Uutiset Hiv/aids

Eswatinin kansanparantajat värvättiin taisteluun aidsia vastaan

Entisessä Swazimaassa moni kansalainen luottaa kansanparantajiin, joiden tietämys uudemmista taudeista, kuten hivistä, ei kuitenkaan ole ollut ajan tasalla. Nyt kansanparantajat jakavat asiakkailleen hiv-testipakkauksia, jotta nämä pääsisivät hoitoon. ”On tiettyjä asioita, joita en kansanparantajana voi nähdä”, tunnustaa tohtori Khalishwayo.
Mies kyykyssä kasvien keskellä
Tohtori Khalishwayo, kansanparantaja, jakaa asiakkailleen hiv-itsetestauspakkauksia. Perimätiedon pohjalta parantaja pystyy moneen, mutta hivin tai tuberkuloosin edessä hän on voimaton ja tunnustaa sen itsekin. (Kuva: Mantoe Phakathi / IPS)

(IPS) -- Tohtori Khalishwayo on kansanparantaja Eswatinissa (entinen Swazimaa). Mistä tahansa hänen potilaansa kärsivätkään, he kääntyvät hänen puoleensa, ja hän diagnosoi heidät omilla metodeillaan.

”Mutta on tiettyjä asioita, joita en kansanparantajana voi nähdä”, Khalishwayo tunnustaa. ”En pysty sanomaan, onko potilaalla hiv tai tuberkuloosi.”

Khalishwayo on yksi eteläisen Eswatinin Shiselwenin alueen kahdeksasta kansanparantajasta, jotka jakelevat hivin itsetestauspakkauksia asiakkailleen. Kukin parantaja on saanut 50 pakkausta jaettavaksi puolen vuoden aikana. Kansanparantajat voivat hidastaa hivin ja tuberkuloosin leviämistä kannustamalla asiakkaitaan tekemään hiv-testin.

Kansanparantajia on kouluttanut ja itsetestauspakkausten jakelun käynnistänyt kansalaisjärjestö Lääkärit ilman rajoja (MSF) yhdessä Eswatinin terveysministeriön kanssa. Eswatini on yhä maailman pahimpia hivin esiintymisalueita. Tuberkuloosi puolestaan hyvin usein liittyy aidsiin, ja Eswatinissa hiv-potilaista 84 prosentilla on myös tuberkuloosi.

Kansanparantaja Singaphi Mngomezulu sanoo, ettei aiemmin tiennyt tarpeeksi eikä osannut neuvoa asiakkaitaan hakemaan myös lääketieteellistä apua. Joskus sairaat saattoivat vaikuttaa noidutuilta.

”Joillain on sellaisia henkisiä sairauksia, jotka saavat uskomaan, että demonit ovat ottaneet heidät valtaansa. Olen oppinut, että aids ja tuberkuloosi voivat vaikuttaa aivoihin.”

Ennen saamaansa koulutusta Khalishwayosta tuntui, ettei hiv-testeihin hoputtaminen ollut hänen asiansa. Eihän kansanparantajia ollut mitenkään otettu mukaan hivin ja aidsin vastaiseen kamppailuun.

Vaikeasti tavoitettavat miehet

Kansanparantajien osallistaminen on osa Eswatinin pyrkimystä kiihdyttää hiv/aidsin vastaista taistelua.

Muutama vuosi sitten uudet hiv-tartunnat laskivat lähes puolella ikäryhmässä 18–49 vuotta, ja muutenkin Eswatini on lähestynyt merkittävästi YK:n asettamaa 90-90-90-tavoitetta.

90-90-90-tavoite tarkoittaa sitä, että 90 prosenttia hivin saaneista tietää tartunnastaan ja heistä 90 prosenttia saa hoitoa ja hoitoa saavista 90 prosentin kunto kohenee. Eswatini on toistaiseksi luvuissa 85-87-92.

Miehet kuitenkin tekevät hiv-testejä harvemmin kuin naiset. Ja kun nuoret naiset harrastavat seksiä vanhempien miesten kanssa ja saavat tartunnan, he siirtävät hivin edelleen ikätovereilleen.

Eswatinin hiv-ohjelmassa jaellaan hivin itsetestauspakkauksia väestönosille, joita on vaikea tavoittaa muun muassa siksi, että he asuvat kaukana testauskeskuksista. ”Miehet kuuluvat vaikeasti tavoitettavien luokkaan, koska he eivät käytä terveyspalveluita”, ohjelmajohtaja Muhle Dlamini sanoo.

Itsetestauspakkauksissa on helpot käyttöohjeet sekä kehotus mennä tarkistuttamaan positiivinen tulos terveysasemalla. Sen jälkeen voidaan aloittaa hoito.

Luottamus on menestyksen perusta

MSF:n Eswatinin johtaja, tohtori Bernhard Kerschberger kertoo, että kyse on myös tutkimusprojektista, jolla selvitetään, miten toimiva vaihtoehto on käyttää kansanparantajia vaikeasti tavoitettavien tavoittamiseen.

”Kansanparantajan ja terveysaseman välillä ei ole virallista yhteyttä, mutta testauspakkauksen avulla tunnistetaan asiakkaat, joiden kannattaisi mennä asemalle hivin tai tuberkuloosin takia”, Kerschberger sanoo.

Kuuden kuukauden sisällä jaettiin yhteensä 80 testauspakkausta ja neljässätoista tapauksessa paljastui hiv-positiivisuus. ”Tärkeintä oli kuitenkin se, että kansanparantajat ymmärsivät, etteivät he voi parantaa hiviä ja että heidän täytyy sen tähden ohjata asiakkaansa terveysasemille”, Kerschberger toteaa.

Kansanparantajien menestys hiv-valistajina perustuu heidän nauttimaansa luottamukseen. Tutkimusprojektin menestys puolestaan voi johtaa parempaan yhteistyöhön kansanparantajien ja terveysministeriön välillä.

Hiv/aids terveyshiv/aids Eswatini/Swazimaa Suomen IPS

Lue myös

Verikokeen otto sormenpäästä lähikuvassa

Miehet unohdetaan Afrikan hiv-ohjelmista – Moni välttelee hoitoon menoa, koska parantumaton sairaus ei sovi miehen ihannekuvaan

Alle puolet hiv-tartunnan saaneista afrikkalaismiehistä saa hoitoa. Miehet myös menevät testeihin paljon epätodennäköisemmin kuin naiset. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla esimerkiksi hivin itsetestaus, kirjoittaa kansanterveyden asiantuntija Webster Mavhu.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan

Joka viikko yli 6 000 nuorta naista ja tyttöä saa hiv-tartunnan, muistuttaa YK:n aids-järjestö. Muun muassa koulunkäynnin on todettu vähentävän tartuntariskiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhkat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.

Tuoreimmat

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”