Botswana laillistaa samaa sukupuolta olevien suhteet – ”Syrjinnälle ei ole tilaa tässä maailmassa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Botswana laillistaa samaa sukupuolta olevien suhteet – ”Syrjinnälle ei ole tilaa tässä maailmassa”

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Botswana on kumonnut siirtomaa-ajalta peräisin olevan lain, joka kielsi samaa sukupuolta olevien suhteet.

Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Monet maat ovat viime vuosina luopuneet homouden kriminalisoinnista. Kuva: Guillaume Paumier / CC BY 2.0.

Botswana on liittynyt niiden Afrikan maiden joukkoon, jotka sallivat samaa sukupuolta olevien suhteet.

Maan pääkaupungissa Gaboronessa sijaitseva oikeusistuin kumosi eilen tiistaina siirtomaa-ajalta peräisin olevan lain, jonka mukaan samaa sukupuolta olevien seksisuhteet voivat johtaa jopa seitsemän vuoden mittaiseen rangaistukseen.

”Syrjinnälle ei ole tilaa tässä maailmassa. Kaikki ihmiset syntyvät tasa-arvoisina. Homoseksuaalisuus on seksuaalisen muoto, jota on tukahdutettu vuosia”, sanoi tuomari Michael Leburu uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lähes 70 maailman maata kriminalisoi yhä homoseksuaalisuuden. Näistä lähes puolet on Afrikassa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaati kannanotossaan myös muita Afrikan maita seuraamaan perässä.

”Tällä linjauksella Botswana on sanonut ei suvaitsemattomuudelle ja vihalle ja kyllä toivolle ja tasa-arvolle”, sanoo Amnestyn eteläisen Afrikan apulaisjohtaja Muleya Mwanayanda tiedotteessa.

Monet Afrikan maat ovat viime vuosina laillistaneet samaa sukupuolta olevien suhteet, viimeisimpänä Angola tämän vuoden tammikuussa. Kenia sen sijaan päätti pitkän oikeusprosessin jälkeen pitää kiellon voimassa toukokuussa. Homoavioliitot puolestaan eivät ole sallittuja Afrikan maissa Etelä-Afrikkaa lukuun ottamatta.

OIKAISU 13.6.2019 Oikeus teki päätöksen tiistaina 11.6, ei keskiviikkona 12.6.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia