueen sekä myös uskonnollisten yhteisöjen tuki.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk kritisoi voimakkaasti lakia viime viikolla. Hän sanoi, että laki on vastoin Ghanan omaa perustuslakia ja muistutti, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvilla sanktioilla on laajat vaikutukset.

”On laajaa todistusaineistoa siitä, että ne legitimoivat ennakkoluuloja, altistavat ihmisiä viharikoksille, poliisin väärinkäytöksille, häirinnälle, kiristykselle ja kidutukselle. Ne myös syventävät syrjintää ja ne voivat johtaa peruspalveluiden, kuten esimerkiksi terveydenhuollon, koulutuksen ja asunnon, epäämiseen”, hän sanoo tiedotteessa.

Noin 30 Afrikan maata kriminalisoi homoseksuaalisuuden. Ihmisoikeusjärjestöt ovat viime vuosina olleet huolissaan yhä lisääntyvästä syrjinnästä ja tiukentuvasta lainsäädännöstä. Amnestyn tammikuussa ilmestyneen selvityksen mukaan meneillään on kehityssuuntaus, jossa oikeudellisia keinoja käytetään sorron välineenä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia