Pelko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vainosta lisääntyy Tansaniassa – Kymmenen miestä pidätettiin Sansibarilla homoudesta epäiltyinä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vainosta lisääntyy Tansaniassa – Kymmenen miestä pidätettiin Sansibarilla homoudesta epäiltyinä

Dar Es Salaamin kuvernööri uhkasi viime viikolla aloittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen massapidätykset. Amnestyn mukaan Sansibarilla tapahtuneet pidätykset ovat osoitus syrjivän retoriikan vaaroista.

Sateenkaarilippuja

Hlbt-ihmisten syrjintä on pahentunut Tansaniassa viime vuosina. Kuva: torbakhopper / Flickr.com / CC BY-ND 2.0.

Tansaniaan kuuluvalla Sansibarin saarella on pidätetty kymmenen miestä epäiltynä homoudesta. Poliisi teki pidätykset yleisövihjeen perusteella, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Pidätykset ovat omiaan lisäämään pelkoja Tansanian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbt) keskuudessa, sillä ne tapahtuivat viime lauantaina, vain muutamaa päivää sen jälkeen, kun maan hallinnollisen pääkaupungin Dar Es Salaamin kuvernööri Paul Makonda oli ilmoittanut, että kaupungissa aletaan aktiivisesti etsiä ja pidättää hlbt-väestöä. Makonda kehotti kansalaisia ilmiantamaan heitä.

Kommentit herättivät kansainvälistä kohua ja EU kutsui lähettiläänsä pois Tansaniasta. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu varoitti noitavainosta.

Tansanian hallitus sanoutui irti Makondan kommenteista ja lupasi maan kunnioittavan jatkossakin kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Sansibarin pidätykset eivät välttämättä liitykään juuri Makondaan, mutta Amnestyn mukaan ne ovat silti osoitus siitä, miten vaarallista hallinnon harjoittama syrjivä ja yllyttävä retoriikka on.

”Tämä on järkyttävä isku sen jälkeen, kun Tansanian hallitus on vakuuttanut, että kukaan ei joudu kohteeksi ja pidätetyksi seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä takia”, sanoo Seif Magango, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja tiedotteessa.

Miehet pidätettiin, kun poliisi hyökkäsi juhliin. Amnestyn tietojen mukaan heitä epäiltiin homoavioliitoista.

Homous on Tansaniassa rikos, ja siitä voi saada jopa 30 vuoden vankeusrangaistuksen. Amnestyn mukaan pelkona on, että miehet saattavat joutua nyt anaalitutkimuksiin, joita hallitus käyttää todistaakseen homouden.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisi vuonna 2013 raportin, jossa kerrottiin Tansanian seksuaalivähemmistöjen kohtaamasta poliisiväkivallasta ja muusta väkivallasta sekä syrjinnästä terveyspalveluissa. Tilanne ehti järjestön mukaan jo parantua, mutta sen jälkeen, kun konservatiivinen presidentti John Magufuli nousi valtaan vuonna 2015, syrjintä on pahentunut.

Magufulin hallinto on käynyt myös esimerkiksi toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja vastaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia