Uutiset Hiv/aids

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.
Hiv-testausta Kondon demokraattisessa tasavallassa vuonna 2018. (Kuva: MIchael Ali / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0)

Maailma oli hivin ja aidsin ehkäisyssä takamatkalla jo ennen koronapandemiaa, ja nyt vaarana on, että korona tulee lisäämään uusia hiv-tartuntoja ja aids-kuolemia, varoittaa YK:n hiv/aids-ohjelma Unaids.

Järjestö arvioi huomenna vietettävän maailman aids-päivän alla julkaistussa raportissaan, että vuosina 2020–2022 ylimääräisiä hiv-tartuntoja voi tulla koronaviruksen vuoksi jopa 293 000 ja aids-kuolemia noin 148 000.

Koronaviruksen seurauksena monissa maissa terveyspalveluita on leikattu. Monissa maissa hiv-palveluita on keskeytetty, testejä ja diagnooseja tehdään vähemmän ja myös hoitoprosesseja aloitetaan vähemmän. Hivin hoidossa käytettävän antiretroviraaliterapian käyttö on kasvanut vain 2,4 prosenttia vuoden ensimmäisellä puoliskolla, mikä on paljon tavallista vähemmän, raportissa kerrotaan.

Hiv-riskiryhmät kärsivät myös erityisen paljon koronapandemiana liittyvistä rajoitustoimista. Esimerkiksi monet seksityöläiset ovat menettäneet työnsä ja jääneet ilman taloudellista tukea.

Maailman maat ovat sopineet, että hiv ja aids kansanterveysuhkana lopetetaan vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi on useita välitavoitteita. Tavoitteiden saavuttamisessa oli kuitenkin vaikeuksia jo ennen pandemiaa.

Tänä vuonna tavoitteena oli, että uusia hiv-tartuntoja olisi enää puoli miljoonaa ja kuolemia saman verran. Tavoitetta ei kuitenkaan tulla saavuttamaan, sillä vielä viime vuonna tartunnan sai 1,7 miljoonaa ihmistä ja tautiin kuoli lähes 700 000.

Unaids vaatii maita ryhtymään kunnianhimoisemmin hivin vastaiseen taisteluun. Vuoteen 2025 mennessä on lisättävä hiv- ja seksuaaliterveyspalveluiden kattavuutta, vähennettävä rankaisevia lakeja ja käytäntöjä sekä vähennettävä stigmaa ja syrjintää.

”Kollektiivinen epäonnistuminen investoimisessa kokonaisvaltaiseen, oikeusperustaiseen ja ihmiskeskeiseen hiv-politiikkaan on tullut kammottavalla hinnalla. Pelkästään poliittisesti miellyttävimpien ohjelmien toteuttaminen ei käänny koronavirusta vastaan tai lopeta aidsia. Jotta toimet saadaan takaisin raiteilleen, on asetettava ihmiset etusijalle ja puututtava eriarvoisuuksiin, joissa epidemiat kukoistavat”, sanoo Unaidsin pääjohtaja Winnie Byanyima tiedotteessa.

Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altistivat maailman myös koronaviruspandemialle. Jos terveysjärjestelmät ja sosiaaliset turvaverkot olisivat olleet vahvempia, maailma olisi ollut paremmissa asemissa hidastaa koronan leviämistä, järjestö muistuttaa.

Se muistuttaa myös ottamaan oppia hiv-epidemian virheistä koronan hoidossa: miljoonat ihmiset kuolivat takavuosina aidsiin odottaessaan lääkitystä.

Hiv/aidsKoronaviruspandemia kestävän kehityksen tavoitteetpolitiikkaterveyshiv/aidssairaus/lääkintä

Lue myös

Mies kyykyssä kasvien keskellä

Eswatinin kansanparantajat värvättiin taisteluun aidsia vastaan

Entisessä Swazimaassa moni kansalainen luottaa kansanparantajiin, joiden tietämys uudemmista taudeista, kuten hivistä, ei kuitenkaan ole ollut ajan tasalla. Nyt kansanparantajat jakavat asiakkailleen hiv-testipakkauksia, jotta nämä pääsisivät hoitoon. ”On tiettyjä asioita, joita en kansanparantajana voi nähdä”, tunnustaa tohtori Khalishwayo.
Verikokeen otto sormenpäästä lähikuvassa

Miehet unohdetaan Afrikan hiv-ohjelmista – Moni välttelee hoitoon menoa, koska parantumaton sairaus ei sovi miehen ihannekuvaan

Alle puolet hiv-tartunnan saaneista afrikkalaismiehistä saa hoitoa. Miehet myös menevät testeihin paljon epätodennäköisemmin kuin naiset. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla esimerkiksi hivin itsetestaus, kirjoittaa kansanterveyden asiantuntija Webster Mavhu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”