Uutiset Hiv/aids

Eswatinin kansanparantajat värvättiin taisteluun aidsia vastaan

Entisessä Swazimaassa moni kansalainen luottaa kansanparantajiin, joiden tietämys uudemmista taudeista, kuten hivistä, ei kuitenkaan ole ollut ajan tasalla. Nyt kansanparantajat jakavat asiakkailleen hiv-testipakkauksia, jotta nämä pääsisivät hoitoon. ”On tiettyjä asioita, joita en kansanparantajana voi nähdä”, tunnustaa tohtori Khalishwayo.
Mies kyykyssä kasvien keskellä
Tohtori Khalishwayo, kansanparantaja, jakaa asiakkailleen hiv-itsetestauspakkauksia. Perimätiedon pohjalta parantaja pystyy moneen, mutta hivin tai tuberkuloosin edessä hän on voimaton ja tunnustaa sen itsekin. (Kuva: Mantoe Phakathi / IPS)

(IPS) -- Tohtori Khalishwayo on kansanparantaja Eswatinissa (entinen Swazimaa). Mistä tahansa hänen potilaansa kärsivätkään, he kääntyvät hänen puoleensa, ja hän diagnosoi heidät omilla metodeillaan.

”Mutta on tiettyjä asioita, joita en kansanparantajana voi nähdä”, Khalishwayo tunnustaa. ”En pysty sanomaan, onko potilaalla hiv tai tuberkuloosi.”

Khalishwayo on yksi eteläisen Eswatinin Shiselwenin alueen kahdeksasta kansanparantajasta, jotka jakelevat hivin itsetestauspakkauksia asiakkailleen. Kukin parantaja on saanut 50 pakkausta jaettavaksi puolen vuoden aikana. Kansanparantajat voivat hidastaa hivin ja tuberkuloosin leviämistä kannustamalla asiakkaitaan tekemään hiv-testin.

Kansanparantajia on kouluttanut ja itsetestauspakkausten jakelun käynnistänyt kansalaisjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) yhdessä Eswatinin terveysministeriön kanssa. Eswatini on yhä maailman pahimpia hivin esiintymisalueita. Tuberkuloosi puolestaan hyvin usein liittyy aidsiin, ja Eswatinissa hiv-potilaista 84 prosentilla on myös tuberkuloosi.

Kansanparantaja Singaphi Mngomezulu sanoo, ettei aiemmin tiennyt tarpeeksi eikä osannut neuvoa asiakkaitaan hakemaan myös lääketieteellistä apua. Joskus sairaat saattoivat vaikuttaa noidutuilta.

”Joillain on sellaisia henkisiä sairauksia, jotka saavat uskomaan, että demonit ovat ottaneet heidät valtaansa. Olen oppinut, että aids ja tuberkuloosi voivat vaikuttaa aivoihin.”

Ennen saamaansa koulutusta Khalishwayosta tuntui, ettei hiv-testeihin hoputtaminen ollut hänen asiansa. Eihän kansanparantajia ollut mitenkään otettu mukaan hivin ja aidsin vastaiseen kamppailuun.

Vaikeasti tavoitettavat miehet

Kansanparantajien osallistaminen on osa Eswatinin pyrkimystä kiihdyttää hiv/aidsin vastaista taistelua.

Muutama vuosi sitten uudet hiv-tartunnat laskivat lähes puolella ikäryhmässä 18–49 vuotta, ja muutenkin Eswatini on lähestynyt merkittävästi YK:n asettamaa 90-90-90-tavoitetta.

90-90-90-tavoite tarkoittaa sitä, että 90 prosenttia hivin saaneista tietää tartunnastaan ja heistä 90 prosenttia saa hoitoa ja hoitoa saavista 90 prosentin kunto kohenee. Eswatini on toistaiseksi luvuissa 85-87-92.

Miehet kuitenkin tekevät hiv-testejä harvemmin kuin naiset. Ja kun nuoret naiset harrastavat seksiä vanhempien miesten kanssa ja saavat tartunnan, he siirtävät hivin edelleen ikätovereilleen.

Eswatinin hiv-ohjelmassa jaellaan hivin itsetestauspakkauksia väestönosille, joita on vaikea tavoittaa muun muassa siksi, että he asuvat kaukana testauskeskuksista. ”Miehet kuuluvat vaikeasti tavoitettavien luokkaan, koska he eivät käytä terveyspalveluita”, ohjelmajohtaja Muhle Dlamini sanoo.

Itsetestauspakkauksissa on helpot käyttöohjeet sekä kehotus mennä tarkistuttamaan positiivinen tulos terveysasemalla. Sen jälkeen voidaan aloittaa hoito.

Luottamus on menestyksen perusta

MSF:n Eswatinin johtaja, tohtori Bernhard Kerschberger kertoo, että kyse on myös tutkimusprojektista, jolla selvitetään, miten toimiva vaihtoehto on käyttää kansanparantajia vaikeasti tavoitettavien tavoittamiseen.

”Kansanparantajan ja terveysaseman välillä ei ole virallista yhteyttä, mutta testauspakkauksen avulla tunnistetaan asiakkaat, joiden kannattaisi mennä asemalle hivin tai tuberkuloosin takia”, Kerschberger sanoo.

Kuuden kuukauden sisällä jaettiin yhteensä 80 testauspakkausta ja neljässätoista tapauksessa paljastui hiv-positiivisuus. ”Tärkeintä oli kuitenkin se, että kansanparantajat ymmärsivät, etteivät he voi parantaa hiviä ja että heidän täytyy sen tähden ohjata asiakkaansa terveysasemille”, Kerschberger toteaa.

Kansanparantajien menestys hiv-valistajina perustuu heidän nauttimaansa luottamukseen. Tutkimusprojektin menestys puolestaan voi johtaa parempaan yhteistyöhön kansanparantajien ja terveysministeriön välillä.

Hiv/aids terveyshiv/aids Eswatini/Swazimaa Suomen IPS

Lue myös

Verikokeen otto sormenpäästä lähikuvassa

Miehet unohdetaan Afrikan hiv-ohjelmista – Moni välttelee hoitoon menoa, koska parantumaton sairaus ei sovi miehen ihannekuvaan

Alle puolet hiv-tartunnan saaneista afrikkalaismiehistä saa hoitoa. Miehet myös menevät testeihin paljon epätodennäköisemmin kuin naiset. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla esimerkiksi hivin itsetestaus, kirjoittaa kansanterveyden asiantuntija Webster Mavhu.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan

Joka viikko yli 6 000 nuorta naista ja tyttöä saa hiv-tartunnan, muistuttaa YK:n aids-järjestö. Muun muassa koulunkäynnin on todettu vähentävän tartuntariskiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria