Angola luopui homouden kriminalisoinnista – Laki oli peräisin siirtomaa-ajalta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Angola luopui homouden kriminalisoinnista – Laki oli peräisin siirtomaa-ajalta

Angola on liittynyt maailman maiden enemmistöön sallimalla homoseksuaaliset suhteet. Maailmassa on yhä ainakin 68 maata, jotka kriminalisoivat homouden.

Rainbow colors

Suurin osa maailman maista sallii homoseksuaaliset suhteet. Viimeisin kiellosta luopunut on Angola. Kuva: Michael Coghlan / CC BY-SA 2.0.

Angolan parlamentti on kumonnut lain, joka on käytännössä merkinnyt homoseksuaalisten suhteiden kieltoa. Viime viikolla poistettu lakipykälä kielsi  ”luonnonvastaiset teot”. Se oli peräisin Portugalin siirtomaaisännyyden ajalta.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Angola korjasi rikoslakiaan sen jälkeen, kun se itsenäistyi Portugalista vuonna 1975, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Lain nojalla ei ollut tiettävästi syytetty ketään, mutta kiellon poistolla on HRW:n mukaan silti merkitystä, sillä laki on estänyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumista.

Samalla lakiin myös lisättiin kohta, joka kieltää syrjimästä ihmisiä seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Esimerkiksi syrjinnästä työpaikan saannissa tai palveluissa voi jatkossa saada kahden vuoden vankeustuomion. 

Angolan ainoa seksuaalivähemmistöjen järjestö Iris Angola kommentoi uutista Twitterissä sanoen, että yksi tavoite on saavutettu, mutta taistelu jatkuu. Aiemmin järjestö on kertonut esimerkiksi homoseksuaalien vaikeuksista saada koulutusta ja terveyspalveluita. 

ainda a muito que se fazer
mais uma batalha foi travada
mas a guerra ainda continua https://t.co/m3RucIxOWt

— Associação Íris Angola (@AngolaIris) January 25, 2019

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutetun edustaja sekä YK:n hlbti-ryhmien syrjinnän erityisraportoija ovat kiitelleet kiellon poistamista. 

YK:n mukaan maailmassa on 68 maata, jotka kriminalisoivat yhä homouden, HRW:n mukaan maita on 69. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kansainvälisen ILGA-järjestön vuonna 2017 ilmestyneen raportin mukaan yhä harvempi maa kieltää homouden, mutta toisaalta edistys on hidasta. 

Afrikan maistan muun muassa Mosambik on viime vuosina luopunut homouden kiellosta. Sen sijaan esimerkiksi Tansaniassa seksuaalivähemmistöjen vaino on viime aikoina kiihtynyt.

TARKENNUS 31.1.2019 Lisätty tieto siitä, että HRW:n mukaan homouden kriminalisoivia maita on 69.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia