Sykloni Eloise on vaikuttanut yli 260 000 ihmisen elämään Mosambikissa – Myrsky moukaroi alueita, jotka toipuivat vielä edellisestä katastrofista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sykloni Eloise on vaikuttanut yli 260 000 ihmisen elämään Mosambikissa – Myrsky moukaroi alueita, jotka toipuivat vielä edellisestä katastrofista

Idai-myrsky runteli pahoin Mosambikin keskiosia vuonna 2019. Nyt samoilla alueilla kärsitään sykloni Eloisen tuhoista. Pelkona on nyt koronaviruksen leviäminen ahtaassa tilapäismajoituksessa.

Mosambikin puna-musta-valko-vihreä-keltainen lippu.

Mosambik on viime aikoina kärsinyt useista kriiseistä. Kuva: Miran Hojnik / CC BY 2.0.

Sykloni Eloise on tappanut ainakin 15 ihmistä ja vaikuttanut ainakin 265 000 ihmisen elämään eteläisessä Afrikassa. Pahimmin on kärsinyt Mosambik, jossa myrskyn vaikutuksista kärsii yli 262 000 ihmistä, kertovat YK-järjestöt.

Sykloni rantautui Mosambikiin viime lauantaina ja eteni sieltä muualle eteläiseen Afrikkaan: Etelä-Afrikkaan, Botswanaan ja Zimbabween. Se aiheutti kovia tuulia, sateita ja tulvia.

Mosambikissa lähes 16 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan ja lähes 20 000 taloa on tuhoutunut tai vahingoittunut. Myös sadat luokkahuoneet ja kymmenet terveyskeskukset kaipaavat nyt korjausta, kertoo YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHA.

Mosambikin hallitus sekä kansainväliset avustusjärjestöt jakavat apua, mutta haasteena on, että Mosambik kärsi monenlaisista kriiseistä jo etukäteen. Vain kolme viikkoa aiemmin Mosambikissa kärsittiin trooppisesta myrskystä Chalanesta. Eloise puolestaan rantautui Beiraan, kaupunkiin, joka kärsi vuonna 2019 sykloni Idaista. Se vei hengen yli 600 ihmiseltä ja vaurioitti tai tuhosi satoja tuhansia taloja.

Osa ihmisistä asui Idain jäljiltä yhä tilapäismajoituksessa. Nyt myös tilapäissuojia on vahingoittunut. Valtion virastot, kirkot ja moskeijat majoittavat paenneita, joista monilla oli vain vaatteet päällään, järjestöt kertovat.

Mosambikin pohjoisosissa Cabo Delgadossa puolestaan on kärsitty ääriryhmien väkivallasta, jonka seurauksena puoli miljoonaa ihmistä on paennut. 

Sykloni osui nälkäkauteen, jolloin Mosambikissa vasta odotetaan seuraavaa, huhtikuussa saatavaa satoa. Lähes kolme miljoonaa kärsi jo ruokapulasta ennen syklonia. Myrskyn takia tulvi myös viljelymaata, viljelyvälineitä ja siemeniä tuhoutui, mikä tarkoittaa, että huhtikuun sato voi olla vaarassa.

”Reagoimme jo aiemmin Mosambikin moniin avuntarpeisiin, mukaan lukien Cabo Delgadon konfliktiin pohjoisessa sekä trooppiseen myrskyyn Chalaneen. Tarvitaan lisää resursseja, jotta voidaan reagoida myös Eloisen tuhoihin”, sanoi OCHA:n edustaja Jens Laerke tiistaina.

Avustusjärjestöt jakavat ruokaa, telttoja, juomavettä, hygieniapakkauksia, hyttysverkkoja, suojia ja koronasuojautumisvälineitä. Huolena on, että tartunnat leviävät ahtaissa teltoissa.

”IOM:n työntekijät jakavat saippuaa ja rajallisesti kangasmaskeja haavoittuvimmille. He antavat myös tietoa fyysisen etäisyyden pitämisen tarpeesta, mutta se on hyvin vaikeaa näissä olosuhteissa”, sanoi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön edustaja Paul Dillon.

Eloise jatkoi matkaansa heikentyneenä Zimbabween, Botswanaan ja Etelä-Afrikkaan, joissa se on aiheuttanut muun muassa sateita ja tulvia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia