Selvitys: Sateenkaarioikeuksien vastainen lainsäädäntö lisääntyy Afrikassa hälyttävää tahtia - ”Pelkkä omana itsenään oleminen katsotaan rikokseksi” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Sateenkaarioikeuksien vastainen lainsäädäntö lisääntyy Afrikassa hälyttävää tahtia - ”Pelkkä omana itsenään oleminen katsotaan rikokseksi”

Samaa sukupuolta olevien seksuaalinen kanssakäyminen on rikos 31:ssa Afrikan maassa. Viime vuosina monet maat ovat kiristäneet lainsäädäntöään, mikä on lisännyt homofobiaa, käy ilmi Amnestyn selvityksestä.

Sateenkaarilippu pyörän takatelineessä.

- Kuva: Ivan Radic / CC BY 2.0.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva syrjivä lainsäädäntö lisääntyi voimakkaasti eri puolilla Afrikkaa viime vuonna. Meneillään on kehityssuuntaus, jossa oikeudellisia keinoja käytetään sorron välineenä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa selvityksessään.

“Mielivaltaisista pidätyksistä ja vangitsemisista on tullut aivan liian yleisiä, kun pelkkä omana itsenään oleminen katsotaan rikokseksi, joissakin paikoissa jopa kuolemanrangaistuksen uhalla. Edessämme on syvenevä kriisi, jossa oikeusjärjestelmiä käytetään vaarallisesti sateenkaari-ihmisiä vastaan”, sanoo järjestön itäisen ja eteläisen Afrikan aluejohtaja Tigere Chagutah tiedotteessa.

Samaa sukupuolta olevien seksuaalinen kanssakäyminen on rikos 31:ssa Afrikan maassa. Monesti kyse on siirtomaa-aikaisesta lainsäädännöstä. Viime vuosina esimerkiksi Angola ja Botswana ovat sallineet homoseksuaalisuuden, mutta monissa maissa tilanne on heikentynyt etenkin viime vuoden aikana.

Amnestyn selvityksessä on tarkasteltu 12:ta maata. Yksi niistä on Uganda, jossa samaa sukupuolta olevien seksuaalinen kanssakäyminen oli jo ennestään laitonta. Viime vuonna maassa kuitenkin hyväksyttiin ankara homoseksuaalisuuden vastainen laki. Samankaltaisia lakiehdotuksia on esitetty eri puolilla Afrikkaa.

Keniassa ehdotettiin vuonna 2023 lakia, joka kieltäisi samaa sukupuolta olevien seksuaalisen kanssakäymisen ja avioliitot. Myös Ghanassa on ehdotettu tiukkaa sateenkaarioikeuksien vastaista lakia.

Malawissa on jo voimassa homofobinen lainsäädäntö, joka on johtanut vihamieliseen ympäristöön sekä pelon ja sorron ilmapiiriin. 

Myös Sambiassa homofobia on lisääntynyt, ja siihen ovat vaikuttaneet lakien lisäksi myös kulttuuriset normit sekä poliittinen tilanne. Valtapuolue vaihtui vuonna 2021, ja se on politisoinut monet teemat, kuten homoseksuaalisuuden, Amnestyn selvityksessä kerrotaan. 

Järjestö vetoaa Afrikan valtioihin ja hallituksiin ihmisoikeuksien tunnustamiseksi ja suojelemiseksi. 

“On ratkaisevan tärkeää tunnistaa, että sateenkaari-ihmisten kohtaamat haasteet Afrikassa eivät typisty ainoastaan lainsäädäntöön, vaan kyse on myös laajemmasta yhteiskunnallisesta kamppailusta. Lainsäädännön väärinkäyttö on kuitenkin lisännyt sateenkaari-ihmisten haavoittuvuutta ja alleviivaa koordinoitujen alueellisten ja kansainvälisten toimien tarvetta”, sanoo Amnesty Internationalin Länsi- ja Keski-Afrikan aluejohtaja Samira Daoud.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia