Uutiset Mosambikin kehitys

Sykloni Eloise on vaikuttanut yli 260 000 ihmisen elämään Mosambikissa – Myrsky moukaroi alueita, jotka toipuivat vielä edellisestä katastrofista

Idai-myrsky runteli pahoin Mosambikin keskiosia vuonna 2019. Nyt samoilla alueilla kärsitään sykloni Eloisen tuhoista. Pelkona on nyt koronaviruksen leviäminen ahtaassa tilapäismajoituksessa.
Mosambikin puna-musta-valko-vihreä-keltainen lippu.
Mosambik on viime aikoina kärsinyt useista kriiseistä. (Kuva: Miran Hojnik / CC BY 2.0)

Sykloni Eloise on tappanut ainakin 15 ihmistä ja vaikuttanut ainakin 265 000 ihmisen elämään eteläisessä Afrikassa. Pahimmin on kärsinyt Mosambik, jossa myrskyn vaikutuksista kärsii yli 262 000 ihmistä, kertovat YK-järjestöt.

Sykloni rantautui Mosambikiin viime lauantaina ja eteni sieltä muualle eteläiseen Afrikkaan: Etelä-Afrikkaan, Botswanaan ja Zimbabween. Se aiheutti kovia tuulia, sateita ja tulvia.

Mosambikissa lähes 16 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan ja lähes 20 000 taloa on tuhoutunut tai vahingoittunut. Myös sadat luokkahuoneet ja kymmenet terveyskeskukset kaipaavat nyt korjausta, kertoo YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHA.

Mosambikin hallitus sekä kansainväliset avustusjärjestöt jakavat apua, mutta haasteena on, että Mosambik kärsi monenlaisista kriiseistä jo etukäteen. Vain kolme viikkoa aiemmin Mosambikissa kärsittiin trooppisesta myrskystä Chalanesta. Eloise puolestaan rantautui Beiraan, kaupunkiin, joka kärsi vuonna 2019 sykloni Idaista. Se vei hengen yli 600 ihmiseltä ja vaurioitti tai tuhosi satoja tuhansia taloja.

Osa ihmisistä asui Idain jäljiltä yhä tilapäismajoituksessa. Nyt myös tilapäissuojia on vahingoittunut. Valtion virastot, kirkot ja moskeijat majoittavat paenneita, joista monilla oli vain vaatteet päällään, järjestöt kertovat.

Mosambikin pohjoisosissa Cabo Delgadossa puolestaan on kärsitty ääriryhmien väkivallasta, jonka seurauksena puoli miljoonaa ihmistä on paennut. 

Sykloni osui nälkäkauteen, jolloin Mosambikissa vasta odotetaan seuraavaa, huhtikuussa saatavaa satoa. Lähes kolme miljoonaa kärsi jo ruokapulasta ennen syklonia. Myrskyn takia tulvi myös viljelymaata, viljelyvälineitä ja siemeniä tuhoutui, mikä tarkoittaa, että huhtikuun sato voi olla vaarassa.

”Reagoimme jo aiemmin Mosambikin moniin avuntarpeisiin, mukaan lukien Cabo Delgadon konfliktiin pohjoisessa sekä trooppiseen myrskyyn Chalaneen. Tarvitaan lisää resursseja, jotta voidaan reagoida myös Eloisen tuhoihin”, sanoi OCHA:n edustaja Jens Laerke tiistaina.

Avustusjärjestöt jakavat ruokaa, telttoja, juomavettä, hygieniapakkauksia, hyttysverkkoja, suojia ja koronasuojautumisvälineitä. Huolena on, että tartunnat leviävät ahtaissa teltoissa.

”IOM:n työntekijät jakavat saippuaa ja rajallisesti kangasmaskeja haavoittuvimmille. He antavat myös tietoa fyysisen etäisyyden pitämisen tarpeesta, mutta se on hyvin vaikeaa näissä olosuhteissa”, sanoi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön edustaja Paul Dillon.

Eloise jatkoi matkaansa heikentyneenä Zimbabween, Botswanaan ja Etelä-Afrikkaan, joissa se on aiheuttanut muun muassa sateita ja tulvia.

Mosambikin kehitys avustustyökatastrofiapuympäristöilmastonmuutosluonnonkatastrofit Mosambik

Lue myös

Veneitä joen rannassa.

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”

Mosambikin Cabo Delgadon väkivaltaisuuksissa ei ole kyse vain uskonnosta vaan muun muassa etnisten ryhmien välisestä kyräilystä, luonnonvarojen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja ylipäätään syvästä eriarvoisuuden kokemuksesta, sanovat tutkijat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia