Uutiset Koronavirus

Koronavirus uhkaa lisätä hiv-tartuntoja Venäjällä – ”Huumeidenkäyttäjät ovat nyt yhteiskunnan haavoittuvimpia jäseniä, eivätkä he voi saada apua”

Koronasulku uhkaa lisätä hiv-epidemiaa Venäjällä, sillä monille huumeidenkäyttäjille ei ole pystytty jakamaan neuloja eikä seksityöläisille kondomeja. Monet hiv-keskukset on myös valjastettu koronan vastaiseen taisteluun.
Kuva kanavasta, taustalla ja ympärillä rakennuksia.
Näkymä Moskovasta. Venäjällä on maailman pahimpiin lukeutuva hiv/aids-epidemia. Tartunnat lisääntyvät siellä 10–15 prosentin vuosivauhtia, ja vähintään 1,2 miljoonaa ihmistä on saanut taudin. (Kuva: Ed Holt / IPS)

(IPS) -- Venäjän jo valmiiksi hauras terveydenhoitojärjestelmä on murtumaisillaan koronaviruksen aiheuttaman paineen alla. Tapauksia on löytynyt sadoista sairaaloista, ja lääkärien ja sairaanhoitajien kuolinluvut ovat korkeampia kuin muissa maissa.

Venäjällä on myös yksi maailman pahimmista hiv/aids-epidemioista. Tartuntojen määrä kasvaa 10–15 prosentin vuosivauhtia, ja ainakin 1,2 miljoonaa ihmistä on sairastunut.

Yli sata Venäjän aidsin ehkäisy- ja kontrollikeskusta on nyt mobilisoitu tukemaan maan kamppailua koronavirusta vastaan. Terveysviranomaiset vakuuttavat, että hiv-potilaiden laadukas hoito jatkuu koronan aiheuttamasta rasituksesta huolimatta.

Hiv-potilaat valittavat silti, että ongelmia on.

”On ihmisiä, jotka ovat koronasulun takia jumissa jossain Venäjän kolkassa, jossa eivät virallisesti asu. He eivät saa lääkkeitään. On myös siirtotyöläisiä, jotka tavallisesti tuovat lääkkeensä mukanaan ja muutaman kuukauden kuluttua käyvät hakemassa kotimaastaan lisää. Nyt se ei onnistu”, nimettömänä pysyttelevä tietolähde kertoo.

”Yksinhuoltajaäidit eivät voi jättää lapsiaan kotiin, jotta pystyisivät hakemaan lääkkeensä. Niinpä vapaaehtoiset toimittavat niitä ihmisten kotioville”, tietolähde jatkaa. Hän kertoo myös, että paikalliset yhteisöryhmät ja vapaaehtoiset ovat turvautuneet luvattomiin järjestelyihin lääkäreiden kanssa, jotta saisivat hiv-lääkkeitä niitä tarvitseville.

Häiriöt hoidoissa voivat olla hiv-positiivisille tappavia. Lyhyetkin katkokset voivat vaikuttaa terveyteen.

Vaikka riski sairastua koronaan ei hyväkuntoisilla hiv-potilailla ole sen suurempi kuin muillakaan, arvellaan heikentyneen immuunijärjestelmän johtavan herkemmin taudin ankaraan muotoon kuin perusterveillä ihmisillä.

Haavoittuvimmat jäävät apua vaille

Koronasulku on myös tehnyt huumeiden käyttäjien ja seksityöläisten kaltaisiin riskiryhmiin kuuluville ihmisille vaikeammaksi saada haittoja vähentäviä palveluita.

Jotkut huumeiden käyttäjiä hoitaneet hoitolaitokset on muutettu hoitamaan vain koronapotilaita ja on myös säädetty, että huumeidenkäyttäjä voi saada hoitoa riippuvuuteensa vain, jos hän on akuutissa tilassa.

”Mutta miten määritellään akuutti tila? Huumeidenkäyttäjät ovat tällä hetkellä yhteiskunnan haavoittuvimpia jäseniä, eivätkä he voi saada apua”, moskovalaisen, humaania huumepolitiikkaa ajavan Andrey Rylkov -säätiön johtaja Anya Sarang sanoo.

”Normaaliaikana pystytimme joka yö kolmeksi tai neljäksi tunniksi liikuteltavan neulanvaihtopisteen, mutta se täytyi lopettaa sulun vuoksi. Olemme kuitenkin onnistuneet käyttämään kaupunkimme yhteisöverkostoja ja toimittamaan puhtaita neuloja sekä hiv-testejä ja kuljettamaan ihmisiä hakemaan lääkkeensä”, Sarang kertoo.

Tartuntariskiä kasvattaa myös puhtaiden neulojen puute.

Seksityöläiset lukeutuvat niihin ryhmiin, jotka ovat kärsineet pandemian vuoksi eniten taloudellisesti. Seksityössä jatkavat puolestaan ovat sikäli oman onnensa nojassa, että tukijärjestöt ovat lakanneet vierailemasta paikoissa, joissa he edelleen omalla vastuullaan työskentelevät. Hiv-testaus ja kondomien jakelu on loppunut, joten hiv-tartunnan saamisen vaara on kasvanut.

Hiv/aidsKoronavirus terveyshiv/aidssairaus/lääkintä Venäjä Suomen IPS

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa rakennusten keskellä

Parempaa tulevaisuutta on vaikea edistää, jos seuraavasta päivästäkin on vaikea selviytyä

Monet kehityshankkeet ovat kovilla koronapandemian takia. Nepalin Rautahatin ja Ramechhapin piirikunnissa edistettiin menestyksekkäästi naisten pienviljelyhanketta, mutta luonnonkatastrofit ja korona tulivat väliin. Alueella vieraillut Siemenpuu-säätiön koordinaattori Kari Bottas analysoi tilanteen syitä ja seurauksia.
Kaksi naista pyöräilee.

Väkivalta lisääntyi Sri Lankassa koronasulun aikana – ”Pahinta on miehillä, sillä miesten odotetaan olevan vahvoja”

Koronasulku on lisännyt Sri Lankassa poliisiväkivalta, joka kohdistuu usein miehiin. ”Naiset ja lapset toki kokevat eniten sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa, mutta on tärkeää myös huomioida useimmiten ylenkatsottu miesten kokema väkivalta”, sanoo seksuaali- ja lisääntymisterveyskoordinaattori Shelani Palihawadana.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.