Uutiset Hiv/aids

Eswatinin kansanparantajat värvättiin taisteluun aidsia vastaan

Entisessä Swazimaassa moni kansalainen luottaa kansanparantajiin, joiden tietämys uudemmista taudeista, kuten hivistä, ei kuitenkaan ole ollut ajan tasalla. Nyt kansanparantajat jakavat asiakkailleen hiv-testipakkauksia, jotta nämä pääsisivät hoitoon. ”On tiettyjä asioita, joita en kansanparantajana voi nähdä”, tunnustaa tohtori Khalishwayo.
Mies kyykyssä kasvien keskellä
Tohtori Khalishwayo, kansanparantaja, jakaa asiakkailleen hiv-itsetestauspakkauksia. Perimätiedon pohjalta parantaja pystyy moneen, mutta hivin tai tuberkuloosin edessä hän on voimaton ja tunnustaa sen itsekin. (Kuva: Mantoe Phakathi / IPS)

(IPS) -- Tohtori Khalishwayo on kansanparantaja Eswatinissa (entinen Swazimaa). Mistä tahansa hänen potilaansa kärsivätkään, he kääntyvät hänen puoleensa, ja hän diagnosoi heidät omilla metodeillaan.

”Mutta on tiettyjä asioita, joita en kansanparantajana voi nähdä”, Khalishwayo tunnustaa. ”En pysty sanomaan, onko potilaalla hiv tai tuberkuloosi.”

Khalishwayo on yksi eteläisen Eswatinin Shiselwenin alueen kahdeksasta kansanparantajasta, jotka jakelevat hivin itsetestauspakkauksia asiakkailleen. Kukin parantaja on saanut 50 pakkausta jaettavaksi puolen vuoden aikana. Kansanparantajat voivat hidastaa hivin ja tuberkuloosin leviämistä kannustamalla asiakkaitaan tekemään hiv-testin.

Kansanparantajia on kouluttanut ja itsetestauspakkausten jakelun käynnistänyt kansalaisjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) yhdessä Eswatinin terveysministeriön kanssa. Eswatini on yhä maailman pahimpia hivin esiintymisalueita. Tuberkuloosi puolestaan hyvin usein liittyy aidsiin, ja Eswatinissa hiv-potilaista 84 prosentilla on myös tuberkuloosi.

Kansanparantaja Singaphi Mngomezulu sanoo, ettei aiemmin tiennyt tarpeeksi eikä osannut neuvoa asiakkaitaan hakemaan myös lääketieteellistä apua. Joskus sairaat saattoivat vaikuttaa noidutuilta.

”Joillain on sellaisia henkisiä sairauksia, jotka saavat uskomaan, että demonit ovat ottaneet heidät valtaansa. Olen oppinut, että aids ja tuberkuloosi voivat vaikuttaa aivoihin.”

Ennen saamaansa koulutusta Khalishwayosta tuntui, ettei hiv-testeihin hoputtaminen ollut hänen asiansa. Eihän kansanparantajia ollut mitenkään otettu mukaan hivin ja aidsin vastaiseen kamppailuun.

Vaikeasti tavoitettavat miehet

Kansanparantajien osallistaminen on osa Eswatinin pyrkimystä kiihdyttää hiv/aidsin vastaista taistelua.

Muutama vuosi sitten uudet hiv-tartunnat laskivat lähes puolella ikäryhmässä 18–49 vuotta, ja muutenkin Eswatini on lähestynyt merkittävästi YK:n asettamaa 90-90-90-tavoitetta.

90-90-90-tavoite tarkoittaa sitä, että 90 prosenttia hivin saaneista tietää tartunnastaan ja heistä 90 prosenttia saa hoitoa ja hoitoa saavista 90 prosentin kunto kohenee. Eswatini on toistaiseksi luvuissa 85-87-92.

Miehet kuitenkin tekevät hiv-testejä harvemmin kuin naiset. Ja kun nuoret naiset harrastavat seksiä vanhempien miesten kanssa ja saavat tartunnan, he siirtävät hivin edelleen ikätovereilleen.

Eswatinin hiv-ohjelmassa jaellaan hivin itsetestauspakkauksia väestönosille, joita on vaikea tavoittaa muun muassa siksi, että he asuvat kaukana testauskeskuksista. ”Miehet kuuluvat vaikeasti tavoitettavien luokkaan, koska he eivät käytä terveyspalveluita”, ohjelmajohtaja Muhle Dlamini sanoo.

Itsetestauspakkauksissa on helpot käyttöohjeet sekä kehotus mennä tarkistuttamaan positiivinen tulos terveysasemalla. Sen jälkeen voidaan aloittaa hoito.

Luottamus on menestyksen perusta

MSF:n Eswatinin johtaja, tohtori Bernhard Kerschberger kertoo, että kyse on myös tutkimusprojektista, jolla selvitetään, miten toimiva vaihtoehto on käyttää kansanparantajia vaikeasti tavoitettavien tavoittamiseen.

”Kansanparantajan ja terveysaseman välillä ei ole virallista yhteyttä, mutta testauspakkauksen avulla tunnistetaan asiakkaat, joiden kannattaisi mennä asemalle hivin tai tuberkuloosin takia”, Kerschberger sanoo.

Kuuden kuukauden sisällä jaettiin yhteensä 80 testauspakkausta ja neljässätoista tapauksessa paljastui hiv-positiivisuus. ”Tärkeintä oli kuitenkin se, että kansanparantajat ymmärsivät, etteivät he voi parantaa hiviä ja että heidän täytyy sen tähden ohjata asiakkaansa terveysasemille”, Kerschberger toteaa.

Kansanparantajien menestys hiv-valistajina perustuu heidän nauttimaansa luottamukseen. Tutkimusprojektin menestys puolestaan voi johtaa parempaan yhteistyöhön kansanparantajien ja terveysministeriön välillä.

Hiv/aids terveyshiv/aids Eswatini/Swazimaa Suomen IPS

Lue myös

Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Verikokeen otto sormenpäästä lähikuvassa

Miehet unohdetaan Afrikan hiv-ohjelmista – Moni välttelee hoitoon menoa, koska parantumaton sairaus ei sovi miehen ihannekuvaan

Alle puolet hiv-tartunnan saaneista afrikkalaismiehistä saa hoitoa. Miehet myös menevät testeihin paljon epätodennäköisemmin kuin naiset. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla esimerkiksi hivin itsetestaus, kirjoittaa kansanterveyden asiantuntija Webster Mavhu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä