Uutiset Koronaviruspandemia

Koronavirus uhkaa lisätä hiv-tartuntoja Venäjällä – ”Huumeidenkäyttäjät ovat nyt yhteiskunnan haavoittuvimpia jäseniä, eivätkä he voi saada apua”

Koronasulku uhkaa lisätä hiv-epidemiaa Venäjällä, sillä monille huumeidenkäyttäjille ei ole pystytty jakamaan neuloja eikä seksityöläisille kondomeja. Monet hiv-keskukset on myös valjastettu koronan vastaiseen taisteluun.
Kuva kanavasta, taustalla ja ympärillä rakennuksia.
Näkymä Moskovasta. Venäjällä on maailman pahimpiin lukeutuva hiv/aids-epidemia. Tartunnat lisääntyvät siellä 10–15 prosentin vuosivauhtia, ja vähintään 1,2 miljoonaa ihmistä on saanut taudin. (Kuva: Ed Holt / IPS)

(IPS) -- Venäjän jo valmiiksi hauras terveydenhoitojärjestelmä on murtumaisillaan koronaviruksen aiheuttaman paineen alla. Tapauksia on löytynyt sadoista sairaaloista, ja lääkärien ja sairaanhoitajien kuolinluvut ovat korkeampia kuin muissa maissa.

Venäjällä on myös yksi maailman pahimmista hiv/aids-epidemioista. Tartuntojen määrä kasvaa 10–15 prosentin vuosivauhtia, ja ainakin 1,2 miljoonaa ihmistä on sairastunut.

Yli sata Venäjän aidsin ehkäisy- ja kontrollikeskusta on nyt mobilisoitu tukemaan maan kamppailua koronavirusta vastaan. Terveysviranomaiset vakuuttavat, että hiv-potilaiden laadukas hoito jatkuu koronan aiheuttamasta rasituksesta huolimatta.

Hiv-potilaat valittavat silti, että ongelmia on.

”On ihmisiä, jotka ovat koronasulun takia jumissa jossain Venäjän kolkassa, jossa eivät virallisesti asu. He eivät saa lääkkeitään. On myös siirtotyöläisiä, jotka tavallisesti tuovat lääkkeensä mukanaan ja muutaman kuukauden kuluttua käyvät hakemassa kotimaastaan lisää. Nyt se ei onnistu”, nimettömänä pysyttelevä tietolähde kertoo.

”Yksinhuoltajaäidit eivät voi jättää lapsiaan kotiin, jotta pystyisivät hakemaan lääkkeensä. Niinpä vapaaehtoiset toimittavat niitä ihmisten kotioville”, tietolähde jatkaa. Hän kertoo myös, että paikalliset yhteisöryhmät ja vapaaehtoiset ovat turvautuneet luvattomiin järjestelyihin lääkäreiden kanssa, jotta saisivat hiv-lääkkeitä niitä tarvitseville.

Häiriöt hoidoissa voivat olla hiv-positiivisille tappavia. Lyhyetkin katkokset voivat vaikuttaa terveyteen.

Vaikka riski sairastua koronaan ei hyväkuntoisilla hiv-potilailla ole sen suurempi kuin muillakaan, arvellaan heikentyneen immuunijärjestelmän johtavan herkemmin taudin ankaraan muotoon kuin perusterveillä ihmisillä.

Haavoittuvimmat jäävät apua vaille

Koronasulku on myös tehnyt huumeiden käyttäjien ja seksityöläisten kaltaisiin riskiryhmiin kuuluville ihmisille vaikeammaksi saada haittoja vähentäviä palveluita.

Jotkut huumeiden käyttäjiä hoitaneet hoitolaitokset on muutettu hoitamaan vain koronapotilaita ja on myös säädetty, että huumeidenkäyttäjä voi saada hoitoa riippuvuuteensa vain, jos hän on akuutissa tilassa.

”Mutta miten määritellään akuutti tila? Huumeidenkäyttäjät ovat tällä hetkellä yhteiskunnan haavoittuvimpia jäseniä, eivätkä he voi saada apua”, moskovalaisen, humaania huumepolitiikkaa ajavan Andrey Rylkov -säätiön johtaja Anya Sarang sanoo.

”Normaaliaikana pystytimme joka yö kolmeksi tai neljäksi tunniksi liikuteltavan neulanvaihtopisteen, mutta se täytyi lopettaa sulun vuoksi. Olemme kuitenkin onnistuneet käyttämään kaupunkimme yhteisöverkostoja ja toimittamaan puhtaita neuloja sekä hiv-testejä ja kuljettamaan ihmisiä hakemaan lääkkeensä”, Sarang kertoo.

Tartuntariskiä kasvattaa myös puhtaiden neulojen puute.

Seksityöläiset lukeutuvat niihin ryhmiin, jotka ovat kärsineet pandemian vuoksi eniten taloudellisesti. Seksityössä jatkavat puolestaan ovat sikäli oman onnensa nojassa, että tukijärjestöt ovat lakanneet vierailemasta paikoissa, joissa he edelleen omalla vastuullaan työskentelevät. Hiv-testaus ja kondomien jakelu on loppunut, joten hiv-tartunnan saamisen vaara on kasvanut.

Hiv/aidsKoronaviruspandemia terveyshiv/aidssairaus/lääkintä Venäjä Suomen IPS

Lue myös

Maskein suojautuneita ihmisiä, yksi desinfioi käsiään.

Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”

Intian ylikuormittunut terveydenhuoltojärjestelmä keskittyy nyt auttamaan koronapotilaita. Pelkona on, että äitiys- ja lapsikuolleisuus lisääntyy, sillä muuhun hoitoon ei juuri ole mahdollisuuksia, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.
Nainen istuu tuolissa selkä kameraan päin.

Koronapandemia lopetti ihmiskaupan uhrien palvelut Zimbabwessa – ”En tiedä, miten oikein selviydyn”

Ihmiskauppaa kokenut Grace Mashingaidze* kävi ennen koronapandemiaa säännöllisesti ihmiskaupan uhrien työpajoissa. Koronarajoitusten seurauksena niitä ei voi enää järjestää. Samoin on käynyt monissa muissa maissa. Asiantuntijoiden mukaan pandemia on myös altistanut ihmiskaupalle aiempaa enemmän ihmisiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Ihmisiä mielenosoituskylttien kera.

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta on kärjistynyt pahimmaksi vuosikausiin. Etenkään Gazan ylikuormittunut terveysjärjestelmä ei kestä enää lisää uhreja, pelkäävät avustusjärjestöt.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.

Tuoreimmat

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö
EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”